Η Κριτική μου για το "Τελευταίο δαχτυλίδι" Σπύρος Πετρουλάκης   Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου 

   Προσπαθώντας να τοποθετήσω τις σκέψεις μου για να μιλήσω για αυτό το βιβλίο ανακάλυψα πράγματα τα οποία δεν τα είχα σκεφτεί καθώς το διάβαζα. Και αυτό είναι το καταπληκτικό στοιχείο αυτού του βιβλίου. Γιατί ενώ νομίζεις πως η ιστορία εστιάζει στο κεντρικό της θέμα το οποίο είναι η παρένθετη μητρότητα, οι προϋποθέσεις της και οι προεκτάσεις της. Η υπόσταση των ηρώων και τα όσα κουβαλάνε σου γεννάνε και άλλες σκέψεις και άλλους προβληματισμούς. Όταν προσπαθείς να σκαλίσεις  κάτω απο τις λέξεις διαπιστώνεις πως και η ιστορία και οι πρωταγωνιστές που την αποτελούν έχουν και άλλα πολλά παρακλάδια που σε τραβάνε προς άλλες συναισθηματικές κατευθύνσεις αλλά και σε άλλα κοινωνικά ζητήματα. Σε κάνουν να σκεφτείς διαφορετικά. Να νιώσεις και να καταλάβεις τα πως και τα γιατί των ηρώων και να δικαιολογήσεις τελικά τις πράξεις τους. Οι ίδιες οι εξελίξεις σε οδηγούν σε συμπεράσματα που δεν είχες την πρόθεση να υπολογίσεις.
   Το τελευταίο δαχτυλίδι του Σπύρου Πετρουλάκη αποτελεί λοιπόν έναν συνδυασμό μιας δυνατής ιστορίας με πολύ όμορφα διαμορφωμένη πλοκή που προκαλεί αγωνία, σασπένς, έντονες συναισθηματικές εξάρσεις. Αλλά κυρίως κινητοποιεί τους αισθητήρες της σκέψης και αναγκάζει τον αναγνώστη να ακολουθήσει με αδημονία τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας αποφάσισε να στήσει την ιστορία του.
   Πάμε να μιλήσουμε λίγο για τους ήρωες και ακόμα πιο λίγο για την ιστορία του Βιβλίου. Απλά για να πάρετε μια ιδέα. Η Νάσια είναι μια κοπέλα γεμάτη όνειρα. Όταν θα βρεθεί στην Αθήνα απο την Καστοριά με κάθε κόστος και κυνηγώντας κάθε επιλογή που έχει, θα διεκδικήσει τα όνειρα της αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπη με το αληθινό πρόσωπο της ζωής. Το όνειρο της να γίνει ηθοποιός. Θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρο της ή η ίδια η ζωή θα την κατευθύνει σε άλλο δρόμο; Όταν θα απαντήσει στην περίεργη αγγελία "Ζητείτε Παρένθετη μητέρα", θα βρεθεί μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής της, σε πολλά αντικρουόμενα συναισθήματα και σε πολλά διλήμματα.
   Η Τατιάνα και ο Άγγελος είναι ένα ευτυχισμένο ζευγάρι. Η αγάπη τους είναι υποδειγματική, η ζωή τους ιδανική. Η Τατιάνα είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων  και ο Άγγελος ένας μοναδικός σχεδιαστής κοσμημάτων. Ένα γεγονός θα αφήσει να αιωρείται στον αέρα ένα σ' αγαπώ που δεν πρόλαβε να ειπωθεί και θα εμφανίσει στον αναγνώστη την αλήθεια, το πραγματικό συναίσθημα και τα όσα κρύβονται κάτω απο την επιφάνεια των σχέσεων. Οι λάθος σκέψεις, οι λάθος εντυπώσεις. Οι παραπλανητικές υποψίες του μυαλού που κατευθύνουν απο εγωισμό σε λάθος αποφάσεις.
   Το μέσο για το ξετύλιγμα της ιστορίας μας το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις δυνατές αποκαλύψεις και θα δώσει ώθηση για τις ανατρεπτικές εξελίξεις, είναι το καλούπι με τα πέντε πανομοιότυπα δαχτυλίδια που θα αποκαλύψει η Τατιάνα και έχει σχεδιάσει ο Άγγελος. Τα τρία πρώτα ξέρει καλά που ανήκουν. Κυνηγώντας όμως τους αποδέκτες των υπόλοιπων δυο  θα έρθει αντιμέτωπη με πολλές αλήθειες που αγνοούσε. Με αλήθειες που θα αναιρεσουν πολλές απο τις σκέψεις της και τα όσα θεωρούσε δεδομένα στην ζωή της. Με σωστές και χρονικά άψογες τοποθετήσεις το παρελθόν των ηρώων έρχεται να ενωθεί με το παρόν τους για να ενώσουν όλα τα κομμάτια της υπόθεσης ώστε να έρθει το πλήρωμα που θα δικαιώσει ή θα τιμωρήσει στο τέλος τους πρωταγωνιστές που θα αφήσουν τα σημάδια τους μέσα μας.
   Προσέξτε και παρατηρείστε πως οι ήρωες αλλάζουν τις σκέψεις και τον χαρακτήρα τους κάτω απο την πίεση ή της φιλοδοξίας ή της ανάγκης ή της αγάπης. Πως αλλάζουν τα δεδομένα καθώς η ίδια η ζωή αποφασίζει να δείξει την αληθινή της όψη. Πως αλλάζουν οι προθέσεις των ανθρώπων όταν αγνοείται η ρίζα της πραγματικής αλήθειας.
   Ο Βασικός κορμός το βιβλίου, το μήνυμα που διακατέχει κάθε λέξη του είναι τα Όνειρα που διεκδικούνται , με τον κάθε τρόπο, με το κάθε τίμημα. Όνειρο για ένα παιδί, όνειρο για μια καριέρα, όνειρο για τα πλούτη και την εύκολη ζωή. Άλλα όνειρα είναι εφικτά, άλλα προσωρινά και άλλα εντελώς ουτοπικά. Όλο αυτό το σκηνικό της διεκδίκησης δημιουργεί εκείνες τις ψευδαισθήσεις στις οποίες χάνονται προσωρινά οι πρωταγωνιστές. Μέχρι η ίδια η ζωή, η μοίρα και η τύχη τους αποδείξει το πραγματικό πρόσωπο της ζωής ή το αληθινό πρόσωπο της αγάπης.
   Ο Σπύρος Πετρουλάκης για άλλη μια φορά κατορθώνει να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές σου και να χειραγωγήσει τις σκέψεις σου. Κεντρικό θέμα η παρένθετη μητρότητα που χρησιμοποιείτε σαν εφαλτήριο για να αποδώσει ο συγγραφέας και άλλα πράγματα που ο αναγνώστης τα αντιλαμβάνεται σιγά σιγά.  Πίσω απο τις σκιές που καλύπτουν κάποια κομμάτια του Βιβλίου, κρύβεται η πρόθεση του συγγραφέα να οδηγήσει τον αναγνώστη με ωριμότητα και κάπου αλλού. Σε αλήθειες που δεν είχες φανταστεί και σε συναισθήματα που δεν είχες προβλέψει. Τέλος δεν μπορώ να μην τονίσω την αστείρευτη τρυφερότητα και την ανεξάντλητη αγάπη για τα παιδιά και την αξία τους που βγάζει μέσα απο τα βιβλία του ο συγγραφέας. Σε αυτό κάτι παραπάνω γιατί αναφέρετε σε ένα παιδί με ειδικές ανάγκες αλλά με ιδιαίτερες δεξιότητες που έχουν την δύναμη να διαμορφώσουν αλλιώς την ,μελλοντική του ζωή.
   Για τους αναγνώστες που ψάχνουν το συναίσθημα το φανερό αλλά και το κρυφό καλά ταξίδια μέσα απο τις σελίδες αυτού του ξεχωριστού βιβλίου.
 
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα Καλύτερα Αστυνομικά - Ψυχολογικά Θρίλερ Μυθιστορήματα που διαβάσαμε το 2018

10 Προτάσεις Βιβλίων που μας κέρδισαν το πρώτο Τρίμηνο του 2019

Η Κριτική μου "Πικρό Γάλα" Μένιος Σακελλαρόπουλος - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Τα Καλύτερα Βιβλία που διάβασα το 2019-Βιβλίων Έργα/Ρετετάκου Γεωργία

Η Κριτική μου ¨Κασετίνα" Θάλεια Κουνούνη/ Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

15 Βιβλία που ξεχωρίσαμε απο την Ελληνική και Ξένη Λογοτεχνία

Η Κριτική μου για το ¨Γινάτι Ο σοφός της λίμνης " Γιάννης Καλπούζος