Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου " Το Κύκλωμα " Γιώργος Σταφυλάς- Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου


Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Είναι το πρώτο βιβλίο του Γιώργου Σταφυλά που διαβάζω. Έχει προηγηθεί το βιβλίο με τον τίτλο "Συγκάλυψη" που σίγουρα θα είναι και αυτό ένα από τα επόμενα αναγνώσματα μου. Μιας και ο συγγραφέας κατάφερε να με κερδίσει με την πλοκή και την διακύμανση της ιστορίας του. Αλλά κυρίως με την γνώση εις βάθος της σαθρότητας που υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία και στα κέντρα εξουσίας που ορίζουν τους νόμους της νύχτας και καλύπτουν στο σκοτάδι τις παράνομες και εγκληματικές πράξεις μιας σειράς ανθρώπων ευυπόληπτων, αλλά και σκοτεινών. Που ζουν κάτω από μια βιτρίνα χλιδής και λάμψης. Κινδύνου, εξάρτησης και φόβου. Μια αλυσίδα ανθρώπων που στηρίζει ο ένας τον άλλον με διαφορετικό ρόλο ώστε να διατηρήσει τις ισορροπίες μέσα σε ένα Κύκλωμα σκοτεινό και αδιάρρηκτο. Πόσο δύσκολο είναι να μπεις στο Κύκλωμα και πόσο δύσκολο να εξέλθεις από αυτό;

Το πτώμα μιας νεαρής φοιτήτριας, τσακισμένο στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, θα φέρει αντιμέτωπο τον Αστυνόμο Λάμπρου με μια υπόθεση που έχει πολλά παρακλάδια και πολλές προεκτάσεις. Βάζοντας το μυαλό μας σε μια πολυεπίπεδη διαδικασία σκέψης και κατανόησης. Γιατί ένα από τα ξεχωριστά προτερήματα του βιβλίου είναι πως η κάθε δράση προκαλεί μια αντίδραση στο μυαλό του αναγνώστη. Θετική ή αρνητική. Κρυφή ή φανερή. Ξεκάθαρη ή επεξεργασμένη.

 Οι διαδοχικοί φόνοι συγκάλυψης και εκβιασμού. Οι ταχύτατες ακολουθίες των βεβιασμένων κινήσεων. Οι γρήγορες εξελίξεις και εναλλαγές μας φέρνουν μπροστά σε σκοτεινές ιστορίες, αλλά και σε επίκαιρα γεγονότα. Το εύκολο κέρδος, η πρόσκαιρη ικανοποίηση ουτοπικών φιλοδοξιών. Πλούτος και εξουσία επάνω σε κορμιά και ψυχές. Πληρωμένα συμβόλαια θανάτου και πληρωμένοι εκτελεστές. Σωματεμπορία, διακίνηση ναρκωτικών, δημόσιες σχέσεις. Ένα σύστημα μαφίας που κυβερνά και συγκαλύπτει με στημένα σκηνικά και επαγγέλματα βιτρίνες, έναν ολόκληρο κόσμο σαπίλας και καθοδήγησης.

Ο Συγγραφέας στήνει την πλοκή του σε ένα γρήγορο και περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, που η μια εξέλιξη ακολουθεί την άλλη, χωρίς να πλατειάζει. Εστιάζοντας σε συγκεκριμένα γεγονότα που δίνουν την ουσία στις περιγραφές του και στα συναισθήματα των ηρώων του. Οι περισσότεροι ήρωες του κουβαλούν μια εμφανή σκληρότητα και βία. Δεν προσπαθεί να ωραιοποίησει τους ήρωες του αλλά να τους δώσει την πραγματική υπόσταση που τους προσδίδει ο κόσμος και οι νόμοι της νύχτας, αλλά και ο πρότερος δύσκολος βίος τους με τις αποτροπιαστικές εμπειρίες τους. Και όμως καταφέρνει σε κάποιες στιγμές να ζυγιάσει την σκληρότητα με λίγα ψήγματα ευαισθησίας έστω και στιγμιαία. Γιατί όλοι σε κάποια στιγμή λυγίζουν, φοβούνται, αναπολούν τον καθαρό εαυτό τους.

Με κοφτές ατάκες, που έχουν κέντρο και σκοπό να προωθήσουν άμεσα τις εξελίξεις και να εντείνουν και να τονίσουν εκείνα ακριβώς τα σημεία στα οποία θέλει να δώσει αξία, έμφαση και σημασία ο συγγραφέας. Σκληρή γλώσσα που δεν είναι κεκαλυμμένη, Μια γλώσσα που ξεσκεπάζει καμουφλαρισμένες αλήθειες. Έχει ένταση, έχει ρυθμό. Αληθινούς και ρεαλιστικούς διαλόγους. Σκηνές άγριες στα σημεία των εγκλημάτων. Καταδιώξεις με κινηματογραφικές σκηνές. Στιγμές αγωνίας και θυμού. Υπόκοσμος, υπόγειες κινήσεις. Στιγμές που αγγίζουν κοινωνιολογικά πρότυπα, Που έχουν έντονη πολιτικοποιημένη χρεία και προσγειώνουν με το ξεσκέπασμα της πραγματικότητας απότομα και αποστομωτικά. Οι οικογένειες που βρίσκονται στην άγνοια επαναπαυόμενες στην επιτυχία του παιδιού τους. Ψάχνουν αφορμές και αιτίες μέσα από τις έντονα φορτισμένες έμμεσες απολογίες τους. Εκτελεστές -μηχανές θανάτου - που μεταλλάχτηκαν σε κτήνη μέσα από έναν πόλεμο σκληρό και αδυσώπητο. Γίνονται τα εργαλεία της συγκάλυψης και της τελεσίδικης σιωπής. Ενός οργανωμένου εγκλήματος που έχει διασυνδέσεις και άκρες σε όλη την Ευρώπη. Πόρνες και πληρωμένος έρωτας. Γυναίκες χαμένες σε ένα Κύκλωμα που τους καταπίνει και τους συντρίβει ηθικά ψυχικά και τελεσίδικα.

Ο Αστυνόμος Λάμπρου, ο Κεντρικός Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, είναι ένας άνθρωπος που δεν προσπαθεί να μοιάσει κανέναν. Που δεν προσποιείται και δεν αλλοιώνεται προς χάριν της τέρψης του αναγνώστη να διασκευάσει ένα τέλειο και πρωτότυπο ήρωα. Ο Συγγραφέας δεν προσπαθεί να του προσθέσει ιδιοτροπίες, ή ιδιότυπα χαρακτηριστικά. Είναι ένας άμεσος χαρακτήρας που λέει πάντα αυτό που αισθάνεται και πιστεύει, Την προσωπική αλήθεια που κουβαλάνε οι δικές του σκέψεις και όχι οι τροποποιημένες σκέψεις του φαίνεσθαι. Είναι σκληρός αλλά ευθύς. Απόλυτος, αλλά ειλικρινής,  Σε κάποιους θα φανεί προκλητικός, αλλά είναι ωστόσο αληθινός για τον εαυτό του, αλλά και για τις καταστάσεις τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος. Είναι πεισματάρης, βαδίζει στα όρια των διαταγών και ορισμένες φορές παραβιάζει τις εντολές ακολουθώντας τον δικό του μονόδρομο για την διαλεύκανση της υπόθεσης, που έχει τις άκρες της στο παρελθόν. Παρελθόν και Παρόν μέσα από μια διαδικασία κουκουλώματος, πολιτικής διαφθοράς και συναδελφικής παρεμπόδισης θα δημιουργήσουν ένα καταπληκτικό σκηνικό αγωνίας, έντασης και ανατροπής. Σφιχτοδεμένη πλοκή και λιτή αλλά σε βάθος η εμβάθυνση των ηρώων. Άριστη χαρτογράφηση των υπέρμετρων φιλοδοξιών, αλλά και της παραίτησης ή της κόντρα αντίδρασης μπροστά στους νόμους του Κυκλώματος.

Ένα σύγχρονο Αστυνομικό μυθιστόρημα που ακολουθεί τα σημεία των καιρών και τον χαρακτήρα της εποχής μας, παρουσιάζοντας χοντρές και ανόθευτες αλήθειες. Κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς που φέρουν ενστάσεις, αλλά φανερώνουν αλήθειες. Που σε βάζουν στην διαδικασία να δεις τον τρόπο σκέψης που υπάρχει αλλά πολλοί δεν τολμάνε να τον εκφράσουν απλά για να μην ξεφύγουν από το ρεύμα των πολλών.  Και για αυτό το αγάπησα αυτό το βιβλίο, Γιατί ακολούθησε τον δρόμο μιας ξεκάθαρης σκέψης και έδωσε την λύση που μονοδρομεί τις περισσότερες φορές την αληθινή ζωή. Βάζει ρεαλισμό και όχι απλά και μόνο φαντασία. Για αυτό πολύ απλά μπορεί να γίνει ένα ανάγνωσμα προσιτό σε όλους.

Διαβάζεται Απνευστί γιατί καταφέρνει να σε παρασύρει με το γρήγορο των εξελίξεων και το ντόμινο των αντιδράσεων που ακολουθούν πότε την λογική ροή και πότε την ροή που εκτρέπει το μυαλό και η σκέψη του Κεντρικού Πρωταγωνιστή Αστυνόμου Λάμπρου. Σας προτείνω λοιπόν να μην το χάσετε.

Το Βιβλίο Κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΤΡΙΑ





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ