Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου "Η Άννα του Κουρσάρου" Ασπασία Βλάχου - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 


Η Άννα του Κουρσάρου είναι ένα βιβλίο περιπέτειας, έρωτα και αναμέτρησης με τις προκλήσεις της ζωής, τα άγρια ένστικτα, την παρόρμηση και το πάθος είτε για έναν σκοπό, είτε για μια αγάπη, είτε για μια ιδέα. Το καλό και το κακό σε πρώτο πλάνο και ανάμεσα τους άνθρωποι που θα παλέψουν σκληρά φανερώνοντας από μέσα τους τον καλύτερο και τον χειρότερο εαυτό τους.


Η μυθοπλασία κινείται σε δύο χρόνους, σε δύο εποχές και σε δύο διαφορετικές ιστορίες που όμως πλησιάζει η μία την άλλη επηρεάζοντας η παλαιότερη την σύγχρονη ιστορία σε σημαντικό βαθμό.

Στην μια ιστορία στο παρελθόν κάπου στο 1840 μέσα από την περιπετειώδη ζωή της Αννετας και του Ανέστη παρακολουθούμε την λεηλασία των νησιών από τους πειρατές και τους κουρσάρους. Η απείθαρχη και επικίνδυνη ζωή των κουρσάρων, η εύθραυστη ισορροπία  που επικρατεί ανάμεσα τους. Ο δυνατός και θυελλώδης έρωτας που λυγίζει και αλλάζει και τον πιο σκληρό και αδάμαστο άντρα. Η εποχή, οι συνθήκες και το σκοτεινό παρελθόν και παρόν του Ανέστη είναι ικανά να εμποδίσουν τους δυο νέους να είναι μαζί; Η Άννα θα μπορέσει να συμβιβαστεί και να αντέξει μια ζωή δεμένη με έναν κουρσάρο ο οποίος είναι δεμένος με την θάλασσα και τον τρόπο ζωής ανάμεσα σε ρεσάλτα, σε ανταρσίες και σε ατελείωτα καρτέρια θανάτου;

Στην άλλη ιστορία στο σήμερα η Άννα έρχεται να εγκατασταθεί στο σπίτι που κληρονόμησε στην Κυπαρισσία. Ένα ακρόπρωρο στο κέντρο του σαλονιού μαγνητίζει και αποτελεί τον πόλο του μυστηρίου. Η ιστορία που κουβαλά συναρπάζει και ενώνει το χθες με το σήμερα. Η Άννα διορισμένη δασκάλα πλεον στην περιοχή θα γνωρίσει τον μυστηριώδη συνάδερφο της τον Άτλα, έναν άντρα ιδιόρρυθμο, απότομο και μυστηριώδη. Ταυτόχρονα η ξαφνική και απρόοπτη εμφάνιση της Άννας στο σπίτι που κληρονόμησε, θα δημιουργήσει μια περίεργη και ύποπτη κινητικότητα γύρω από το σπίτι και την ζωή της. Θα καταφέρει η Άννα να ξεφύγει από τους αγνώστους που καραδοκούν γύρω της; Θα καταφέρει να βρει τις άκρες της και τα πατήματα της από όσα έζησε πρόσφατα στην προσωπική της ζωή και να κατορθώσει να λύσει τον νέο πολύπλοκο γρίφο που παρουσιάζεται σαν εφιάλτης και σαν λυτρωτής ταυτόχρονα μπροστά της; 

Μυστήριο, δράση και άγνωστες προθέσεις κυκλώνουν τους ήρωες σε ένα μαγευτικό και ατμοσφαιρικά σκοτεινό σκηνικό μπλέκοντας την ζωή τους σε έναν απρόβλεπτο κίνδυνο που θα τους δοκιμάσει σκληρά, αλλάζοντας τους ακλόνητες αποφάσεις και δρομολογημένα σχέδια. Βάζοντας τους ταυτόχρονα μέσα σε έναν κλοιό ασφυκτικής ετοιμότητας που αναπόφευκτα θα τους φέρει μπροστά σε ανομολόγητες επιθυμίες και σε άγνωρα πάθη.  

Οι δύο αυτές ιστορίες στο χθες και στο σήμερα στέκονται ασύνδετες και ξεχωριστές σαν δυο βιβλία μέσα σε ένα βιβλίο με έναν και μοναδικό συνδετικό κρίκο που έντεχνα και μοναδικά αποκαλύπτει σιγά σιγά η συγγραφέας κρατώντας την 
αγωνία και το μυστήριο διαρκώς σε ένταση, κρατώντας  έντεχνα το κλειδί που ενώνει παρελθόν και παρόν σε ένα αόρατο παιχνίδι εκδίκησης και δικαίωσης.

Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο και γίνεται μέσα από μικρά κεφάλαια που εναλλάσσονται στην αφήγηση όλοι οι πρωταγωνιστές με σκοπό να εκφράσουν με αμεσότητα τα συναισθήματα τους, τα προσωπικά τους αδιέξοδα, αλλά και τις ακλονητες αξίες τους ή την έξαρση των διλημμάτων τους καθώς νιώθουν πως πια την μοίρα των αποφάσεων τους την κρατάνε άλλοι στα χέρια τους. Ο έρωτας, η εκδίκηση το μίσος η ιδεολογία και η ιδεοληψία. Δαμόκλειος σπάθη επάνω από τις ζωές τους και τις αμετανόητες εμμονές τους. Άλλοι θα ταλαντευτούν. Άλλοι θα σπάσουν, άλλοι θα λυγίσουν. Άλλοι θα μείνουν αμετανόητοι.

Η Άννα του Κουρσάρου είναι ένα  μυθιστόρημα με κόντρα ρόλους. Όλοι οι ήρωες κοντραρονται με τα ίδια τους τα συναισθήματα, με τους φόβους, τις αναστολές, τα πάθη τους και τις νέες πρωτόγνωρες προκλήσεις που τους βγάζουν από τα νερά τους και τους αποσυντονίζουν.


Η φιλία, η δοτικότητα, η ανιδιοτελής προσφορά. Αλλά και το συμφέρον, η ελειψη συνείδησης η πλεονεξία και η αχαριστία. Η συγγραφέας προσεγγίζει εκπληκτικά τον κόσμο της παρανομίας, του εγκλήματος και της τρομοκρατίας και στις δύο εποχές. Δίνει ρόλους εκδίκησης και ρόλους αυτοθυσίας. Και στήνει ένα εξαιρετικό πλάνο που μοιάζει με παιχνίδι κυνηγού και θηράματος. 

Ένα παιχνίδι προσηλυτισμού, ένα παιχνίδι παραπλάνησης. Παρατηρητές και συνεργοί. Θύτες και θύματα. Εκδικητές και υποκινητές. Εδραιώνει και γκρεμίζει σχέσεις αναθεωρεί καταστάσεις και δοκιμάζει αντοχές. Μπλέκει τους πρωταγωνιστές σε ένα περιπετειώδες ταξίδι με άγνωστη κατάληξη.

Χειραγώγηση, χειρισμός, αποπροσανατολισμός.  Ψυχολογικό σπάσιμο, αλλά και ψυχικό σθένος. Εύθραυστα συναισθήματα που καταλήγουν σε στιλπνές αντοχές. Αντοχές που λυγίζουν μόνο μπροστά στο αναπάντεχο νοιάξιμο και στον δυνατό έρωτα. Αλλά και στην απόδοση δικαιοσύνης ρητά και αμετάκλητα. Γιατί ο φόβος γίνεται θάρρος. Και η υπομονή και η αναμονή γίνονται προτέρημα μπροστά στον ψυχολογικό έλεγχο ενός αψυχολόγητου πολέμου.

Συναισθήματα που ακυρώνονται και αξίες που εξυψώνονται σε μια αντιφατική πορεία ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Το μίσος και την αγάπη. Τον τρόμο και την λύτρωση. 

Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα μυθιστόρημα που έχει όλα αυτά τα συστατικά, που το κάνουν ελκυστικό. Έχει τα πάντα: ωραίο στήσιμο πλοκής που ανακατεύεται με τέτοιο τρόπο τα γεγονότα ώστε να θολώνει καταστάσεις και να δημιουργεί το μυστήριο που χρειάζεται για να δώσει την ώθηση της αγωνίας και του σασπένς. Ανοίγοντας και τον δρόμο ταυτόχρονα για τις ανατροπές  που δεν είναι οι κλισέ ανατροπές, αλλά ανατροπές που πραγματικά χρειάζονται και έχουν εξήγηση και αλλάζουν όντως ριζικά τα πάντα. Φέρνοντας τούμπα όλο το σκηνικό που θεωρούμε πως υπάρχει. Και το σκηνικό που νομίζουμε πως θα εξελιχθεί.


Ρυθμός φρενήρης και καταιγιστικός δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα καθώς η αφήγηση αλλάζει τις εικόνες διαρκώς στο σήμερα και στο χθες αλλά και στο παράλληλο σήμερα με την εναλλαγή των αφηγητών που παίρνουν την σκυτάλη ο ένας μετά τον άλλον διαδοχικά για να αλλάξουν το χρώμα της ιστορίας και να φωτίσουν ξεχωριστά την κάθε στιγμή της.

Ένα βιβλίο που αγάπησα και το προτείνω γιατί είναι ένα βιβλίο γεμάτο. Από αυτά που δεν θέλεις να αφήσεις από τα χέρια σου με τίποτα, αλλά και δεν θέλεις να τελειώσει με τίποτα. Γιατί σίγουρα θα δυσκολευτείς να πιάσεις το επόμενο που θα σε ενθουσιάσει τόσο. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ