Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου "Ο θησαυρός της Σμύρνης" Ελευθερία Μεταξά - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 


Ο θησαυρός της Σμύρνης είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο της Ελευθερίας Μεταξά και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

 Έχοντας διαβάσει όλα τα βιβλία της συγγραφέως θεωρώ πως είναι το πιο άριστο δείγμα της γραφής της. Εξαιρετική πλοκή, καταπληκτική διακύμανση των ανατροπών και ένα τόσο δυνατό και σφικτοδεμένο κούμπωμα του κάθε στοιχείου επάνω στην κάθε εξέλιξη. 

Ο θησαυρός της Σμύρνης είναι ένα βιβλίο με Αστυνομικό ενδιαφέρον, αλλά βασίζεται και σε ένα ιστορικό πλαίσιο γύρω από την καταστροφή της Σμύρνης και την εξέλιξη της προσφυγιάς. Και είναι η πρώτη φορά που η συγγραφέας βάζει την μυθοπλασία της μέσα σε ένα πλαίσιο ιστορικής πραγματικότητας και πετυχαίνει μοναδικά να ενώσει την ιστορία ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα προωθώντας αρμονικά κάθε σκέψη, κάθε κίνηση, κάθε κίνητρο και κάθε πρόθεση.  

Σμύρνη λίγο πριν την καταστροφή ο Αριστος Κογκαλιδης αποφασίζει να πάρει την οικογένεια του και να διαφύγει στην Ελλάδα. Μαζί του θα θελήσει να κουβαλήσει τον δικό του θησαυρό, ο οποίος θα αποτελέσει το κίνητρο για μια πορεία που θα αλλάξει την ζωή πολλών ανθρώπων.

Αθήνα στο σήμερα ο υπέργηρος Χριστόδουλος Ραγιογλου πεθαίνει με μυστηριώδη τρόπο. Τις εικασίες και τις έρευνες γύρω από αυτόν τον ύποπτο θάνατο θα αναλάβει να διαλευκάνει ο Μάνος Βαρσαμης, που όμως έχει πια βγει στην σύνταξη. Αλλά και η αστυνομία με τον νέο διοικητή που βρίσκεται σε ένα εντελώς άλλο μήκος κύματος στην διαχείριση των ερευνών. Στο παιχνίδι θα μπει φυσικά και η ψυχολόγος Έλσα Γλυνού να βοηθήσει για άλλη μια φορά με την εμπειρία της στο σχεδιασμό των προφίλ των πιθανών υπόπτων. Και καθώς οι απρόβλεπτες συνθήκες αλλάζουν διαρκώς την πορεία των ερευνών και οι δολοφονίες διαδέχονται η μία την άλλη η υπόθεση μπαίνει σε μια νέα φάση επαναπροσδιορίζοντας διαρκώς τα στοιχεία και αλλάζοντας θέση ισχύος και άμυνας στους υπόπτους που από άτομα υπεράνω υποψίας μετατρέπονται σε επίδοξους ενόχους.

Με μια όμορφη διαδοχή των γεγονότων ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν ακολουθούμε τα χνάρια των ηρώων ψάχνοντας την ρίζα των πραγματικών προθέσεων εκείνου ή εκείνης που κινεί τα νήματα και ορίζει μυστικά και υπόγεια όλες τις επόμενες κινήσεις.

Σκοτεινά μυστικά. Άγνοια και συγκάλυψη. Τύψεις και ενοχές. Μίσος και εκδίκηση. Όλοι οι ήρωες κουβαλάνε ένα αγκάθι στην ψυχοσύνθεση τους, που τους αλλάζει, που τους καθορίζει και τους κατευθύνει σε έναν δρόμο και σε μια πορεία που ελέγχει αλληλένδετα τις ζωές όλων και μπλέκει σε ένα κουβάρι αθώους και ενόχους. 

Η Συγγραφέας ξέρει πως να ξετιληξει την ιστορία της με γερές δόσεις σασπένς χιούμορ και έντασης. Ξέρει πως και που να τοποθετήσει τα στοιχεία που ρίχνουν φως στην ιστορία της. Πότε να κάνει την μεγάλη ανατροπή. Και πότε να δώσει το ανεπανάληπτο φινάλε της αριστοτεχνικά στημένης μυθοπλασίας της. 

Φωτίζει και σκιάζει συμπεριφορές τραβάει και αποστρέφει τα βλέμματα από τους πιθανούς υπόπτους. Δημιουργεί ένα γαϊτανάκι λογικής ακολουθίας και ανατρεπτικής δισδιάστατης πραγματικότητας που σπασμένη σε κομμάτια έρχεται σταδιακά να δώσει την τελική εικόνα των γεγονότων και των κινήτρων.

Ένα εθιστικό και καθηλωτικό μυθιστόρημα μυστηρίου, που απογειώνει την αδρεναλίνη της σκέψης καθώς τα παιχνίδια του μυαλού του κάθε αναγνώστη φτιάχνουν το δικό τους πλάνο για το πώς έγιναν τα γεγονότα και το ποιος τελικά κρύβεται πίσω από την αρχή και το τέλος της ιστορίας αλλά και ποιος είναι αυτός που θέλει να πάρει πίσω όλα αυτά που του στέρησε η ζωή και οι άνθρωποι.

Με πολυδιάστατους χαρακτήρες που δεν βρίσκεις εύκολα σε βιβλία μυστηρίου και αστυνομικής λογοτεχνίας. Αξίζει να ασχοληθείς με τον ψυχισμό τους και τα κίνητρα των πράξεών τους. Πέρα βέβαια των γνώριμων προσώπων που έχουμε συναντήσει και σε προηγούμενα βιβλία της Ελευθερίας.


Άλλο ένα μυθιστόρημα της Ελευθερίας Μεταξά με πρωταγωνιστικό δίδυμο τον Μάνο Βαρσαμη και την Έλσα Γλυνού που με το τέλος του βιβλίου αφήνουν την υπόσχεση να τους δούμε σε επόμενες ιστορίες, που είμαι σίγουρη πως θα μας καταπλήξουν. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ


Σμύρνη, 13 Σεπτεμβρίου 1922

Ο Γαβρίλης έτρεχε με όση δύναμη είχε, κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά του το σιδερένιο σεντούκι του Αρίστου. Σε κάθε του δρασκελιά, ο υπόκωφος ήχος που ακουγόταν μέσα απ' το κουτί του έδινε θαρρείς φτερά στα πόδια και ανέβαζε το ηθικό του κάθε φορά που φοβόταν ότι δεν θα τα κατάφερνε. Το πολύτιμο περιεχόμενο, ο «θησαυρός» -όπως τον αποκαλούσε ο νόμιμος ιδιοκτήτης του-, ταρακουνιόταν συνοδεύοντας τους ξέφρενους χτύπους της καρδιάς του, που ώρες ώρες σκιρτούσε άγρια, θέλοντας λες να ξεκολλήσει από το στήθος του.



 Πέρασε αρκετή ώρα μέχρι να ανοίξει και πάλι τα βλέφαρά του. Οι τσέτες είχαν φύγει, τα γέλια τους ακούγονταν τώρα συνεχώς να ξεμακραίνουν. Ξεμύτισε από τον σωρό των πτωμάτων έρποντας. Ένα παγωμένο χέρι έπεσε στο πρόσωπό του κι ο Γαβρίλης το τίναξε από πάνω του βλαστημώντας. Δεν πρόλαβε, όμως, να συγκρατήσει την κραυγή τρόμου που ανέβηκε από μέσα του στη θέα ενός κομμένου κεφαλιού που βρισκόταν ακριβώς δίπλα του. Δυο μάτια, που κάποτε πρέπει να ήταν γαλάζια, τον κοιτούσαν γουρλωμένα και ένα σαγόνι κρεμόταν αποτρόπαια με τα μισοσπασμένα του δόντια. Προς στιγμήν φοβήθηκε πως κάποιος απ' το απόσπασμα θα τον άκουγε και θα επέστρεφαν για να τον σκοτώσουν. Κοκάλωσε στη θέση του, ενώ το ασώματο κεφάλι συνέχισε να τον παρακολουθεί. Του φάνηκε πως στο άψυχο βλέμμα του διάβαζε ένα δριμύ «κατηγορώ». Για τίποτα δεν μπορείς να με κατηγορήσεις! σκέφτηκε. Είσαι νεκρός!

Πάψε να με κοιτάζεις! Έσφιξε πιο δυνατά πάνω του το μικρό σεντούκι. Τώρα ο θησαυρός ήταν δικός του και θα τον βοηθούσε να κάνει μια καινούργια αρχή. Ναι! Θα έβγαινε ζωντανός από την καταραμένη τούτη πόλη και κανείς πλέον δεν θα τον σταματούσε, δεν θα έμπαινε εμπόδιο στα όνειρα και στα σχέδιά του... 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ