Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Book Zoom στο βιβλίο "Να Σπρωχτούμε κι όπως πέσουμε" Βαγγέλης Μαργιωρής Εκδόσεις Βακχικόν

 


Το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή "Να Σπρωχτούμε κι όπως πέσουμε" είναι ένα μυθιστόρημα διασκεδαστικό και συγκινητικό που αναφέρεται στην σύγχρονη Ελληνική οικογένεια. Πάμε να δούμε κάποια πράγματα μέσα από τα μάτια και τις σκέψεις του ίδιου του συγγραφέα. 


 

"Με αυτό το βιβλίο διασκέδασα πραγματικά. Ήταν μια απόλαυση για εμένα τόσο η συγγραφή όσο και η ανάμνηση στιγμών που είχαν μείνει κάπου στη μνήμη. Ζωντάνεψα χαρακτήρες που θα τους ήθελα για φίλους (μερικοί είναι κιόλας) και καταστάσεις που θα μπορούσα να έχω ανακατευτεί."



Περιγράψτε το βιβλίο σας μέσα από μια φράση ή μια μικρή παράγραφο

"Και οι μάνες έχουν ψυχή" που είναι τίτλος σε κεφάλαιο.

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο ή κάποιο γεγονός που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο βιβλίο σας; 

Αναμφίβολα η κόρη μου όλα αυτά τα χρόνια είναι μια μόνιμη πηγή έμπνευσης. Από εκεί και πέρα φυσικά από τις σελίδες παρελαύνουν πολλοί φίλοι και γνωστοί, καθώς και αρκετές στιγμές καθαρής μυθοπλασίας.

  Τι θα θέλατε να ανακαλύψει ο αναγνώστης μέσα από αυτό το βιβλίο σας;

Την αστεία πλευρά της ζωής πίσω από καταστάσεις που με την πρώτη ματιά δείχνουν απροσπέλαστα εμπόδια. 

Όταν ολοκληρώσατε την συγγραφή του βιβλίου σας, εσείς τι ανακαλύψατε μέσα από αυτό για τον εαυτό σας; Τι αποκομίσατε από την συγγραφική διαδικασία και το τελικό αποτέλεσμα;

Με αυτό το βιβλίο διασκέδασα πραγματικά. Ήταν μια απόλαυση για εμένα τόσο η συγγραφή όσο και η ανάμνηση στιγμών που είχαν μείνει κάπου στη μνήμη. Ζωντάνεψα χαρακτήρες που θα τους ήθελα για φίλους (μερικοί είναι κιόλας) και καταστάσεις που θα μπορούσα να έχω ανακατευτεί.

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ηρώων σας; Υπήρξε κάποιος που είναι ο αγαπημένος σας;

Η βασική πρωταγωνίστρια, η Αθηνά, είναι συνέχεια στην ένταση, ζει τα πάντα στην κόψη του ξυραφιού. Ο Θανάσης, ο σύζυγος, από την άλλη είναι η ήρεμη δύναμη που φέρνει την απαραίτητα ισορροπία στο σπίτι τους. Αγαπημένος μου είναι ένας δευτερεύον χαρακτήρας, ο Αλέκος, του οποίου ο βίος θα μπορούσε να φτιάξει εύκολα ένα βιβλίο. 

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε κατά την διάρκεια συγγραφής του βιβλίου σας;

Στο τέλος όπου χρειάστηκε να κόψω ένα μεγάλο κομμάτι του αρχικού κειμένου καθώς πλάτειαζα και δεν ήταν καλό. 

Υπάρχει κάποιο αγαπημένο απόσπασμα από το βιβλίο να το μοιραστείτε μαζί μας;

Πάρα πολλά, αλλά τα αποσπάσματα δεν μπορούν να  αποδώσουν το σωστό νόημα, ιδιαίτερα τα χιουμοριστικά. Φανταστείτε να ακούγατε μόνο μια φράση από ένα ανέκδοτο.

Συνήθως σε κάθε βιβλίο συναντάμε βιώματα και μηνύματα του ίδιου του συγγραφέα. Υπάρχει κάποιο βιωματικό στοιχείο που διέπει το βιβλίο σας; Και ποιο ή ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από τις σελίδες του;
 
Υπάρχουν και στοιχεία βιωματικά αλλά και μυθοπλασίας και ως συνήθως τα πλέον υπερβολικά είναι τα αληθινά και τα κοινότυπο τα πλασματικά. Το μήνυμα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου είναι η αξία της υπομονής. Δίχως αυτή δεν μένουν όρθια τα σπίτια στις στιγμές των μεγάλων κλυδωνισμών.

Με ποιο τραγούδι θα επενδύατε μουσικά αυτό το βιβλίο σας;

Το "έχω άνθρωπο" της Νέγκα, αφιερωμένο στο ζευγάρι του βιβλίου και στη δικιά μου σύζυγο. 

Φτιάξτε μας ένα απόφθεγμα που προκύπτει από το σύνολο του βιβλίου σας.

"Bαθιά ανάσα, χαμόγελο. Κι αυτό θα περάσει και θα γελάμε όταν θα το θυμόμαστε."


Αν υπάρχει κάτι που θέλετε να ειπωθεί για το βιβλίο και δεν έχει προκύψει από τις ερωτήσεις μπορείτε να τι εκφράσετε εδώ.

Το "Να Σπρωχτούμε κι όπως πέσουμε" είναι ένα χιουμοριστικό βιβλίο γεμάτο ζωή, ευτράπελα και καταστάσεις απίθανες μεν, καθημερινές δε. Ένα βιβλίο με επίκεντρο μια οικογένεια όπως όλες... όπως η δική μας...



Ο Βασίλης Καραναστάσης έγραψε για το βιβλίο "Να Σπρωχτούμε κι όπως πέσουμε" 

"Αυτήν την δύσκολη εποχή δυο λύσεις υπάρχουν για να την βγάλουμε (ψυχικώς) υγιείς: Η πρώτη να στραφούμε στην επιστήμη. Επισκεπτόμαστε τον ψυχολόγο ή τον ψυχίατρο της αρεσκείας μας και προσπαθούμε να μας βοηθήσει να ισορροπήσουμε ψυχικά μ' αυτά που ζούμε. Θα σκάσουμε ένα πενηντάρι (μίνιμουμ) για την επίσκεψη με αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Η άλλη (οικονομικότερη) λύση είναι να προμηθευτούμε το βιβλίο του Βαγγέλης Μαργιωρής που -αποδεδειγμένα - θα μας βοηθήσει. Εγγυημένα.
Πρόκειται για την ιστορία του παιδιού σας, του γείτονά σας, της ανεψιάς σας, του κουμπάρου σας, κάθε γνωστού σας. Είναι πικάντικο, έχει ΚΑΤΙ που ο καθένας αναγνωρίζει στον εαυτό του και σε μέλη της οικογένειάς του. Σπιρτόζικο και απόλυτα οικείο. Σ' αυτό το βιβλίο περιέχεται η τρυφερότητα της οικογενειακής ζωής, της θαλπωρής αλλά και της γκρίνιας και των "Θέλω" του κάθε μέλους της κάθε Ελληνικής οικογένειας. Και λέω "Ελληνικής" γιατί όλα τα κείμενα και οι καταστάσεις μυρίζουν Ελλάδα. Συνδυάζει τον ρεαλισμό διανθισμένο με χιούμορ.
Σε κάποια σημεία θα σας διασκεδάσει, σε άλλα θα σας προβληματίσει... Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα τίμιο βιβλίο, γραμμένο για όσους έχουν μνήμες."

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 


Ο Βαγγέλης Μαργιωρής γεννήθηκε πριν από 43 χρόνια σ' ένα μικρό γραφικό χωριό της Σάμου και μετακόμισε σε πολύ μικρή ηλικία με την οικογένειά του στην Αθήνα. Η επαφή του με τη λογοτεχνία ξεκίνησε από νωρίς, κυρίως μέσα από τα έργα του Ανεμοδουρά, του Ιουλίου Βερν και της Κίρα Σίνου. Αποφοίτησε από το Λύκειο και τη Σχολή Λογιστικής, διατηρώντας πάντα στενές επαφές με τα βιβλία. Ήταν πλέον η φιλοσοφία και το ιστορικό μυθιστόρημα τα αναγνώσματα που τον ενθουσίαζαν. Μετά τον γάμο του και τη γέννηση της κόρης του ξεκίνησε να ασχολείται και με τη συγγραφή, μια ενασχόληση που του προέκυψε πολύ φυσικά. Σήμερα εργάζεται στο λογιστήριο μεγάλης ελληνικής εταιρίας, παραμένοντας φανατικός αναγνώστης και φιλόδοξος γραφιάς.

Περιγραφή
Θανάσης και Αθηνά. Αθηνά και Θανάσης καλύτερα. Αθηνά, Θανάσης και η κόρη τους η Ελένη. Κοντά σε αυτούς, μανάδες, πεθερές, θείες, θείοι, φίλες τρελές και φίλοι θεότρελοι και επιπλέον, δουλειές κι αφεντικά και προϊστάμενοι κι όλος αυτός ο μαγικός κόσμος που αποτελεί τον ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό κύκλο του κάθε ζευγαριού. Αλλά βέβαια δεν μας νοιάζουν οι γύρω γύρω κι ας λένε ό,τι τους κατέβει! Σημασία πάνω απ’ όλα έχουν τα γεγονότα μέσα στο σπίτι και η γνώμη των βασικών μελών της οικογένειας. Φυσικά τα ίδια γεγονότα, αλλιώς τα βλέπει η Αθηνά κι αλλιώς ο Θανάσης. Κι αν ρωτούσαμε και την κόρη τους την Ελένη, κι αυτή άλλα γι’ άλλα θα έβλεπε και θα έλεγε.Όμως σήμερα ποιος προλαβαίνει και ποιος θέλει να ρωτήσει τα παιδιά; Βέβαια είτε ρωτήσεις είτε όχι, αυτά τα σκασμένα όσο μεγαλώνουν αποκτούν γνώμη για τα πάντα και μετά την ξεφουρνίζουν κι όποιον πάρει ο χάρος! Αχ υπέροχη, αγία, ελληνική οικογένεια, θαυμαστά τα πεπραγμένα σου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΚΧΙΚΟΝ

Μέχρι να διαβάσω το βιβλίο και να σας μιλήσω εγώ για αυτό μπορείτε να αφήνετε τις ερωτήσεις σας εδώ ή στην ανάρτηση της ομάδας μας στο Facebook


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ