Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για το " Ασπρόμαυρες Ψυχές " Μαριλένα Ραπανάκη



   Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

   Μια πράξη αυτοθυσίας και ηρωισμού απο την αγαπημένη του Ισμήνη Γεωργάκη, δένει την ζωή του Γιάννη Πετράκη για πάντα σε μια αλυσίδα προσφοράς και αναζήτησης της προσωπικής του εξιλέωσης. Σε ένα ασπρόμαυρο φόντο συναισθημάτων και εικόνων δένονται μεταξύ τους ιστορίες ανθρώπων που με τις πράξεις τους θα καθορίσουν την ίδια την μοίρα και θα την οδηγήσουν σε μια κυκλική και απερίσπαστη αποκατάσταση μιας ιστορίας και μιας αλήθειας που όλοι αποτελούν μυστικά και άγνωστα κομμάτια της. Ένα σύνολο ανθρώπων θα έρθουν κοντά για να μας δώσουν ένα μάθημα αποκαλύπτοντας τα πραγματικά μας συναισθήματα απέναντι σε συγκεκριμένα διλήμματα και πράξεις. Για να αποδείξουν ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Και τα πάντα έχουν μια ροπή να ενώνουν τελικά τις ζωές αυτών που έχουν μια αλληλένδετη σχέση απο την αρχή της ζωής ως το τέλος της.
   Η μορφή της ιστορίας και της πλοκής δεν είναι κομμένη και ραμμένη στα συνηθισμένα πρότυπα. Ακολουθεί μια άλλη ροή και μια άλλη τεχνική που σκοπό έχει να αναδείξει μέσα απο τους ήρωες και τα γεγονότα συγκεκριμένα θέματα που κεντρίζουν, προκαλούν, απασχολούν υποσυνείδητα αλλά ταυτόχρονα μένουν στην ουσία ανέγγιχτα από τις σκέψεις που δεν γίνονται ποτέ πράξεις. Χωρίς να το καταλάβουμε θα βρεθούμε οι ίδιοι απέναντι στις πραγματικές προθέσεις των σκέψεων μας όταν θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τον εαυτό μας στην θέση των πρωταγωνιστών.
 
   Λέξεις όπως ελευθερία, αυτοθυσία, φόβος. Κοινωνικές διακρίσεις και αποδοχή ή μη της διαφορετικότητας του άλλου. Του διαφορετικού χρώματος. Της φανερής αναπηρίας του ή του κρυφού και αφανέρωτου συναισθηματικού του κόσμου.  Οι συγκρίσεις και οι παραλλαγές των λέξεων, των αξιών και των σκέψεων συναρπάζουν και δίνουν άλλη βάση στις σκέψεις του αναγνώστη. Άλλοι ήρωες υπακούν στα κατώτερα ένστικτα τους, και άλλοι φανερώνουν μια κρυφή δύναμη. Διαβάζοντας το θα αλλάξει η σκέψη για το πως αντιλαμβανόμαστε την ροή των γεγονότων. Ο Κάθε άνθρωπος κάτω απο συγκεκριμένες συνθήκες πίεσης και ανάγνωσης μιας άλλης αλήθειας από αυτή που πιστεύει, μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά. Ο κάθε άνθρωπος ορίζεται και καθορίζεται απο τους ανθρώπους που θα συναντήσει στο διάβα του και πως θα αντιληφθεί τον αντίκτυπο που θα έχουν οι πράξεις των άλλων στην ζωή του. Και είναι ακριβώς αυτό το σημείο που ξεχώρισα σε αυτό το βιβλίο. Η αντίληψη, η διορατικότητα και ο τρόπος με τον οποίο φανερώνει  και αποδεικνύει η συγγραφέας το πως οι πράξεις των άλλων και ο αντίχτυπος τους ορίζουν μέγιστα την στάση ζωής μας. Τις σκέψεις μας και τις αντιδράσεις μας.
   Η πράξη ηρωισμού της Ισμήνης καθορίζει την ζωή του γιατρού Πετράκη. Ο γιατρός Πετράκης επεμβαίνει και αλλάζει την ζωή του Χάρη. Ενώ ο Χάρης ξεχνάει τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχεται για το χρώμα του ή την αναπηρία του όταν στην ζωή του μπαίνει η Χαρά. Ο Στέλιος αλλάζει συνήθειες και συμπεριφορές όταν θα συναντήσει την Ερωφίλη. Αλλά και η Ερωφίλη θα κατορθώσει να δώσει για χάρη του την μεγαλύτερη μάχη της ζωής της. Τα θαύματα υπάρχουν, γίνονται κάθε μέρα και άλλα είναι ορατά και έχουν εξήγηση. Άλλα είναι δυσδιάκριτα και η εξήγηση τους δεν μπορεί να δοθεί με την κοινή ανθρώπινη λογική. Ο έρωτας αλλάζει τους ανθρώπους είναι όμως πάντα εφικτό να μεταστρέψει ακόμα και την πιο ανατρεπτική αλήθεια; Αυτή που δεν μπορεί να ανεχτεί κανένας λογικός νους που είναι δεμένος στα συμβατά όρια της ανθρώπινης φύσης του;
   Μια αλυσίδα προσφοράς και αλτρουισμού που ακολουθεί μια συγκεκριμένη πορεία για να αναδείξει το μεγαλείο της αγάπης. Την δύναμη του να δίνεις το χέρι σου σε όποιον έχει ανάγκη. Αν προσφέραμε όλοι από κάτι στον διπλανό μας, δεν θα ήταν όλα καλύτερα; Και αυτό που θα νιώθαμε μέσα μας για το καλό που προσφέραμε, αλλά και την ευγνωμοσύνη που θα εισπράτταμε στο πρόσωπο του ανθρώπου που βοηθήσαμε; Η ζωή είναι δώρο και πρέπει με την καθημερινή προσφορά σου να δίνεις πίσω λίγο απο την χαρά που σου δωρίστηκε.



   Συμπυκνώνει περιεκτικά κοινωνικά ζητήματα και αξίες μέσα από τις ζωές εντελώς διαφορετικών ανθρώπων που αλλάζουν ο ένας την ζωή του άλλου. Ένα παιχνίδι συμπτώσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τις φαβέλες του Ρίο Ντι Τζανέιρο. Ανάμεσα στην Κρήτη και την Μήλο. Όνειρα θα χαθούν, όνειρα θα συναντηθούν. Αξίες θα συγκρουστούν σε ένα περίεργο ταξίδι γεμάτο ανατροπές μέσα στον χρόνο. Οι ήρωες νικάν τον φόβο, παλεύουν με τις προκαταλήψεις, έρχονται αντιμέτωποι με την ανθρώπινη φύση τους. Προσπαθούν να αντισταθμίσουν την ισχύ των αντιφατικών συναισθημάτων τους. Τα όσα ζούμε, και τα όσα νιώθουμε δεν μπορούν να αλλάξουν ή να σβηστούν από την γνώση μιας άλλης πραγματικότητας όσο σκληρή και διαφορετική και αν είναι αυτή η πραγματικότητα.     

   Σκληρές αλήθειες, σκληρές και δύσκολες αποφάσεις θα σημαδέψουν τους ήρωες αλλάζοντας την πορεία της ζωής τους. Βάζοντας σε άλλη τροχιά τις αντιλήψεις τους. Αλλάζοντας διαρκώς τις συνισταμένες των αποφάσεων τους. Τολμηρές προσεγγίσεις, αληθινά και καίρια διλήμματα. Συμπτώσεις που εκτινάσσουν την πλοκή. Διαρκή εναλλαγή συναισθημάτων αλλά και λεκτικών κινήσεων μέσα στο βιβλίο. Που γίνεται πότε κοινωνικό, πότε αισθηματικό και πότε αστυνομικό. Μια συνοπτική καταγραφή αξιόποινων πράξεων. Που σκοπός της δεν είναι να σοκάρει αλλά να αναδείξει την στυγνή πραγματικότητα που υπάρχει και δεν πρέπει να αποκρύπτεται. Όπως η εκμετάλλευση ανηλίκων απο επικίνδυνα κυκλώματα που μέσα τους κρύβεται η δήθεν αφρόκρεμα του καλού κόσμου. Πορνεία, Επαιτεία, παιδοφιλία είναι ένα πρόβλημα που υφίσταται παγκοσμίως και η συγγραφέας το αναδεικνύει σωστά και κοφτά.
   Ασπρόμαυρες Ψυχές που αποκαλύπτουν μέσα απο τις προσωπικές τους ιστορίες και την τραγικότητα των στιγμών ή των αποφάσεων τους είτε το μεγαλείο είτε την φθορά της ανθρώπινης Ψυχής που αλλάζει χρώμα κάθε φορά που η αγάπη εναλλάσσεται με το μίσος και την αμφιβολία.
   Μέσα σε ούτε 200 σελίδες η συγγραφέας μπόρεσε και χώρεσε γεγονότα πράξεις και σκέψεις που οδηγούν τον καθένα μας σε σκέψεις και παραδοχές ανάλογες και διαφορετικές για τον καθένα. Ορίζοντας στην ουσία τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα αλλά κυρίως αποδεικνύοντας πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως οι ανιδιοτελείς πράξεις μας είναι αυτές που μπορούν να αλλάξουν με θετικό πρόσημο την πορεία ζωής μας ανάμεσα στο Καλό και στο Κακό.

Το Βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ

Βαθμολογία 4/5

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ