Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου "Κρεσέντο Εκδίκησης" Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 


Η Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη επιστρέφει με ένα καινούργιο μυθιστόρημα που και αυτή την φορά έχει αστυνομικό χαρακτήρα με κοινωνικές διαστάσεις αλλά και απίστευτες προεκτάσεις επάνω στην ψυχολογία των ανατρεπτικών χαρακτήρων που δημιουργεί. Πρόκειται για ένα αγωνιώδες μυθιστόρημα, με φρενήρεις εναλλαγές, μυστήριο και πολλές ανατροπές τόσο στην εξέλιξη των γεγονότων, όσο και στην πραγματική εικόνα των ηρώων, που είναι εντελώς άλλη από αυτή που θέλουμε και μπορούμε να φανταστούμε. 

Κάπου στην Στυμφαλία, ένα αυτοκίνητο ριγμένο στον γκρεμό και μέσα σε αυτό ένα απανθρακωμένο πτώμα μιας γυναίκας. Όταν οι αρχές ανακαλύπτουν την σχέση της νεκρής γυναίκας με έναν διαβόητο Πολωνό καταζητούμενο, η υπόθεση θα αποκτήσει διεθνές ενδιαφέρον και θα κληθεί να την αναλάβει η Νιόβη Πέτρου αστυνόμος στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και ο πράκτορας της Ιντερπόλ Νικόλας Στασινός, Δυο άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί, με διαφορετικές εμπειρίες. Που έχουν μάθει να δουλεύουν διαφορετικά και κάτω από εντελώς άλλες συνθήκες, θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να βρουν την άκρη του νήματος τόσο για τις συνθήκες θανάτου της Αγνής Γεωργίου. Όσο και να ανακαλύψουν τον δολοφόνο ενός δεύτερου θύματος και να βρεθούν στα ίχνη του διαβόητου φυγά Βάσα Ορλάνωφ. 

Το βιβλίο μας ταξιδεύει στην Ορεινή Κορινθία, στην Πολωνία και στην Γαλλία, δένοντας τα γεγονότα μιας συγκλονιστικής ιστορίας. Ενός μεγάλου έρωτα που διεκδικεί την δικαίωση και ενός καινούργιου έρωτα  που γεννιέται μέσα από ένα περίεργο δέσιμο και μια αμφίρροπη συνεργασία. Το δέσιμο της αστυνομικής πλοκής. Το στήσιμο των γεγονότων που μας πάει πότε στο παρελθόν και πότε στο παρόν. Η εναλλαγή των τοπίων, αλλά και η εναλλαγή της νοοτροπίας από περιοχή σε περιοχή. Το σκοτεινό ή φωτεινό πρόσωπο του καθένα που φωτίζεται η σκιάζεται αντίστοιχα και αντίστροφα καθώς η υπόθεση προχωρά. Όλα αυτά είναι στοιχεία που δίνουν ένα χρώμα ιδιαίτερο σε αυτό το βιβλίο. Γιατί τίποτα και κανείς δεν είναι αυτός που φαίνεται. Καμία υπόθεση και καμία υποψία δεν μπορεί να φτάσει την διάσταση της πραγματικότητας που ορίζουν άλλοτε οι θύτες και άλλοτε τα θύματα αυτής της ιστορίας.

Ένα ατελείωτο μπέρδεμα ανθρώπων, καταστάσεων, ένοχων μυστικών, φόνων και αδικίας κρυμμένα στο πέρασμα του χρόνου. Όλα αυτά με ένα κοινό παρονομαστή εκδίκησης και αποκατάστασης της αλήθειας μέσα από μια διαδικασία που κανείς δεν μπορεί να υποπτευθεί ούτε τα κομμάτια της, ούτε τον κρυφό ρόλο που παίζουν στο σκηνικό οι ανύποπτοι αποδέχτες του θυμού της εκδίκησης, αλλά και της τραυματισμένης και πληγωμένης συνείδησης. Το τίμημα της σιωπής σκληρό. Το αντάλλαγμα της συνείδησης αβάσταχτο. Η ώρα της πληρωμής καθώς πλησιάζει για όλους βγάζει στην επιφάνεια όλα τα ένστιχτα και όλες τις καλά κρυμμένες ενοχές.

Και το φανταστικό σε αυτό το βιβλίο είναι αυτό: Το πως αλλάζουν τα συναισθήματα και πως αντιστρέφονται οι όροι καθώς η συγγραφέας ξεδιπλώνει την ιστορία της. Μια ιστορία απάτης μυαλού και συναισθημάτων που μεταμφιέζεται και παραμορφώνεται διαρκώς για να καθοδηγήσει τις εξελίξεις και να αποδώσει άλλοτε δικαιοσύνη μέσω μιας περίεργης αυτοδικίας και εκδίκησης και άλλοτε να αποδώσει κάθαρση μέσα από την εξομολογητική πορεία των ηρώων που τσαλακώνουν τον εγωισμό τους για να εξιλεωθούν.

Κάθε στοιχείο έχει λόγο ύπαρξης. Κάθε ρόλος αποτελεί ένα κομμάτι στο παζλ που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, καθοδηγώντας αθόρυβα και ελέγχοντας στο παρασκήνιο την κάθε κίνηση και την κάθε σκέψη. Λάτρεψα τον μυστηριώδη και σκοτεινό Βάσα Ορλάνωφ καθώς ο χαρακτήρας του συντονίζεται, εξελίσσεται και αναπλάθεται μέσα από τα βιώματα του και τις απώλειες του. Μέσα στα όσα ζει σε ελάχιστες στιγμές στον Παράδεισο του και στην Κόλαση του. Στην άγνοια του και στην εντελώς ξαφνική γνώση που θα τον φέρει μπροστά στα όρια της ανθρώπινης λογικής, αλλά και της ανθρώπινης απαξίωσης. Είναι ένας νέος ο οποίος γαλουχείται με την μουσική και την Λογοτεχνία πως είναι δυνατόν να ακολουθήσει τον δρόμο του εγκλήματος και της φυγής; Πώς είναι δυνατόν να αφήσει στην μέση τα όνειρα του και να γκρεμίσει τα όμορφα σχέδια που έπλαθε για το μέλλον με την αγαπημένη του; Ποιο είναι το πραγματικό του πρόσωπο και ποιο το προσωπείο του; Ποια είνααι η αλήθεια του και ποιο το ψέμα του; Ποια είναι τα όρια του και ποιες οι αντοχές του; Ταυτόχρονα το πως θα βιώσουν όλοι οι άλλοι γύρω του την αλλαγή της πραγματικότητας του;

Η ιστορία μεταμορφώνεται διαρκώς, αλλάζοντας ρόλους συμπάθειας και ρόλους απέχθειας. Τα ίχνη χάνονται στο σκοτάδι και επανεμφανίζονται διεστραμμένα στο φως χειμαρρωδών αποκαλύψεων και συνταρακτικών εξομολογήσεων. Πίσω από όλα ένα ευφυές μυαλό που κατευθύνει τους πάντες προς μια κατεύθυνση, αυτή που χάθηκε πριν από χρόνια θαμμένη από πολιτικές συγκαλύψεις, από φόβο, από ανάγκη και από σκοπιμότητες. Δια πυρός και σιδήρου μια αθόρυβη ιστορία αγάπης, σχηματίζει εικόνες, γεγονότα και συναισθήματα, άλλοτε τρυφερά και άλλοτε σκληρά. Σε ένα κρεσέντο εκδίκησης που ξεδιπλώνεται σταδιακά και νομοτελειακά.

Περιπετειώδες και σαγηνευτικό. Σκληρό και αληθινό. Ακραίο σαν ολοκληρωτική εκδίκηση, αλλά και μοιραίο, γιατί κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από τα εγκλήματα του και τις πράξεις του ακούσιες είτε εκούσιες. Πάντα πληρώνει είτε με την ζωή του, είτε με τις τύψεις του, είτε με το να γίνει παράπλευρη απώλεια. Είτε για να ζήσει αθόρυβα και σκοτεινά στο παρασκήνιο κρυμμένος από φίλους και από εχθρούς.

Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου εξελίσσεται στο Στετίνο της Πολωνίας, που περιττό να πω πως το λάτρεψα από τις περιγραφές. Περιγραφές τοπίων και αξιομνημόνευτων μνημείων. Αλλά και ένας εξαιρετικός τρόπος προσέγγισης της νοοτροπίας ενός λαού, αλλά και μιας εποχής που η χώρα ζει μεγάλες πολιτικές συγκρούσεις με αλλαγές καθεστώτων αλλά και βιώνει καταστάσεις τρομερού διαχωρισμού ανάμεσα στην Αριστοκρατία και τον απλό λαό. Μέσα από τις περιγραφές και τον ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης η συγγραφέας καταφέρνει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε το πόσο σαπισμένα και σαθρά είναι πολλές φορές τα θεμέλια μιας αψεγάδιαστης οικογένειας ή το πόσο προκατειλημμένη ή υποκινούμενη είναι η δικαιοσύνη. Ή το πόσο μπορεί να επηρεάσει κάποιον η ζωή στην φτώχια, η αναζήτηση μιας άλλης ζωής και το στήσιμο της εις βάρος άλλων ανθρώπων. 

Αναπαριστώντας σε απόλυτο βαθμό τον τίτλο του, το μυθιστόρημα καθώς προχωρά στο τέλος του ακολουθεί έναν καταιγιστικό ρυθμό με μια κορύφωση που σοκάρει από αποκαλύψεις θαμμένων μυστικών και καταπιεσμένων συναισθημάτων. Σε ένα κρεσέντο εκδίκησης που οι βάναυσες, ταπεινωτικές και προκλητικές πράξεις εξαναγκάζουν και οδηγούν βίαια σε μια αναπότρεπτη κάθαρση για όλους.


Ο συνδυασμός περιπέτειας και έρωτα. Η μίξη του αστυνομικού στοιχείου με το Κοινωνικό υπόβαθρο, που στο συγκεκριμένο βιβλίο αγγίζει πολύ επικίνδυνα όρια ασχολούμενο με πάρα πολύ ευαίσθητα θέματα. Ο τρόπος που ξεδιπλώνεται η ιστορία και ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε ήρωας παίρνει αυτό που του αξίζει τελικά. (Έχω τις ενστάσεις μου μόνο για έναν ήρωα. για τον τρόπο που τιμωρήθηκε. Αλλά αυτό μπορεί να είναι και θέμα δικής μου οπτικής) .Όλα τα παραπάνω που σας περιέγραψα Είναι το απόλυτο κίνητρο για να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. 

Το Βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ

Δείτε και το Βίντεο στο Youtube που περιέχει και άλλες πληροφορίες καθώς και αποσπάσματα του Βιβλίου.


Και σε μορφή Podcast 

ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΡΓΑ PODCAST

Σχόλια

  1. Καλησπέρα. Επειδή διάβασα τους "σιωπηλούς ένοχους" και μου άρεσε πολύ, αγόρασα και το Κρεσέντο. για το άμεσο μέλλον 😉 Πολύ ωραία η κριτική σας! Καλό βράδυ και καλό σ/κ 🌻 Petra https://pistos-petra.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ