Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου "Μόνος μαζί σου" Βαϊος Κουκκόνης - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 

Επιλέγω πολύ συχνά να διαβάσω βιβλία πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων και η χαρά μου είναι μεγάλη όταν αυτά τα βιβλία ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα βιβλίο ώστε να κερδίσει την αναγνωστική μου αποδοχή. Το "Μόνος μαζί σου" του Βάιου Κουκκόνη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και αποτέλεσε για μένα Αναγνωστική έκπληξη σε πολλά επίπεδα.

Ο Ερρίκος είναι ένας επιτυχημένος γυναικολόγος, ζει μια φαινομενικά ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή μέχρι την στιγμή που τα αναπάντεχα γεγονότα, θα ξυπνήσουν τους εφιάλτες της τραυματισμένης ψυχής του. Εφιάλτες που έχουν ρίζα στην παιδική του ηλικία. Για να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα και να παλέψει να βγει από το χάος της νέας πραγματικότητας του, θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος ξανά με τους δαίμονες του, αλλά και τα μυστικά που είναι καλά θαμμένα έτοιμα και αυτά να ανατρέψουν την ήδη πλέον μετέωρη ζωή του.

Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται από τον ίδιο τον Ερρίκο, που ψάχνει απεγνωσμένα και ψηλαφιστά τα μπλεγμένα κομμάτια της ψυχής του, αναζητώντας την αγάπη μέσα από την επίπονη μοναξιά που αλλάζει διαρκώς μορφές και πρόσωπα καθώς μετουσιώνεται σε διώκτη, σε τιμωρό, σε εξομολογητή, σε λυτρωτή. Πλησιάζει σιγά σιγά γεγονότα και πρόσωπα κοντινά και μακρινά ώστε να διώξει μακριά και για πάντα τα στοιχειά που μολύνουν την συνείδηση του και ποτίζουν με φόβο τις αποφάσεις του.

Είναι εξαιρετική η τοποθέτηση τόσο των προσώπων όσο και των γεγονότων όσο το παρόν προσεγγίζει το παρελθόν και αντίστροφα και όσο οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν την ιστορία φανερώνουν το πραγματικό τους πρόσωπο αλλά και τον πραγματικό τους ρόλο στην ροή της πλοκής. Αλλάζοντας την περιγραφή διαρκώς πότε περιγράφοντας την οπτική και τον ψυχισμό του θύματος και πότε του θύτη. 

Ένα βιβλίο Κοινωνικό μυθιστόρημα που αγγίζει ψυχαναλυτικά την ανθρώπινη υπόσταση μέσα από τα παιδικά βιώματα, τα ανεκπλήρωτα όνειρα και τις αναπτερωμένες ή βυθισμένες ελπίδες. Τα απωθημένα, τα κρυμμένα μυστικά, τις ένοχες συμπεριφορές και τις απελπισμένες προσεγγίσεις στους λάθος ανθρώπους αλλά και σε αυτούς που αποτελούν την διέξοδο από το χάος της ενοχής της καταπίεσης και της απελευθέρωσης. Της πλήρωσης και της ολοκλήρωσης. Μέχρι την στιγμή που τα πάντα θα ανατραπούν από την ίδια την λογική και το καθρέπτισμα αυτών που θέλαμε και αυτών που τελικά αποκτήσαμε. Αλλά και αυτών που μάθαμε στην πορεία. Μυστήριο που ανακόπτεται και επανασυντονίζεται από τα κομμάτια και τα στιγμιότυπα που συμπληρώνουν σταδιακά και εναλλάξ το παζλ  μιας ζωής με κρυμμένους δαίμονες και άγνωστες πτυχές. Ζωές που περιστρέφονται γύρω από αυτά που έχουν ζήσει οι πρωταγωνιστές και γύρω από αυτά που αγνοούν.

Μια παράθεση-αντιπαράθεση αρχών που μιλά για ανιδιοτελή αγάπη, έρωτα, συντροφικότητα. Ζωή και θάνατο. Απελευθέρωση και τιμωρία. Και όλα αυτά μέσα από πολλές εκφάνσεις της ίδιας της ζωής. Πολλές διαφορετικές συμπεριφορές, αντιλήψεις και στάσεις απέναντι στην ζωή που τις διαφοροποιούν τα ιδιαίτερα συναισθήματα και βιώματα των ανθρώπων καθώς φιλτράρονται και μαγειρεύονται μέσα στην κάθε διαφορετική ιδιοσυγκρασία και δύναμη. Οι αλήθειες και τα ψέματα της ιστορίας. Τα μυστικά και τα σκοτεινά της σημεία διευρύνουν εξαιρετικά τα όρια ανάμεσα στο ρεαλιστικό και στο ψευδεπίγραφο καθώς βαδίζουμε οριακά ανάμεσα στις απολήξεις του μυαλού του πρωταγωνιστή για να οδηγηθούμε στις αλήθειες του, στα απωθημένα του αλλά και στα αληθινά της ίδιας της ζωής όλων μας.

Για να αλλάξεις τον εαυτό σου. Πρέπει να ξεκινήσεις από τα θεμέλια της ψυχής σου. Το ίδιο ισχύει και για την ίδια την Κοινωνία. Καμία ζωή δεν θα αλλάξει, καμία κοινωνία δεν θα εξελιχθεί αν κανείς δεν είναι διαθέσιμος να παλέψει για να εξελίξει το είναι του.

Το βιβλίο περιγράφει πόσο εύκολα οι άνθρωποι βρίσκονται σε λάθος στιγμές, σε λάθος σχέσεις, σε λάθος συγκυρίες. Μας μιλάει για συμβιβασμούς της ζωής αλλά και ασυμβίβαστα που παλεύουν κόντρα σε κάθε δυσκολία. Μας μιλά για αδίστακτους ανθρώπους που για χρήμα και άνοδο κάνουν τα πάντα μην λογαριάζοντας ούτε ζωές ούτε ψυχές. 

Ντροπή, οργή προδοσία, άγνοια, τιμωρία. Ζωή κλεμμένη και ζωή που αναλώνεται και χάνεται στην αναμονή. Πόσος χρόνος χαμένος στις αλήθειες που αρνείσαι να αντιμετωπίσεις, κουκουλώνοντας τα πάντα με τον φόβο που αναστέλλει κάθε ζωτική αντίδραση σου; 

Μπορείς να δεις και να ακούσεις την καλά κρυμμένη αλήθεια; Να ενώσεις τα κομμάτια των θολών αναμνήσεων του πρωταγωνιστή και να γεμίσεις την μικρή απόσταση που χωρίζει εσένα σαν θεατή της ιστορίας από την αποκάλυψη της σκληρής πραγματικότητας που θα φέρει στα όρια του τον κεντρικό ήρωα;


Γιατί Αυτό που έχει καταφέρει ο συγγραφέας είναι ο αναγνώστης να παρακολουθεί τις εξελίξεις όχι αποστασιοποιημένα, αλλά κατά κάποιον τρόπο να συμμετέχει σε αυτές με την αγωνία και την διαρκή επανατοποθέτηση των δεδομένων που αλλάξουν διαρκώς την οπτική που έχουμε για τα γεγονότα και τα πρόσωπα. Η αφήγηση και η σειρά που λαμβάνουν τα γεγονότα καταλύει κάθε βεβαιότητα καθώς η μια ανατροπή διαδέχεται την άλλη. Πότε φανερά και πότε υποδόρια μέχρι να κουμπώσουν οριστικά τα συμβάντα που πραγματικά έχουν γίνει ή υπονοηθεί πως έχουν γίνει με αυτά που έχουν διαστρεβλωθεί στο πέρασμα του χρόνου ή στην ψυχική ένταση του κάθε ήρωα. Γιατί όλα αλλάζουν και τίποτα δεν μένει σταθερό στο σαθρό τοπίο και στην εύθραυστη αλληλουχία πράξεων και σκέψεων των πρωταγωνιστών. 

Ιδιαίτερο βιβλίο που κατά την γνώμη μου πρέπει να το αναζητήσετε. Έχει πολλά να σας πει.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ