Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου "Η κραυγή του φεγγαριού" Θοδωρής Δεύτος Χάρτινη Πόλη - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 


Η κραυγή του Φεγγαριού του Θοδωρή Δεύτου είναι μια αληθινή ιστορία που εκτυλίσσεται την δεκαετία του 1980 στα χωριά της Μάνης. Μια αληθινή ιστορία που αναδεικνύει σε έντονο βαθμό τις αγκυλώσεις μας κοινωνίας που ζει και αναπτύσσεται σε ένα καταπιεστικό συντηρητικό περιβάλλον.

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί. Μπορούν οι αληθινές ιστορίες να ξεπεράσουν την μυθοπλασία; Και όμως μπορούν ειδικά όταν οι ιστορίες αυτές αγγίζουν πραγματικά μέσα από την προσέγγιση του συγγραφέα, που με έναν τρόπο ευαίσθητο και προσεκτικό αγγίζει και το θέμα καθαυτό. Αλλά και κατορθώνει να σκιαγραφήσει ήρωες που κουβαλούν στους ώμους τους τις πραγματικές διαστάσεις μιας αληθινής ιστορίας που συγκλονίζει.

Η υπόθεση του βιβλίου που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα

Ο καθηγητής Αριστείδης Ντόκας διορίζεται καθηγητής μαθηματικών σε ένα Λύκειο της Αερόπολης. Οι ιδιαιτερότητες της Ελληνικής επαρχίας, και κυρίως ενός τόπου όπως η Μάνη, που αποτελείται από ανθρώπους σκληρούς σε ένα τοπίο γεμάτο πέτρα, θα περάσουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου με περιγραφές γλαφυρές και με εικόνες που απεικονίζουν επακριβώς γεγονότα, καταστάσεις και συναισθήματα.

Σε μια εποχή όπως η σημερινή, που η κοινωνία μας βρίθει από πολλά και δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος γράφει ένα μυθιστόρημα γεμάτο από ερωτήματα, προβληματισμούς και επισημάνσεις για την θέση της γυναίκας, σε ένα περιβάλλον συντηρητικών ηθών και αυστηρών παραδόσεων. Ο πατέρας αφέντης, σε μια κλειστή κοινωνία γεμάτη με δικούς της κώδικες τιμής, υποταγής και σιωπής. Η ενδοοικογενειακή βία, αλλά και τα πολλά μυστικά. Τα μυστικά και οι αναγκαστικές αποφάσεις στις οποίες οδηγούνται κάποιοι άνθρωποι προκειμένου να κρύψουν και να σκεπάσουν καταστάσεις μη αποδεκτές σε μια κοινωνία που καιροφυλακτεί να κρίνει, να σχολιάσει και να χλευάσει.

Παράλληλα παρακολουθούμε την ιεραρχία της Μανιάτικης οικογένειας. Που είχε πάντα την αξία της και τον σεβασμό της. Μέσα από συγκρίσεις και περιγραφές των οικογενειών προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον τρόπο που εισβάλει το κακό και η βρωμιά στην σκέψη ενός από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Πως μετατρέπεται ο σεβασμός, η αγάπη η τιμιότητα που έχει εισπράξει κάποιος από την οικογένεια του, σε κάτι σκοτεινό, ακραίο και μιαρό;

Μέσα από την ιστορία του Αριστείδη Ντόκα, γνωρίζουμε και κατανοούμε τις δυσκολίες στην εκπαίδευση την δεκαετία του 80 στην επαρχία. Αλλά παράλληλα βιώνουμε και τον γόρδιο δεσμό συναισθηματικών εμπλοκών, ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν είναι εφικτό να αγαπηθούν λόγω θέσης και άλλων καταστάσεων.

Ο συγγραφέας κατορθώνει να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες σε όλα τα σημεία της πλοκής. Σε όλα τα στάδια της καταγραφής των συναισθημάτων. Αλλά και της εξέλιξης των ηρώων, καθώς αυτοί βιώνουν τα θετικά και τα αρνητικά της ζωής τους. Κυρίως όμως καθώς ανεβαίνουν τον Γολγοθά που τους όρισε η μοίρα τους. Μπορεί άραγε η αποφασιστική παρέμβαση κάποιων ανθρώπων να περιορίσουν το κακό και να αλλάξουν την πορεία των γεγονότων;

Σκληρές συμπεριφορές. Συμπεριφορές κουκουλωμένες σε ένα πέπλο πατριαρχίας. Αλλά και σε ένα πέπλο δύναμης που ξεσπά την κατάλληλη στιγμή, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα. Που παλεύει να υπερισχύσει η δικαιοσύνη και να επιβληθεί η τιμωρία.

Άνθρωποι ναι μεν σκληραγωγημένοι, αλλά παράλληλα και σκληροί. Ικανοί να μετατρέψουν τα προτερήματα τους στα μεγαλύτερα αγκάθια τους. Παράλληλα με έκανε να αναρωτηθώ μέσα από την ιστορία: Ποια είναι η κινητήριος δύναμη που αλλάζει τον ψυχισμό των ανθρώπων; Τους μετατρέπει από εν δυνάμει καλούς σε τέρατα; Και αντίστοιχα ποια ή δύναμη εκείνη που μετουσιώνει σε αντοχή την κάθε κακουχία και την κάθε δυσκολία; Και ανάμεσα σε όλα αυτά ο έρωτας. Μπορεί άραγε ο έρωτας να αποτελέσει το γιατρικό σε μια ψυχή που έχει βιώσει τον απόλυτο πόνο και τον απόλυτο εξευτελισμό;

Οι ρίζες μιας παράδοσης που αντί να γίνουν αλυσίδες διάδοσης καλών στοιχείων, γίνονται πολλές φορές αλυσίδες βαρίδια που κρατάνε δέσμιους και εγκλωβισμένους ανθρώπους στην σιωπή του μαρτυρίου τους. Έτσι αντί οι ρίζες της παράδοσης να μας δώσουν φως και να γίνουν πυξίδα εξέλιξης. Πολλές φορές γίνονται βρόγχος και παράγουν σκοτάδι.

Οι ήρωες είναι φθαρτοί με ορατά τα ελαττώματα τους. Με αδυναμίες και ακραίες συμπεριφορές πολλές φορές. Ο συγγραφέας δεν προσπαθεί να τους ωραιοποιήσει, αλλά να αναδείξει μέσα από αυτούς την ασχήμια του ανθρώπινου εγωισμού, την αλαζονεία, αλλά και τα αποτελέσματα μιας προσποιητής συμπεριφοράς προκειμένου κάποιος να γίνει αρεστός στα κοινωνικά πρότυπα. Στον αντίποδα το εύθραυστο των ηρώων του αναδεικνύει ακόμα πιο έντονα την δύναμη που αναδύεται τελικά μέσα από την αγάπη, το έντονο ένστικτο της μητρότητας και την απονομή της ηθικής κάθαρσης που θα ορίσει τους δικούς της νόμους σε αυτό το συγκλονιστικό ανοσιούργημα που βιώνει η πρωταγωνίστρια της ιστορίας.


Η κραυγή του Φεγγαριού αξίζει να διαβαστεί σαν μια αληθινή ιστορία, σημείο αναφοράς σε μια κοινωνία που κρύβει πολλά και σκοτεινά κομμάτια στους κύκλους της ακόμα και σήμερα, Αλλά παράλληλα κρύβει και τα σημεία εκείνα που μπορούν να αναθερμάνουν την ελπίδα μέσα μας. Γιατί πάντα πίσω απο το σκοτάδι βρίσκεται το φως. Και πίσω από το κακό η καλοσύνη.

“Να μετράς την ζωή με το χαμόγελο και όχι με τα δάκρυα.”
 
“Στην ζωή δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Απλά κάποιες στιγμές πρέπει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, για να ξεφύγεις από αυτά.”

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ