Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για το "Μια Μικρή Χάρη" Darsey Bell



Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

   Μια Μικρή Χάρη ζητάει η Έμιλι απο την Φίλη της Στέφανι. Μια μικρή "Αθώα " Χάρη που θα αλλάξει κάθε ισορροπία και θα ξεβράσει κάθε κρυφό συναίσθημα με έναν τρόπο που μόνο το μυαλό και η γραφή ενός ευρηματικού συγγραφέα μπορεί να επιλέξει.
   Η Έμιλι και οι Στέφανι γίνονται κολλητές φίλες καθώς τα παιδιά τους πάνε στο ίδιο σχολείο και είναι επίσης φίλοι. Οι δυο γυναίκες μοιράζονται μικρά ή μεγάλα μυστικά, σκέψεις και στιγμές της καθημερινότητας τους. Η Έμιλι εργαζόμενη με πετυχημένη και στρωμένη καριέρα. Η Στέφανι χήρα, μεγαλώνει μόνη τον μικρό της γιό. Της αρέσει πολύ να καταγράφει σκέψεις και γεγονότα της ημέρας της στο προσωπικό της Blog. Τα πάντα κυλάνε φυσιολογικά σταθερά μέχρι την στιγμή που η Έμιλι θα ζητήσει μια μικρή Χάρη. Θα ζητήσει από τη Στέφανι να πάρει τον γιο της από το σχολείο κι εκείνη δέχεται ευχαρίστως. Η ολιγόωρη αργοπορία της όμως θα μετατραπεί σε μια παρατεταμένη εξαφάνιση. Τα ίχνη της Έμιλι θα χαθούν μυστηριωδώς και όλα τα στοιχεία που θα έρθουν στο φως δεικνύουν προς την κατεύθυνση του Θανάτου της.
   Η Στέφανι θα βρεθεί ξαφνικά να προσπαθεί να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση που θα πρέπει πάση θυσία να την διατηρήσει σε έλεγχο. Απο την μια η εξαφάνιση της φίλης της. Η αγωνία, ο φόβος, η απώλεια, η αμφιβολία για όλα τα στοιχεία που έρχονται σαν καταπέλτης στο φως. Απο την άλλη ο τρόπος που πρέπει να διαχειριστεί την ψυχολογία του μικρού γιου της φίλης της. Πως μπορεί άραγε να μιλήσει, να εξηγήσει και να παρηγορήσει ένα παιδί που απο την μια στιγμή στην άλλη η μαμά του χάνεται από προσώπου γης; Πως μπορεί να τον πείσει για μια διαφαινόμενη θλιβερή αλήθεια;. Στην μέση ο άντρας της φίλης της ο Σον, που είναι αναγκασμένη να σταθεί δίπλα του και να τον στηρίξει, να προσπαθήσουν μαζί να ισορροπήσουν την ζωή τους για χάρη του παιδιού μέχρι να βρεθεί άκρη με την τύχη της Έμιλυ. Και κάπου εκεί όλο το σκηνικό αλλάζει. Η μοναξιά της Στέφανι, οι στιγμές αγωνίας και έντασης την φέρνουν κοντά με τον άντρα της καλύτερης της φίλης. Τα συναισθήματα της αλλάζουν χροιά....αρχίζει να ερωτεύεται τον Σον. Και έτσι τα αντιμαχόμενα πια ένστικτα έρχονται να προσεγγίσουν διαφορετικά τις σχέσεις, τις σκέψεις και τις ελπίδες.
   Ένα πολυδιάστατο Ψυχολογικό Θρίλερ με πολλούς αποδέκτες που καταφέρνει ταυτόχρονα να δέσει τον αναγνώστη με την αγωνία του και τις διαρκείς ανατροπές του, αλλά ταυτόχρονα να αναδείξει όλες τις παραπλανητικές ανθρώπινες σχέσεις. Μια απλή κίνηση ή ένα σχέδιο. Μια στιγμή, μια λέξη είναι ικανή να κινήσει τα νήματα και να βγάλει απο το πηγάδι της Ψυχής μας τα πιο κρυφά μας ένστικτα. Αυτά που καλύπτουμε καλά τις περισσότερες φορές κάτω από μια δήθεν καλοστημένη βιτρίνα.
    Αθόρυβα μεθοδικά και Αδιόρατα εισέρχεσαι σε μια ιστορία γεμάτη μυστήριο. Με εξελίξεις πέρα από Κάθε Φαντασία. Από εκείνα τα βιβλία που σε καταπίνουν σαδιστικά και σε κοροϊδεύουν μεταφορικά με τις απίστευτες ανατροπές τους. Γιατί πραγματικά ότι πιστέψατε για αυτό το Βιβλίο θα σας έρθει τούμπα στην κυριολεξία. Η λογική και η Φαντασία αλλάζουν ρόλους με απίστευτη ταχύτητα μπλοκάροντας κάθε εικασία και κάθε πιθανή εκδοχή. Όλα άλλοτε μοιάζουν τυχαία και άλλοτε μέρος ενός σχεδίου που αλλάζει συνέχεια στόχους και σκοπούς. Η αφήγηση των ηρώων, τόσο πειστική που καταφέρνουν να παραπλανήσουν, να μπερδέψουν και να ανακατέψουν σε μια συνεχή ροή, τις εικασίες.
   Η πραγματικότητα μια: Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, κανείς δεν είναι αυτό που δείχνει. Οι σκέψεις και οι υποψίες λικνίζονται περιπαικτικά προς πολλές κατευθύνσεις καθώς τα στοιχεία είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που ή κάθε εξέλιξη να δίνει την θέση της στην επόμενη με μεγάλη ταχύτητα σαν κίνηση ντόμινο, θολώνοντας διαρκώς τα νερά. Oi εικόνες επιλέγονται με μαεστρία για να κρατήσουν τον αναγνώστη σε μια διαρκή εγρήγορση. Άραγε πόσες φορές είπα τώρα Κατάλαβα τί έχει γίνει και τι θα γίνει Παρακάτω; Και όμως οι Κρυφές αλήθειες κάνουν την εμφάνιση τους διαρκώς μέχρι την τελευταία σελίδα για να ανατρέψουν τα πάντα.
   Μια απλή εξαφάνιση είναι ικανή να φανερώσει καλά κρυμμένους εαυτούς. Τα προσχηματικά συναισθήματα ξεσκεπάζονται με τρόπο αδιαμφισβήτητο και μοναδικό μέσα απο ένα παιχνίδι γεμάτο εκβιασμό και εκφοβισμό που σπάει κάθε σχέση εμπιστοσύνης. Ένας Τριπολικός αγώνας διεκδίκησης και επιβολής σε ένα Θρίλερ μόνο για γερά νεύρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ