Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για το " Αγκαλιά με τους Αιγόκερους " Μαίρη Αρβανιτάκη

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Αυτό το Βιβλίο είναι το δεύτερο Βιβλίο της Μαίρης Αρβανιτάκη, που διαβάζω. Το πρώτο ήταν το "Ορή Λένη " που κυκλοφορεί και αυτό από τις εκδόσεις Άλλωστε. Και ενώ το πρώτο είχε πολύ συγκίνηση, αυτό το δεύτερο βιβλίο είναι ευχάριστο, ανάλαφρο και διασκεδαστικό.

 Η Ελένη είναι μια γυναίκα στα 46, παντρεμένη με τον Νάσο. Έχει δυο καταπληκτικές κόρες και βρίσκεται σε εκείνη την ηλικία που όλες οι γυναίκες αναρωτιόμαστε αν η ζωή σε λίγο θα έχει αρχίσει να φεύγει από τα χέρια μας. Με έναν τρόπο καταλυτικό η ίδια η ζωή θα της αποδείξει πως ο έρωτας είναι ακόμα εδώ.

Η Ελένη είναι το μεγαλύτερο παιδί μιας χαρακτηριστικής Κερκυραϊκής οικογένειας. Αγαπά πολύ την αδερφή της την Αγγελική αλλά λατρεύει υπερβολικά τον Βενιαμίν της οικογένειας τον αδερφό της τον Κωνσταντίνο. Λατρεύει τις κόρες της και τις αφήνει να έχουν την δικιά τους προσωπικότητα. Να είναι ζωηρά παιδιά και να διεκδικούν αυτό που θέλουν με πείσμα και με την δικιά τους προσωπική πάλη.

Τον σύζυγο της τον Νάσο τον επέλεξε, τον αγάπησε και τον αγαπάει. Ακόμα και αν αυτή η αγάπη αμφισβητηθεί απο την δύναμη ενός κεραυνοβόλου έρωτα.

Η Ελένη είναι αυθόρμητη, ονειροπόλα και αντικομφορμίστρια. Δυναμική αλλά και ανασφαλής. Και έχει ένα ελάττωμα αν μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι. Μπλέκει πολύ εύκολα με τους Αιγόκερους.

Άντρες Αιγόκεροι. Ερωτεύονται εύκολα, αλλά είναι άπιστοι και άστατοι πολύ. Ο συνδυασμός τους με την Ελένη είναι εκρηκτικός. Η χημεία τους προκαλεί δυνατές ερωτικές εκρήξεις.

Το Βιβλίο χωρίζεται σε δυο μέρη. Στην ερωτική ιστορία της Νιότης της με τον Στράτο και στην Ερωτική πρόκληση της ωριμότητας της με τον Μιχάλη. Νεανικά χτυποκάρδια. Και χτυποκάρδια και στιγμές που τονώνουν μια αυτοπεποίθηση που διόκεται απο τις ρυτίδες του χρόνου. Και ανάμεσα σε όλα αυτά ο σύζυγος της ο Νάσος ο Καταλύτης της ψυχολογίας της. Η αλήθεια της ζωής της.
Έρωτας, πειρασμοί, μια υποφαινόμενη απιστία. Και ένα τρομερό Δίλημμα. Μια απόφαση που θα μας διχάσει και θα μας βάλει σε σκέψεις.

Όλα είναι δοσμένα σε έναν χαλαρό διασκεδαστικό τόνο. Με τραγελαφικά γεγονότα και αυθόρμητους διαλόγους. Ευχάριστες αντιπαραθέσεις και εύθυμες κόντρες συνθέτουν ένα xχιουμοριστικό ανάγνωσμα. Χαλαρό και ευχάριστο. Παροιμίες χωρατά και απίστευτες ατάκες. Τονίζει και αναδεικνύει τους οικογενειακούς δεσμούς. Με μια μικρή εξαίρεση, στο δεύτερο κομμάτι της ιστορίας του βιβλίου. Μια εξαίρεση πικάντικη και τολμηρή για τα καθιερωμένα πρότυπα της πρωταγωνίστριας. Θα την αμφισβητήσετε. Θα την στήσετε στον τοίχο αλλά και θα την δικαιώσετε. 

Οι περιγραφές της Κέρκυρας εξαιρετικές. Με έντονες πινελιές λαογραφίας. Έθιμα και συνήθειες. Εικόνες ξεχωριστές μας πάνε μια βόλτα ξεχωριστή στο νησί των Φαιάκων.




Μεγάλο και ξεχωριστό κομμάτι του βιβλίου είναι η φιλία και η αξία της στην ζωή μας. Η Ελένη στηρίζει πολλά στην φιλία και στην δύναμη της.

Ζεστές και αληθινές περιγραφές που εκφράζουν με χιούμορ και ρεαλισμό τα συναισθήματα και τις ψυχολογικές εντάσεις της πρωταγωνίστριας.

Ο Ρομαντισμός της Νιότης έρχεται σε αντιπαράθεση με τις υποχρεώσεις του σήμερα. Δυνατός έρωτας τότε δυνατός και σήμερα μόνο που σήμερα έχει να παλέψει με την συνείδηση της που μπαίνει μπροστά για να προλάβει τα γεγονότα. Το συναίσθημα κοντράρει στα ίσια την λογική. Άραγε ποιος θα κερδίσει στην μάχη του Έρωτα; Σε αυτό το παιχνίδι επιβεβαίωσης και γυναικείας φιλαρέσκειας;

Τρυφερό, αστείο, άμεσο και ειλικρινές. Γλυκό και νοσταλγικό, αυθόρμητο και αυθεντικό. Φανερώνει σωστά και όμορφα την Γυναικεία Πονηριά και την Αντρική ευκολοπιστία.

Η Μαίρη Αρβαντιτάκη κατάφερε να φτιάξει μια ιστορία που είναι γεμάτη έρωτα και αποτελείται απο απλούς καθημερινούς ανθρώπους που έχουν εκτός απο προτερήματα και πολλά ελαττώματα. Και τα παρουσιάζει όλα με μια απλότητα που προσεγγίζει τον απλό αναγνώστη και του χαρίζει όμορφες αναγνωστικές στιγμές.

Ερωτομπερδέματα αγκαλιά με τους Αιγόκερους. Και ήταν πολύ δυνατή η ιδέα να απομονωθεί η ιστορία σε αυτή την αποκλειστικότητα. Κρύβει κάτι το ιδιαίτερο. Κάτι το ενδιαφέρον.

Η πρωταγωνίστρια μας θα δοκιμαστεί σε δυνατές συγκινήσεις και θα δεχτεί όλες τις προκλήσεις που θα της προσφέρει η ζωή. Θα φιλοσοφήσει, θα ξεπεράσει τις δυνάμεις της. Θα τιμωρήσει και θα τιμωρηθεί αλλά πάνω απο όλα θα παλέψει για αυτά που θέλει και θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί στην ζωή και στο δικαίωμα των αποφάσεων της.

Το βιβλίο το χάρηκα, το ευχαριστήθηκα και το απόλαυσα. Γιατί ήταν αληθινό και κάτι βγαλμένο απο την ίδια την ζωή. Δοσμένο με έναν τρόπο ξεχωριστό και ειπωμένο με σωστό μέτρο χωρίς υπερβολές και περιττά λόγια.  Χαλάρωσα, γέλασα και έζησα στιγμές ανόθευτες και πραγματικές.

Αν θέλετε να σας πω για τον ήρωα που λάτρεψα, θα σας πω πως είναι η μητέρα της Ελένης και η Νόνα της, Η δύναμη της αγάπης τους δυναμώνει με έντονη σημασία τις αξίες της ζωής που δεν χάνονται ποτέ όσο και αν περάσουν τα χρόνια και οι εποχές.

Αν θέλετε λοιπόν να διαβάσετε ένα βιβλίο μέσα στην καλή χαρά με μπόλικο ερωτικό δέλεαρ, έντονο χιούμορ και δυνατές εικόνες διαβάστε αυτό Αγκαλιά με τους Αιγόκερους.

Το Βιβλίο Κυκλοφορεί απο τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΛΩΣΤΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ