Η Κριτική μου για το " Αγκαλιά με τους Αιγόκερους " Μαίρη Αρβανιτάκη

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Αυτό το Βιβλίο είναι το δεύτερο Βιβλίο της Μαίρης Αρβανιτάκη, που διαβάζω. Το πρώτο ήταν το "Ορή Λένη " που κυκλοφορεί και αυτό από τις εκδόσεις Άλλωστε. Και ενώ το πρώτο είχε πολύ συγκίνηση, αυτό το δεύτερο βιβλίο είναι ευχάριστο, ανάλαφρο και διασκεδαστικό.

 Η Ελένη είναι μια γυναίκα στα 46, παντρεμένη με τον Νάσο. Έχει δυο καταπληκτικές κόρες και βρίσκεται σε εκείνη την ηλικία που όλες οι γυναίκες αναρωτιόμαστε αν η ζωή σε λίγο θα έχει αρχίσει να φεύγει από τα χέρια μας. Με έναν τρόπο καταλυτικό η ίδια η ζωή θα της αποδείξει πως ο έρωτας είναι ακόμα εδώ.

Η Ελένη είναι το μεγαλύτερο παιδί μιας χαρακτηριστικής Κερκυραϊκής οικογένειας. Αγαπά πολύ την αδερφή της την Αγγελική αλλά λατρεύει υπερβολικά τον Βενιαμίν της οικογένειας τον αδερφό της τον Κωνσταντίνο. Λατρεύει τις κόρες της και τις αφήνει να έχουν την δικιά τους προσωπικότητα. Να είναι ζωηρά παιδιά και να διεκδικούν αυτό που θέλουν με πείσμα και με την δικιά τους προσωπική πάλη.

Τον σύζυγο της τον Νάσο τον επέλεξε, τον αγάπησε και τον αγαπάει. Ακόμα και αν αυτή η αγάπη αμφισβητηθεί απο την δύναμη ενός κεραυνοβόλου έρωτα.

Η Ελένη είναι αυθόρμητη, ονειροπόλα και αντικομφορμίστρια. Δυναμική αλλά και ανασφαλής. Και έχει ένα ελάττωμα αν μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι. Μπλέκει πολύ εύκολα με τους Αιγόκερους.

Άντρες Αιγόκεροι. Ερωτεύονται εύκολα, αλλά είναι άπιστοι και άστατοι πολύ. Ο συνδυασμός τους με την Ελένη είναι εκρηκτικός. Η χημεία τους προκαλεί δυνατές ερωτικές εκρήξεις.

Το Βιβλίο χωρίζεται σε δυο μέρη. Στην ερωτική ιστορία της Νιότης της με τον Στράτο και στην Ερωτική πρόκληση της ωριμότητας της με τον Μιχάλη. Νεανικά χτυποκάρδια. Και χτυποκάρδια και στιγμές που τονώνουν μια αυτοπεποίθηση που διόκεται απο τις ρυτίδες του χρόνου. Και ανάμεσα σε όλα αυτά ο σύζυγος της ο Νάσος ο Καταλύτης της ψυχολογίας της. Η αλήθεια της ζωής της.
Έρωτας, πειρασμοί, μια υποφαινόμενη απιστία. Και ένα τρομερό Δίλημμα. Μια απόφαση που θα μας διχάσει και θα μας βάλει σε σκέψεις.

Όλα είναι δοσμένα σε έναν χαλαρό διασκεδαστικό τόνο. Με τραγελαφικά γεγονότα και αυθόρμητους διαλόγους. Ευχάριστες αντιπαραθέσεις και εύθυμες κόντρες συνθέτουν ένα xχιουμοριστικό ανάγνωσμα. Χαλαρό και ευχάριστο. Παροιμίες χωρατά και απίστευτες ατάκες. Τονίζει και αναδεικνύει τους οικογενειακούς δεσμούς. Με μια μικρή εξαίρεση, στο δεύτερο κομμάτι της ιστορίας του βιβλίου. Μια εξαίρεση πικάντικη και τολμηρή για τα καθιερωμένα πρότυπα της πρωταγωνίστριας. Θα την αμφισβητήσετε. Θα την στήσετε στον τοίχο αλλά και θα την δικαιώσετε. 

Οι περιγραφές της Κέρκυρας εξαιρετικές. Με έντονες πινελιές λαογραφίας. Έθιμα και συνήθειες. Εικόνες ξεχωριστές μας πάνε μια βόλτα ξεχωριστή στο νησί των Φαιάκων.
Μεγάλο και ξεχωριστό κομμάτι του βιβλίου είναι η φιλία και η αξία της στην ζωή μας. Η Ελένη στηρίζει πολλά στην φιλία και στην δύναμη της.

Ζεστές και αληθινές περιγραφές που εκφράζουν με χιούμορ και ρεαλισμό τα συναισθήματα και τις ψυχολογικές εντάσεις της πρωταγωνίστριας.

Ο Ρομαντισμός της Νιότης έρχεται σε αντιπαράθεση με τις υποχρεώσεις του σήμερα. Δυνατός έρωτας τότε δυνατός και σήμερα μόνο που σήμερα έχει να παλέψει με την συνείδηση της που μπαίνει μπροστά για να προλάβει τα γεγονότα. Το συναίσθημα κοντράρει στα ίσια την λογική. Άραγε ποιος θα κερδίσει στην μάχη του Έρωτα; Σε αυτό το παιχνίδι επιβεβαίωσης και γυναικείας φιλαρέσκειας;

Τρυφερό, αστείο, άμεσο και ειλικρινές. Γλυκό και νοσταλγικό, αυθόρμητο και αυθεντικό. Φανερώνει σωστά και όμορφα την Γυναικεία Πονηριά και την Αντρική ευκολοπιστία.

Η Μαίρη Αρβαντιτάκη κατάφερε να φτιάξει μια ιστορία που είναι γεμάτη έρωτα και αποτελείται απο απλούς καθημερινούς ανθρώπους που έχουν εκτός απο προτερήματα και πολλά ελαττώματα. Και τα παρουσιάζει όλα με μια απλότητα που προσεγγίζει τον απλό αναγνώστη και του χαρίζει όμορφες αναγνωστικές στιγμές.

Ερωτομπερδέματα αγκαλιά με τους Αιγόκερους. Και ήταν πολύ δυνατή η ιδέα να απομονωθεί η ιστορία σε αυτή την αποκλειστικότητα. Κρύβει κάτι το ιδιαίτερο. Κάτι το ενδιαφέρον.

Η πρωταγωνίστρια μας θα δοκιμαστεί σε δυνατές συγκινήσεις και θα δεχτεί όλες τις προκλήσεις που θα της προσφέρει η ζωή. Θα φιλοσοφήσει, θα ξεπεράσει τις δυνάμεις της. Θα τιμωρήσει και θα τιμωρηθεί αλλά πάνω απο όλα θα παλέψει για αυτά που θέλει και θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί στην ζωή και στο δικαίωμα των αποφάσεων της.

Το βιβλίο το χάρηκα, το ευχαριστήθηκα και το απόλαυσα. Γιατί ήταν αληθινό και κάτι βγαλμένο απο την ίδια την ζωή. Δοσμένο με έναν τρόπο ξεχωριστό και ειπωμένο με σωστό μέτρο χωρίς υπερβολές και περιττά λόγια.  Χαλάρωσα, γέλασα και έζησα στιγμές ανόθευτες και πραγματικές.

Αν θέλετε να σας πω για τον ήρωα που λάτρεψα, θα σας πω πως είναι η μητέρα της Ελένης και η Νόνα της, Η δύναμη της αγάπης τους δυναμώνει με έντονη σημασία τις αξίες της ζωής που δεν χάνονται ποτέ όσο και αν περάσουν τα χρόνια και οι εποχές.

Αν θέλετε λοιπόν να διαβάσετε ένα βιβλίο μέσα στην καλή χαρά με μπόλικο ερωτικό δέλεαρ, έντονο χιούμορ και δυνατές εικόνες διαβάστε αυτό Αγκαλιά με τους Αιγόκερους.

Το Βιβλίο Κυκλοφορεί απο τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΛΩΣΤΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου " Σκοτεινή Πλευρά " Κωνσταντίνος Δέδες - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Γιάννης Καλπούζος: Συνέντευξη στην Γεωργια Ρετετάκου

Νίκη Χωμενίδης Χρήστος

Η Κριτική μου "Η Ευχή" Μαρία Καραγιάννη-Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Τα Καλύτερα Αστυνομικά - Ψυχολογικά Θρίλερ Μυθιστορήματα που διαβάσαμε το 2018

Η Κριτική μου " Το Κύκλωμα " Γιώργος Σταφυλάς- Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

10 Προτάσεις Βιβλίων που μας κέρδισαν το πρώτο Τρίμηνο του 2019