Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για το "Cougars" Θωμαή Πινακά


Cougars Θωμαή Πινακά


Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Στην πρώτη συγγραφική προσπάθεια της, με τον έντονα εκδηλωτικό και προκλητικό τίτλο Cougars, η Θωμαή Πινακά, μας μπάζει σε μια ιστορία που είναι γεμάτη από έρωτα και βαθιές αδήλωτες επιθυμίες. Επιθυμίες καλά κρυμμένες που μόνο ένας μεγάλος και δυνατός έρωτας μπορεί να φανερώσει.

Τέσσερις γυναίκες δεμένες με ισχυρούς δεσμούς φιλίας απο τα παιδικά τους χρόνια. Τέσσερις γυναίκες σε μια ηλικία που βρίσκονται σε ένα οριακό συναισθηματικό σημείο και έχουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη και για την ζωή και για τον έρωτα. Μας συστήνονται εμφατικά και απόλυτα μέσα από μια ιδιαίτερη εισαγωγή στην αρχή του βιβλίου. Δημιουργώντας παράλληλα ένα αινιγματικό πλαίσιο για την εξέλιξη της κάθε ηρωίδας στην πορεία της ιστορίας.

Η Ναόμι μια δυναμική δικηγόρος που όμως τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την πολιτική, Φιλόδοξη και ψυχρή δεν έχει μάθει να χάνει.
Η Ρενέ γιατρός στο επάγγελμα. Είναι η πιο απελευθερωμένη απο τις άλλες τρείς. Καπνίζει, πίνει και βιώνει στο έπακρο την ζωή της.
Η Αλίσια είναι η ήρεμη δύναμη της παρέας. Διατηρεί ένα γυμναστήριο στο κέντρο της πόλης. Και ψάχνει με έναν ανεπιτήδευτο ρομαντισμό τον άντρα των ονείρων της.
Η Ρεμπέκα είναι η μόνη παντρεμένη απο τις φίλες της. Συντηρητική, αλλά με ένα έντονο αίσθημα φιλανθρωπίας. Ερωτευμένη- ακόμα- με τον κατα δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτερο σύζυγο της.

Όλες φίλες απο το σχολείο. Όλες τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές. Στην ουσία η μία συμπληρώνει την άλλη. Για αυτό και κάθε περιστατικό που συμβαίνει στις ζωές τους συμπαρασύρει σαν ντόμινο την ζωή και τον τρόπο σκέψης και των άλλων.

Ένας θάνατος αναδεικνύει με έναν τρόπο καθοριστικό, μια πραγματικότητα που κλονίζει σημαντικά την βολεμένη ζωή τους και κάνει τις τέσσερις γυναίκες να αναθεωρήσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις ζωές τους με νέα κριτήρια πάνω σε νέες συνισταμένες.  Η απώλεια, αλλά και η προδοσία βάζει σε άλλη τροχιά την θεωρητικά καλοστημένη ζωή τους και τους φέρνει μπροστά σε μια πρόκληση και σε μια διαπίστωση: Κάθε άσχημη συγκυρία και κάθε θλιβερό γεγονός, δείχνει τον δρόμο στην ζωή να πάει παρακάτω πιο δυνατή και πιο έμπειρη. Να προχωρήσει σε νέα μονοπάτια πιο τολμηρά και πιο διευρυμένα,

Οι ραγδαίες εξελίξεις, φέρνουν ραγδαίες συναισθηματικές εναλλαγές, Κυκλοθυμικές αντιδράσεις. Η Ψυχραιμία χάνεται. Η επιθετικότητα αυξάνεται. Η συναίσθηση αλλοιώνεται. Και ο ερωτισμός τις σκεπάζει απρόσκλητα και επιθετικά καθώς στις ζωές των τεσσάρων γυναικών μπαίνουν τέσσερις νεότεροι άντρες.

Είναι έτοιμες να αποδεχτούν την διαφορά ηλικίας και να ζήσουν απρόσκοπτα το φαινομενικά αταίριαστο ερωτικό κάλεσμα; Κανείς δεν είναι έτοιμος να αλλάξει απο την μια στιγμή στην άλλη τις σκέψεις και την κοσμοθεωρία του. Για αυτό και ο συναισθηματικός κλωνισμός είναι έντονος, Λειτουργεί πότε απορριπτικά και πότε αντιδραστικά.

Έτσι ενώ υπάρχει η έλξη και η χημεία. Υπάρχει αδιόρατος ο φόβος της πιθανής απόρριψης και της απώλειας της αρχικής μαγείας. Η ενοχή αλλά και η θλιβερή γνώση πως μια τέτοια σχέση θα κρατήσει θεωρητικά λίγο.

Η συγγραφέας καταφέρνει, λιτά στρωτά και ολοκληρωμένα να περιγράψει όλον τον ψυχικό αναβρασμό αρχικά μιας πρωτόγνωρης ερωτικής σχέσης. Με την αμηχανία και τους ενδοιασμούς. Και έπειτα να οριοθετήσει τα κατασταλαγμένα συναισθήματα που γίνονται είτε αποδεκτά είτε διχάζονται από απρόσμενα γεγονότα ή από απρόσκλητα θαύματα. 

Περιγράφει με εκφραστικό και παραστατικό τρόπο εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να φέρουν κοντά μια γυναίκα μεγαλύτερη με έναν άντρα αρκετά νεώτερο. Στοιχεία που μπορούν να δικαιολογήσουν και να εδραιώσουν μια τέτοια σχέση. Στοιχεία όμως που μπορούν αντίστοιχα και να διαβάλουν και να αμφισβητήσουν έναν κοινωνικά αταίριαστο συνδιασμό. Η σύγκριση είναι αυτή που θα κάνει την διαφορά και θα αναδείξει τον πραγματικό νικητή. Πώς θα νιώσουν άραγε αν αυτά τα ζευγάρια υπακούσουν στους κανόνες και δεν είναι πια μαζί; Πως θα βιώσουν τον χωρισμό ύστερα απο μια τόσο έντονη και διαφορετική σχέση;

Μια τέτοια σχέση είναι τελικά κοινωνικά αποδεκτή; Και έχει σημασία τελικά το τι θα πει η κοινωνία;
Οι σχέσεις δεν έχουν ηλικία. Σε μια σχέση σημασία έχει τι θα δώσεις και τι θα πάρεις. Πόσο πλήρης θα νιώσεις και πόσο δυνατά και σημαντικά θα αλλάξεις.
Η ευτυχία για τον καθένα είτε είναι κοινωνικά αποδεκτή είτε όχι είναι προσωπική υπόθεση και μόνο.

Μέσα από ένα σύγχρονο ύφος με επιχειρήματα και δυνατές εντάσεις μας φανερώνεται περίτρανα πως φαινομενικά αταίριαστες σχέσεις με διαφορά ηλικίας είναι πολλές φορές πιο συνεκτικές και πιο δυνατές από τις δήθεν ταιριαστές.

Στοιχεία που συμπληρώνουν τον ερωτικό συνδυασμό είναι ορατά και ξέφρενα. Όταν η εμπειρία συναντά τον ενθουσιασμό. Και η κατασταλαγμένη αναζήτηση κουμπώνει με την ακόρεστη φαντασία. Τότε αποτελούν το πιο εκρηκτικό κοκτέιλ μιας γεμάτης ερωτικής σχέσης που είναι ικανή να βουλώσει όλα τα στόματα.
Cougars Θωμαή Πινακά


Η φιλία σε κεντρικό και πρωταγωνιστικό ρόλο, Πόσο σημαντικό είναι να μοιράζεσαι τον πόνο σου, ύστερα από έναν θάνατο; Τον φόβο σου μέσα στην περιπέτεια μιας αρρώστιας; Την ανησυχία σου από τα πολλά και αναπάντεχα καινούργια συναισθήματα που θέλεις να εκφράσεις;
Είναι τρομερό το πόσο επηρεάζει τις τέσσερις γυναίκες αυτή η ισχυρή φιλία.
Και με κατέπληξε με καταλυτικό τρόπο το πως η συγγραφέας διαχειρίζεται αυτή την φιλία πηγαίνοντας την ένα βήμα παρακάτω. Μας παρουσιάζει το πως μια δυνατή φιλία μπορεί να αλλάξει το προφιλ μας και την εικόνα μας απέναντι στους άλλους. Ένας άνθρωπος που δείχνει την πίστη του και την αφοσίωση του στον φίλο του, είναι πιο ερωτεύσιμος και πιο ελκυστικός.

Σύγχρονο, φρέσκο, ώριμο και αληθινό, Σε βάζει κατευθείαν στην ουσία της υπόθεσης, Σε κάνει να φαντάζεσαι, να σκέφτεσαι και να κρίνεις. Μέσα απο τις γρήγορες εναλλαγές των εικόνων,των σκέψεων και των συναισθημάτων. Με διορατικότητα και έντονη συναίσθηση η συγγραφέας δίνει στο κάθε ήρωα έναν ρόλο καθορισμένο με σκοπό να βγάλει από την αντίστοιχη ηρωίδα τον πολύ καλά κρυμμένο της εαυτό. Την αληθινή και πραγματική προσωπικότητα της.

Διάλογοι εκφραστικοί, που τονίζουν τα διλήμματα, τις αναστολές, τους φόβους και τις πραγματικές επιθυμίες. Τις ανασφάλειες ,τις έντονες αντιφάσεις. Και τους κρυφούς πόθους. Απελευθερώνει με τρόπο μαγικό τον κρυφό κόσμο που όλες οι γυναίκες λίγο ή πολύ κρύβουμε μέσα μας.

Μεγάλο πλεονέκτημα η λιτή και περιεκτική ανάλυση των συναισθημάτων που διακατέχουν τους ήρωες καθώς τα όσα ζουν τους επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά μεταμορφώνοντας τους μέσα από τις πρωτόγνωρες εμπειρίες, Το θεωρώ πολύ σημαντικό για έναν συγγραφέα να καταφέρνει να περάσει τα δυνατά μηνύματα του βιβλίου του, χωρίς να μακρηγορεί και χωρίς να αναλώνεται σε τεράστιες περιγραφές που κουράζουν. Χωρίς να ανακυκλώνει διαρκώς τα ίδια και τα ίδια δίνοντας φλύαρο όγκο στο βιβλίο του.

Τέσσερις γυναίκες λοιπόν που φλερτάρουν, ερωτεύονται, δοκιμάζονται και τελικά ζουν πέρα από τις συντεταγμένες κοινωνικές νόρμες που τις επιβάλουν τα κοινωνικά πρότυπα του πουριτανισμού και της οπισθοδρομικότητας, Γιατί σε μια αναμέτρηση ανάμεσα στην ηλικία και στον έρωτα νικητής είναι πάντα ο έρωτας. Και όπως λέει και η συγγραφέας τελικά Cougar δεν γεννιέσαι...γίνεσαι.
Μέσα από μια ιστορία που παρασέρνει και κεντρίζει είναι καταπληκτικός ο τρόπος που αλλάζουν αυτές οι γυναίκες και πλάθονται ξανά μέσα από τις δήθεν ασύμβατες σχέσεις τους. Μέσα απο τα λάθη τους και μέσα απο τις καταλυτικές διαπιστώσεις τους. Πόσο όμορφο είναι τελικά να διαπιστώνεις πως τα πράγματα που έχεις ανάγκη τελικά είναι άλλα από αυτά που υπολόγιζες;


Το Βιβλίο κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Marabel Books.

Υπόθεση:

Στην Νέα Υόρκη του 2018,ένας αιφνίδιος θάνατος αλλάζει την κοσμοθεωρία τεσσάρων γυναικών. 
Ναόμι Τζόνσον, μια δυναμική δικηγόρος. Μια γυναίκα παθιασμένη, που δεν έχει μάθει να χάνει. 
Ρενέ Πιτ, γιατρός στο επάγγελμα και η "ντροπή του Ιπποκράτη" κατά τα λεγόμενα των φιλενάδων της. Η "ζωηρή" της παρέας καπνίζει, πίνει και λατρεύει τα Junk food.
Αλίσια Κούπερ, διατηρεί το καλύτερο γυμναστήριο της πόλης. Είναι η λογική και η φωνή της συνείδησης, τις ώρες που δεν ψάχνει αγωνιωδώς να βρει τον πρίγκιπα της.
Ρεμπέκα Λι, η μόνη έγγαμη της παρέας, συντηρητική και τυπολάτρης. Παρόλα αυτά είναι μια κομψή και εντυπωσιακή γυναίκα που αγαπάει τον κατά 15 χρόνια μεγαλύτερο σύζυγό της. 
Τι θα συμβεί όταν τέσσερις νεότεροι άνδρες εισβάλουν στις ζωές τους; Θα κάμψουν τις αναστολές και τον καθωσπρεπισμό τους; Πώς θα διαχειριστεί η παρέα μια εγκυμοσύνη που άργησε 17 ολόκληρα χρόνια, ένα επαγγελματικό σκάνδαλο, μια σεξουαλική κακοποίηση και μια ασθένεια;




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ