Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου " Αθώοι Ένοχοι " Ελευθερία Μεταξά - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 

Αθώοι-Ένοχοι
Αθώοι Ένοχοι Ελευθερία Μεταξά Εκδόσεις Μίνωας


Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου


Η επιστροφή της Έλσας Γληνού ξανά στο προσκήνιο σαν κεντρική ηρωίδα, σε βιβλίο της Ελευθερίας Μεταξά είναι καταιγιστική και άκρως απολαυστική. Για όσους έχουν διαβάσει το βιβλίο της Ελευθερίας " Μαύρα σαν τον Έβενο μαλλιά" το οποίο θα επανεκδοθεί από τις εκδόσεις Μίνωας, θα θυμούνται την Έλσα Γληνού. Μια τραγική ηρωίδα που μας σημάδεψε σε εκείνο το βιβλίο και με το προσωπικό της δράμα, αλλά και την ψυχολογική της ανάταξη. Την δύναμη της ψυχής της και το μεγαλείο της σκέψης της και της μεθοδικότητας της. Το μέγεθος της αυτοθυσίας της αλλά και της προσωποποιημένης αυτοτιμωρίας της που αλλάζει από την δύναμη της να αγαπήσει ξανά την ζωή μέσα απο τα μάτια και την ψυχή ενός άλλου παιδιού.

Στο βιβλίο "Αθώοι Ένοχοι" έχουμε λοιπόν την επανεμφάνιση της Έλσας Γληνού που μαζί με τον Αστυνόμο Βαρσάμη αναλαμβάνουν να λύσουν μια σειρά περίεργων φόνων. Το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται όταν μια φοιτήτρια του Κολεγίου στο οποίο δίνει διάλεξη η Έλσα, της μιλάει για κάποια ανεξιχνίαστα εγκλήματα τα οποία έχουν γίνει τελευταία και αποτελούν εγκλήματα του ίδιου ανθρώπου.  Από αυτή την στιγμή και ύστερα ξεκινά το καταιγιστικό κυνήγι της αλήθειας. Είναι μυθομανής και ψεύτρα η Ζωή Κομνηνού η κοπέλα που προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια των εγκλημάτων που έχουν μείνει χωρίς λύση; Ποιος μπορεί να σκοτώνει τα θύματα του αφού πρώτα τα βασανίσει χρησιμοποιώντας μηχανές βασανισμού που χρησιμοποιούσαν για βασανισμούς τον Μεσαίωνα; Τι μπορεί να συνδέει τα θύματα μεταξύ τους. Ποια είναι η δαμόκλειος σπάθη που απειλεί τα επόμενα θύματα; Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος της αλήθειας και του ψέματος. Της αθωότητας και της ενοχής;

Η ιστορία μας δίδεται με έναν τρόπο τόσο μοναδικό που είναι σχεδιασμένος ώστε να δώσει την ίδια ιστορία με διαφορετικές ερμηνείες και εκδοχές. Τυχαία ή εσκεμμένα. Σκόπιμα και απλά, προωθώντας την εξέλιξη με γνώμονα την διαφορετική οπτική των γεγονότων τόσο από τους ήρωες, όσο και από τον αναγνώστη που βλέπει σιγά σιγά την αλήθεια των σκοτεινών γεγονότων να φανερώνεται μπροστά του με ανατρεπτική μορφή.

Οι συντονισμένες στοχεύσεις. Η Οργανωμένη και μεθοδική έρευνα. Οι μπλόφες και η εσκεμμένη παραπλάνηση. Η εναλλαγή του σκηνικού ανάμεσα στους πραγματικά αθώους και στους πραγματικά ένοχους. Το θολό τοπίο ακόμα και μετά την εξιχνίαση της υπόθεσης στα συναισθήματα και τα κίνητρα των ηρώων, και το σκαμπανέβασμα μέσα μας σχετικά με την ηθική δικαίωση ή τιμωρία τους. 

Με ένα εξαιρετικά αμφίρροπο και αντιμαχόμενο δίπολο αυτό της Αυτοδικίας και αυτό της Δικαιοσύνης η Ελευθερία Μεταξά μας παρουσιάζει ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα που έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα. Πρωτότυπο ύφος, ιδιόμορφες εξελίξεις, ήρωες που σκιαγραφούνται καταπληκτικά μέσα από τις πράξεις τους, τις σκέψεις τους και τις αντιδράσεις τους. Κοινωνικά ευαίσθητο θίγει μερικά λεπτά σημεία που μπορούν να σε ωθήσουν εύκολα από το καλό στο κακό. Επανέρχεται και πάλι στην μητρότητα αυτήν που γεννιέται από τα βάθη της ψυχής και όχι από το αίμα. Με έναν επίσης εξαιρετικό τρόπο αναλύει τις διαφορές στον τρόπο σκέψης αλλά και αντίδρασης ανάμεσα στους ανθρώπους που είναι σταθεροί σε αυτά που πιστεύουν ή επιρρεπείς στον διαταραγμένο ψυχικό κόσμο τους, από τις σκληρές και βίαιες συνθήκες. 

Η συνεργασία του διδύμου της Ψυχολόγου και του Αστυνόμου είναι εκρηκτική αλλά άκρως εξισορροπιστική. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον γεμίζοντας τα κενά της σκέψης ενώνοντας τα στοιχεία πότε με την αύρα της λογική και πότε της ευρηματικότητας. Ο αστάθμητος παράγοντας που υπάρχει πάντα ανάμεσα στο υπόβαθρο των πράξεων των υπόλοιπων ηρώων δημιουργούν ένα σκηνικό που αλλάζει διαρκώς προκαλώντας ανάμικτα συναισθήματα, αλλά και έντονες μεταπτώσεις που ωστόσο φωτίζουν λίγο λίγο αλλά σταθερά τα κίνητρα, τις αφορμές και τις επιλογές των πάντων. 

Με ρεαλιστικές περιγραφές και στα εγκλήματα που έχουν σκληρό ύφος και σκληρή εκτέλεση. Αλλά και σε όλο το σύνολο της ατμόσφαιρας που φτιάχνεται περίτεχνα εγκλωβίζοντας τον αναγνώστη σε μια περιπέτεια που έχει αγωνία, ταχύτητα, δικαιολογημένες κινήσεις και ανατροπές. Σε διχάζει, σε τοποθετεί σε μια περίεργη ζυγαριά που από την μια ζυγίζει το συναίσθημα και από την άλλη την ηθική  υποχρέωση αυτή που είτε θα σε φέρει στον δρόμο της δικαιοσύνης είτε θα σε οδηγήσει σε έναν δρόμο δίχως επιστροφή. Αυτοκαταστροφικό μεν αλλά έστω και εγωιστικά λυτρωτικό. Κρατώντας λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στα θέματα που εκθέτει. Ανάμεσα στα πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν την κάθε αξία και την κάθε αντίδραση. Τοποθετώντας ενδιάμεσα καταλύτες που φωτίζουν τις πράξεις και τις αντιδράσεις. Που ορίζουν ένα νέο πλαίσιο που θα φέρει τα πάντα στη σωστή τους διάσταση. 

Η γραφή ελίσσεται διαρκώς ανάμεσα στους γρίφους, τις παγίδες και στους υπόπτους. Τους Αθώους και τους Ενόχους. Οι Αθώοι Ένοχοι γίνονται πότε με την αντικειμενική αντίληψη και πότε με την υποκειμενική κρίση κάποιων από τους ήρωες μας το αντίβαρο μιας πραγματικότητας που δεν θα αλλάξει ποτέ στο πέρασμα των χρόνων. Γιατί ναι μεν τα διλήμματα βρίσκουν την απάντηση τους. Ωστόσο η υποκειμενικότητα τους δεν θα αλλάζει ποτέ χρώμα την στιγμή που ο καθένας από εμας θα βρεθεί από την θέση του θεατή στην θέση του απόλυτου βιώματος. 


Περιμένοντας λοιπόν την επανέκδοση του " Μαύρα σαν τον Έβενο μαλλιά " αλλά και την επόμενη περιπέτεια της Ελσας Γληνού και του Αστυνόμου Βαρσάμη μπείτε στον κόσμο που δημιούργησε σε αυτό το βιβλίο η Ελευθερία Μεταξά και θα βιώσετε απίστευτα διλήμματα, ένταση, ανατροπές. Μια ιστορία που δεν θα ξεχαστεί εύκολα και θα δώσει τροφή για σκέψη στο τώρα και στο αύριο. 

Το Βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ






 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ