Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου "Ακάκιε" Κώστας Κρομμύδας - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 


Η προσφώνηση Ακάκιε σημάδεψε γενιές και γενιές ανθρώπων. Ανάμεσα σε αυτούς και εμένα. Ήταν το σλόγκαν μιας διαφήμισης, που σε εμένα εκεί στα παιδικά μου χρόνια είχε δημιουργήσει μια αίσθηση πραγματικότητας καθώς βάδιζα στις διακοπές μου, νωχελικά μέσα σε πραγματικούς σιτοβολώνες του Θεσσαλικού κάμπου.  

Όταν είσαι παιδί δεν καταλαβαίνεις τις πραγματικές ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε κομμάτι γης ή κάθε κομμάτι μόχθου. Τις φαντάζεσαι όμως και μάλιστα με έναν τρόπο ακατέργαστο και γνήσιο. Κάπως έτσι φανταζόμουν και επεξεργαζόμουν και εγώ όλο αυτό το μυστήριο που κρύβονταν πίσω από κάθε υλικό που έφτανε στο σπίτι μας και ειδικά στο τραπέζι μας.

Ο Κώστας Κρομμύδας επιλέγει να μας φέρει κοντά στην αληθινή ιστορία ενός ανθρώπου που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, φέρνοντας επανάσταση στην αγορά Ζυμαρικών με τις καινοτόμες ιδέες του. Αλλά αλλάζοντας παράλληλα και τις διατροφικές αξίες των ανθρώπων της εποχής εκείνης. Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία που αγγίζει με ευαισθησία άγνωστες πτυχές της ζωής του Λευτέρη Μαντζίκα, που ήρθε στην Αθήνα με μια χαρισμένη χρυσή λύρα. Αλλά και με δίψα να δουλέψει, να αναδειχτεί και να πετύχει. Πάλεψε, αγωνίστηκε, πολέμησε και για τα όνειρα του και για την πατρίδα του και για τον έρωτα του. Και γενικά για όλα όσα θεώρησε σπουδαίες αξίες αυτής της ζωής. Πέτυχε το ακατόρθωτο κυρίως αποδεικνύοντας πως για να πετύχεις χρειάζονται στόχοι, αγώνας και κοντράρισμα κάθε αντιξοότητας και αθέμιτου ανταγωνισμού. Με καθαρά χαρτιά και καθαρή συνείδηση σε όλη την πορεία της ζωής του απέδειξε τί ακριβώς σημαίνει αγωνιστής και άνθρωπος. 

Για μένα είναι το καλύτερο βιβλίο του συγγραφέα, Όχι γιατί είναι εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία. Αλλά γιατί έχει καταφέρει με την περιεκτικότητα της γραφής του και την ρεαλιστική αποτύπωση των εικόνων του να αποδώσει μια εποχή και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα διάχυτη από συναίσθημα, δικαιοσύνη, εργατικότητα, μαχητικότητα, ελπίδα και καλοσύνη. Ευθύτητα και ταπεινότητα. Αλλά και να δώσει σε όλα τα εμπόδια της ζωής χαρακτήρα ενός μαθήματος ανόδου προς τον στόχο και την επιτυχία. Με μια ζωγραφιά παραμυθιού, αλλά και απότομου ρεαλισμού βιώνουμε μια εξαιρετική μίξη του συναισθηματικού κόσμου του κεντρικού ήρωα, αλλά και των γεγονότων και των βιωμάτων που τον περιβάλουν. Τα τραύματα απουσίας μιας και μεγαλώνει χωρίς μητέρα. Η πατρική δικαιοσύνη. Το θάρρος του να φύγει μόνος από το χωριό και να ταξιδέψει στην άγνωστη Αθήνα. Ο τρυφερός και άγουρος έρωτας που θα γίνει δυνατή και παντοτινή αγάπη. Συντροφικότητα και δοτικότητα. Η φιλία σε πρώτο πλάνο. Ο πόλεμος που θα σμιλέψει και θα δοκιμάσει την δύναμη του χαρακτήρα του και την ανθεκτικότητα της ψυχής του. Οι πρωτοπόρες ιδέες του. Το στοχευμένο όραμα του. Το πείσμα του και η διορατικότητα του. Πίστευε πως καμία ευκαιρία από αυτές που θα σου δοθούν δεν πρέπει να την αφήσεις να πάει χαμένη. 

Ένα βιβλίο γοητευτικό, νοσταλγικό και ώριμο. Μια μυθιστορηματική βιογραφία αλήθειας και έμπνευσης που μας φέρνει κοντά στο άρωμα μιας άλλης Αθήνας, μιας άλλης εποχής, μιας άλλης νοοτροπίας και μιας άλλης αντίληψης. Με μια διάχυτη συγκίνηση και με μια αυθεντικότητα συναισθημάτων, λόγων και πράξεων. Από την αρχή ως το τέλος είναι ένας χείμαρρος αγωνιστικότητας, εμπειρίας και γνώσης. Βαθιά ανθρώπινο προσεγγίζει ευλαβικά μια προσωπικότητα που έδωσε τόσα πολλά και άφησε μια κληρονομία έργου αξιοζήλευτου και αξιομνημόνευτου που στιγμάτισε μοναδικά τα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας. Η κάθε λέξη, η κάθε φράση είναι πηγή ελπίδας αισιοδοξίας και διδαχής. Η κάθε εικόνα είναι δοσμένη με χρώμα, με ζωντάνια και με κινηματογραφική ακολουθία που τονίζει την κάθε στιγμή μοναδικά δίνοντας της κίνηση και ουσία. Η αλληλουχία των γεγονότων και η επιλογή των περιστατικών αληθινών ή μυθοπλαστικών φωτίζουν τα καίρια σημεία μιας πορείας και μιας ουσιαστικής προσέγγισης του πρωταγωνιστή σε όλα αυτά που ονειρεύτηκε που προβληματίστηκε, που αγωνίστηκε σκληρά και ανταγωνίστηκε τίμια. Όλα αυτά που κέρδισε ή έχασε αλλά κατάφερε να μετουσιώσει το κάθε τι στην ζωή του σε ένα απόσταγμα ευτυχίας και μάθησης μέχρι το τέλος της. Ο Λευτέρης μοιάζει να είναι το επίκεντρο της ιστορίας και όμως το επίκεντρο της είναι όλα εκείνα τα σημεία που έκτισαν τον χαρακτήρα του. Ο ανεπανάληπτος τρόπος ζωής του. Η επιμονή του στην διεκδίκηση των ονείρων του με καθαρότητα και τιμιότητα και η ταπεινοφροσύνη του απέναντι στα κεκτημένα του και στα επιτεύγματα του. 

Σαν αναγνώστρια ένιωσα μεγάλη χαρά που μέσα από αυτό το μυθιστόρημα έμαθα για την ζωή ενός ανθρώπου που αξίζει να γνωρίσουμε μέσα από τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του. Και χάρηκα που ο συγγραφέας μέσα από τους φανταστικούς επιπρόσθετους χαρακτήρες του ή τις δικές του πινελιές επάνω στην ζωή του Πρωταγωνιστή, άφησε το μυστήριο και την γοητεία να πλανάτε προς αναζήτηση και άλλων λεπτομερειών που έκρυβε μέσα της αυτή η φοβερή προσωπικότητα. Αυτός ο χαρισματικός χαρακτήρας. Συγκίνηση, δέος και προσήνεια για κάποιον άγνωστο άνθρωπο ως εχθές που είχα την τύχη να γνωρίσω μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Αλλά και έντονη περιέργεια να ψάξω και να βρω και άλλα κομμάτια του εαυτού του που θα φωτίσουν ακόμα περισσότερο τον εξαιρετικό χαρακτήρα του. 

"Χορταίνει καλοσύνη αυτός που την χαρίζει απλόχερα....."


 Η συναρπαστική ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα γίνεται ακόμα συναρπαστικότερη και διεισδυτική μέσα από την εξαιρετική αναπαράσταση της στο χαρτί με βασικό χαρακτηριστικό το μέτρο των λέξεων και την απογείωση των πράξεων. Των πράξεων εκείνων που άφησαν το σημάδι τους σε μια ολόκληρη γενιά και διαχρονικά σε όλους εμάς που αξίζει να μαθαίνουμε τα πεπραγμένα σπουδαίων ανθρώπων.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ