Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου "Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο" Στέφανος Δάνδολος - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 


Ένα πραγματικά δύσκολο συγγραφικό εγχείρημα για τον συγγραφέα η σύλληψη και η πραγμάτωση αυτού του βιβλίου. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που καλείται να φωτίσει τις αινιγματικές προσωπικότητες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην δίκη του Χριστού. Ένα μυθιστόρημα που προσπαθεί να διεισδύσει στις ψυχές του Πόντιου Πιλάτου, και της συζύγου του Κλαυδίας Πρόκλας η οποία και προσπάθησε να σώσει τον Χριστό, χωρίς να καταφέρει να ανατρέψει την καθορισμένη απόφαση. Και ανάμεσα τους η Ραχήλ η γυναίκα που καλείται να μεταφέρει το μήνυμα της Πρόκλας στον Πόντιο Πιλάτο. Αλλά και ο Μάξιμος Πετρόνιος ο Ρωμαίος Πολέμαρχος που αλλάζει εντελώς την ζωή του και την φιλοσοφία του, επηρεασμένος βαθιά από την διδασκαλία του Χριστού. Μέσα από αυτά τα σημαντικά πρόσωπα ο συγγραφέας κάνει ένα ουσιαστικό και συνταρακτικό ταξίδι στην δίκη που άλλαξε τον κόσμο, αλλά και σε μια ολόκληρη εποχή που καθορίστηκε από τις ιδέες την Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού. Και γενικότερα τον τρόπο που επηρέασε πρόσωπα και γεγονότα το αποτέλεσμα της Δίκης και της Θανάτωσης του Ιησού.  

Σε αυτή την δίκη του Χριστού, συνέβη κάτι για το οποίο κανείς δεν έχει μιλήσει, εδώ και πολλούς αιώνες. Μια φράση αγάπης, μέσα σε ώρες ανθρώπινης βίας. Ένα μήνυμα που δεν ειπώθηκε σωστά και καίει συνειδήσεις. Οι τύψεις τρυπάνε σαν πρόκες. Οι ενοχές ραπίζουν σαν μαστίγιο. Η δραματική μεταστροφή της μοίρας. Τα αυτοκαταστροφικά συμβάντα. Αλλά και οι στιγμές εξιλέωσης. Η ελπίδα που πέθανε. Ο κόσμος που σπαράζεται από το μένος και την αδικία. Η συγχώρεση, η ευγνωμοσύνη, η θυσία. Άνθρωποι που χάνονται στο έρεβος του κόσμου και στο δικό τους σκοτεινό πεπρωμένο. Αλλά και άνθρωποι που ανασταίνονται ψυχικά μέσα από τις ίδιες τις πράξεις αγάπης τους. 

Ένα βιβλίο που αποπνέει θεατρικότητα, με κίνηση, συναίσθημα, φαντασία. Κάθε λέξη, κάθε φράση, κάθε πρόταση αναδίδει το μέγιστο της ψυχολογίας των ηρώων, που καταρρέουν, που ισοπεδώνονται ή εξυψώνονται στα μάτια του αναγνώστη. Καθηλωτικές παρομοιώσεις. Υπερτονισμένες αντιθέσεις. Σιωπές που κραυγάζουν. Συναισθήματα άηχα που εκφράζονται σιωπηλά, μέσα από τα ξεσπάσματα των κινήσεων και των εκφράσεων που διαδίδονται με εξαιρετικές περιγραφές. Ένα κείμενο που βρίθει από ανθρώπινες αδυναμίες που αποζητάνε συγχώρεση και κάθαρση. Το βασανιστικό μούδιασμα του πόνου, αλλάζει σημείο επαφής και μεταφέρεται από το σώμα στην ψυχή. Αλλά και το ανόσιο υλικό γέμισμα μιας άχρηστης πραγματικότητας μεταφέρεται στην ηθική πλήρωση της καρδιάς από την προσφορά και την βοήθεια στον συνάνθρωπο. 

Ο Πόντιος Πιλάτος η Πρόκλα και η Ραχήλ είναι τρείς φιγούρες κάτω από τον ίδιο σταυρό. Ο φόβος κατακλύζει τις ζωές τους. Ένας φόβος βαθύς που μοιάζει με θάνατο. Που οδηγεί στην τρέλα, στην αποξένωση, στην φυγή. Ένας φόβος όμως που σπάει μέσα από την αγάπη και την συμπόνια, γιατί κανένας άνθρωπος δεν αξίζει να φοβάται. Η ζωή δεν πρέπει να περιέχει μέσα της φόβο. Καταλύτης στην εξέλιξη της ιστορίας που δένει, αλλά και διαχωρίζει τις πράξεις των ανθρώπων, είναι ο Μάξιμος Πετρώνιος ένας ένδοξος μαχητής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Συμβόλιζε την δίψα για δόξα. Τον κυνισμό την εξιδανίκευση της φρίκης. Όλο εκείνο το ψέμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μέχρι την στιγμή που όλα αλλάζουν γύρω του και η δύναμη της αγάπης, της καλοσύνης και της δοτικότητας, τον φέρνει από το σκοτάδι στο φως. Και είναι αυτός που θα δώσει το μήνυμα της Ανάστασης μέσα από το θάρρος και την αυτοθυσία.

Μέσα από αληθινά ιστορικά γεγονότα. Μέσα από αληθινά ντοκουμέντα, επιστολές, ημερολόγια και επιλεγμένα στοιχεία. Μέσα όμως και από μία υπέροχη μυθοπλασία που μπλέκει αρμονικά και με ευλαβεία την ιστορικότητα και την έμπνευση. Ανακατεύει συνεκτικά την θρησκευτικότητα, την κατάνυξη. αλλά και την αγριότητα των στιγμών και μας αποδίδει  μια εποχή που καθόρισε πολιτικά θρησκευτικά και εθνικά λαούς και συνειδήσεις. Η εναλλαγή της εξέλιξης της ζωής των πρωταγωνιστών στο Παρελθόν και στο παρόν φανερώνει τις μεγάλες αλλαγές στην ζωή τους, στην ψυχολογία τους αλλά και στον τρόπο που σκέφτονται και πράττουν. Ο συγγραφέας αποκαθηλώνει συγκλονιστικά τα στεγνά και άγονα συναισθήματα. Τις σκληρές και αποτρόπαιες πράξεις. Αλλά και τις μετουσιώνει θαυματουργά και εξαγνιστικά σε εξιλαστήριες ενέργειες που αποπνέουν αγάπη και προσφορά. Αλλά και πράξεις που μεταστρέφονται σε αυτοκαταστροφή και σε μια διαιωνίζουσα κατάρα που επιβάλουν ορισμένοι στον εαυτό τους. 

Καταπληκτικός ο συντονισμός της ιστορίας. Το άπλωμα της, οι εναλλαγές της. Οι ανατροπές της, που συσσωρεύουν μια αγωνία ως προς την κατάληξη των ηρώων που παραπαίουν ανάμεσα στην αγάπη και στην βία. Και δέχονται τα σφυροκοπήματα της μοίρας ή τα σφυροκοπήματα που είναι αποτέλεσμα εκδίκησης και μίσους. Για να αποδείξουν πως ο κάθε άνθρωπος κουβαλά τον δικό του Γολγοθά, αλλά μπορεί παράλληλα με τον δικό του τρόπο να διεκδικήσει την Ανάσταση της Ψυχής του ή να κυλήσει στην κόλαση των αδιέξοδων και ατέρμονων εμμονών που οδηγούν μόνο στον όλεθρο. 




Ένα βιβλίο από αυτά που δεν θα ξεχαστούν ποτέ όπως και η ιστορία του ανθρώπου που ενσάρκωσε την καλοσύνη την αγνότητα την αγάπη και την ατέλειωτη ομορφιά αυτού του κόσμου. Ο Στέφανος Δάνδολος μας μεταφέρει στην ταραγμένη Ιουδαία του παρελθόντος για να μας αφηγηθεί την πιο παλιά ιστορία του κόσμου. Την ιστορία του ανθρώπινου πόνου. Αλλά και την ιστορία της αναγέννησης της ανθρώπινης ψυχής δια μέσου της αγάπης, της αλληλεγγύης και της συγχώρεσης. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ