Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για το " Η Νύχτα του Σάουιν " Φραντζέσκα Μάνγγελ



Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Η Νύχτα του Σάουιν ψηφίστηκε από το αναγνωστικό κοινό ως το καλύτερο βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα στα φετινά βραβεία Public. Όχι άδικα, όχι υπερβολικά, όχι μάταια. Από την πρώτη πρόταση και από την πρώτη σελίδα καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις να κάνεις με ένα τυχαίο μυθιστόρημα. Αλλά με μια εξαιρετικά καλοφτιαγμένη ιστορία με ιδιαίτερη δομή, πλοκή και εξέλιξη. Και κυρίως με πολλές προεκτάσεις που αλλάζουν ανεξέλεγκτα τα αρχικά δεδομένα, ορίζοντας ένα άλλο σκηνικό διαφορετικό και ανατρεπτικό πέρα από κάθε φαντασία. Ένα είναι το σίγουρο δεν έχετε διαβάσει ποτέ κάτι αντίστοιχο. Για αυτό και εγώ θα το χαρακτήριζα σαν ένα βιβλίο που πραγματικά μου έκλεψε την καρδιά φέτος.

Τρεις χαρακτήρες μας συστήνονται με άψογο και διεισδυτικό τρόπο. Τρεις χαρακτήρες που με την στάση τους θα ορίσουν και τις εξελίξεις πραγματικά ή νοερά. Η Στεφανία Λεβίδη μεγαλωμένη μέσα σε μια καταπιεστική και πλούσια οικογένεια, θα καθοριστεί συναισθηματικά από την γιαγιά της που αποτελεί την όαση των παιδικών της χρόνων. Η ανάσα ελευθερίας και ανεξαρτησίας που προσπαθεί να της εμφυσήσει. Η σημασία του να ονειρεύεσαι και να πραγματοποιείς τα όνειρα σου. Όλες οι αξίες που θα της δώσει θα την ακολουθούν για μια ζωή. Όταν εκείνη φύγει η απώλεια της για την Στεφάνια θα είναι πολύ μεγάλη και σημαδιακή.

Ο Κίμωνας είναι ένας νέος που φιλοδοξεί να γίνει Σκηνοθέτης. Για να το πετύχει αυτό κυνηγάει μια υποτροφία απο κάποιο μεγάλο Πανεπιστήμιο στην Αγγλία μιας και τα οικονομικά του δεν του επιτρέπουν διαφορετικά. Προσπαθεί και ξαναπροσπαθεί. Απογοητεύεται αλλά δεν χάνει ποτέ την ελπίδα του. Είναι προσηλωμένος απόλυτα στον στόχο του. Θα συναντήσει τυχαία την Στεφανία. Το βλέμμα της, το παρουσιαστικό της, η έντονη προσωπικότητα της θα τον τραβήξει.

Δυο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες. Δυο εντελώς αλλιώτικοι άνθρωποι θα συνδεθούν με μια φιλία που όμως κρύβει κάτι πολύ παραπάνω. Μέσα τους. Στο μυαλό τους στην ψυχή τους. Μια χημεία από αντίθετα συστατικά θα αφήσει στην ατμόσφαιρα να διαχέεται μια ερωτική αίσθηση και ταυτόχρονα ένα ανείπωτο μυστήριο. Που εμπεριέχει πολλά ανομολόγητα εγκλωβισμένα συναισθήματα.

Η Στεφανία μοιάζει ανεξάρτητη, αλλά είναι εύθραυστη. Μοιάζει απόλυτη κυρίαρχος του εαυτού της και αφήνει απέξω από τις πραγματικές της σκέψεις ακόμα και αυτούς που νιώθει πιο κοντά της. Είναι πληγωμένη πολύ αλλά δεν το δείχνει. Ο αντιφατικός της χαρακτήρας είναι εντελώς δυσπρόσιτος. Ο Κίμωνας είναι χαμηλών τόνων, μετρημένος, υπομονετικός. Ακούει και νιώθει. Κρατάει αποστάσεις ωστόσο, και δέχεται στωικά τα όσα συμβαίνουν σε σχέση με την Στεφανία. Όταν πρέπει όμως θα είναι ο μόνος που θα αναζητήσει την πραγματικότητα και θα προκαλέσει καρμικά την ροή των γεγονότων.

Το τρίτο πρόσωπο στον καμβά των χαρακτήρων του βιβλίου είναι ο Σίμος. Ο Σίμος είναι συμμαθητής και φίλος του Κίμωνα απο τα χρόνια του σχολείου. Η τεράστια οικονομική και κοινωνική τους απόσταση ,μιας και ο Σίμος προέρχεται από μια πλούσια οικογένεια δεν τους έχει εμποδίσει να κρατήσουν την όμορφη φιλία τους. Όταν η Στεφανία αποδεχτεί την εκβιαστική συμπεριφορά της οικογένειας της θα αναγκαστεί να κάνει σχέση με τον Σίμο και να ακολουθήσει τις σπουδές που θέλουν να κάνει οι δικοί της. Θάβει τα όνειρα της και ακολουθεί την πορεία που τις χαράζουν οι άλλοι με τις αποφάσεις τους.

Όλα θα αλλάξουν ραγδαία, τελεσίδικα, ανατρεπτικά και αναπότρεπτα το βράδυ της 31 Οκτωβρίου του 2002. Η Στεφανία θα βρεθεί σε ένα πάρτι στην Βόρεια Αγγλία. Ένα πάρτι σκοτεινό μυστηριακό, αρχέγονο. Εκεί θα γνωρίσει ένα μυστηριώδη άγνωστο άντρα που θα την φέρει απέναντι στον αληθινό της εαυτό. Θα εκθέσει σχεδόν μεταφυσικά τα θέλω της. Θα απογυμνώσει την ψυχή της. Θα δώσει δύναμη και πνοή στα ξεχασμένα και εγκλωβισμένα όνειρα της. Η Νύχτα του Σάουιν θα αναγκάσει την πρωταγωνίστρια μας να αλλάξει μια για πάντα. Όλο της ο εαυτός ο υπαρκτός και ο υποσυνείδητος θα βγει στο φως μπερδεύοντας αλήθειες και απωθημένα σε μια ομιχλώδη κατάσταση με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Με έναν δικό της ξεχωριστό τρόπο η συγγραφέας μας παραθέτει τα στοιχεία που ενώνουν το παζλ της ιστορίας της. Μια στο παρελθόν και μια στο παρόν. Πότε εστιάζει στα γεγονότα και πότε στους χαρακτήρες. Πότε φωτίζει τα πρόσωπα και πότε τα σκοτεινιάζει. Ακολουθεί μια εύθραυστη και ρευστή πορεία που αλλάζει διαρκώς μορφή και υπόσταση θολώνοντας διαρκώς την καθαρή εικόνα που αποκομίζει ο αναγνώστης στο κάθε κεφάλαιο. Αν μπορούσα να περιγράψω το συναίσθημα που ένιωθα διαρκώς διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα το περιέγραφα κάπως έτσι: Ήταν σαν να έκανα μια επαναλαμβανόμενη κατάδυση στην φαντασία και αμέσως μετά μια ξαφνική και απότομη ανάδυση στην πραγματικότητα.


Η Φραντζέσκα Μάνγγελ με αυτό το πρώτο της μυθιστόρημα αφήνει ένα δικό της μοναδικό στίγμα στην σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία. Και δημιουργεί πολλές μα πολλές ελπίδες για το μέλλον. Έχει ένα φρέσκο και απολαυστικό τρόπο γραφής που δεν σε αφήνει να τον προσπεράσεις. Σε κεντρίζει, σε μαγνητίζει, σε προκαλεί. Η Ιστορία της ξεφεύγει από τα καθιερωμένα καλούπια και τα τετριμμένα κλισέ. Ξεχωρίζει για την έντονη, δυναμική και ανατρεπτική πορεία της. Αλλάζει ρόλους, αλλάζει ταυτότητες, αλλάζει εικόνες. Μετατρέπει συναισθήματα και αναιρεί κάθε προκαθορισμένη σκέψη.  Οι ήρωες ακολουθούν την δικιά τους αυτόνομη πορεία που άλλοτε θα σας θυμώσει και άλλοτε θα σας εκπλήξει. Μέσα στην ομίχλη του μυαλού τους ο δρόμος που θα πάρουν θα ανατρέψει κάθε κοινή λογική.

Ατμοσφαιρικά σκοτεινό. Μυστηριώδες, γοητευτικό, καταιγιστικό σαν άγρια καταιγίδα. Σκληρό αλλά και αρκετές φορές τρυφερό. Ρεαλιστικό, αλλά και μεταφυσικό. Βγάζει μελαγχολία, βγάζει απεγνωσμένο ερωτικό πάθος.  Τοπία και παραδόσεις. Ιστορίες και δοξασίες της Κέλτικης Μυθολογίας, πλαισιώνουν αξιοθαύμαστα το φόντο των εξελίξεων. Πάθη, λάθη, υποταγμένες συνειδήσεις που υποκύπτουν ή επαναστατούν. Ταξιδεύουν ανάμεσα στην ζωή και στον θάνατο για να συναντήσουν την δικαίωση και την ολοκλήρωση.

Απο την Αθήνα έως την Βόρεια Σκωτία η καταπιεσμένη ελευθερία και ένας έρωτας απωθημένος και ανυπέρβλητος ξεχύνεται με απρόβλεπτες συνέπειες μέσα απο την ψυχή των ηρώων σε ένα υπέροχα σκηνοθετημένο μυθιστόρημα με πολλές και σημαντικές ψυχολογικές διακυμάνσεις. Οι ήρωες υπερβαίνουν το υποσυνείδητο τους και ζουν αυτό που δεν μπορούν ζήσουν από τα εμπόδια που τους βάζει η υποταγμένη λογική τους.



Το Βιβλίο κυκλοφορεί απο τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ