Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για το " Περίμενε με θα γυρίσω " Έφη Καγξίδου - Λίνα Σπεντζάρη



Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Πόσες φορές δεν ανατρέπεται η ζωή των ανθρώπων από μια στιγμή; Από ελάχιστα δευτερόλεπτα; Από μικρές, λεπτές, αλλά σημαντικές συγκυρίες που αλλάζουν την ροή της ζωής και την κατευθύνουν μοιραία προς μια άγνωστη και πολλές φορές επικίνδυνη πορεία; Με μια αληθινή ιστορία, σκληρή, δυνατή και καταιγιστική δυο συγγραφείς ενώνουν την δύναμη τους σε μια πένα και μας παρουσιάζουν ένα άκρως συγκινητικό, άμεσο και ανθρώπινο βιβλίο που κερδίζει τον αναγνώστη από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη.

Η Σοφία με τους γονείς της θα βρεθούν στις Μυρτιές, ένα χωριό του Κιλκίς, για τον γάμο ενός πολύ κοντινού συγγενή τους. Η συνάντηση της Σοφίας με τον σκληρό και αδυσώπητο Τσιφλικά της Περιοχής, Λάμπη Γκίκα. Η ασυμβίβαστη και γενναία στάση της απέναντι του δημιουργεί μια ατμόσφαιρα πρόκλησης και θυμού στον άρχοντα που ξέρει να ορίζει τα πάντα γύρω του. Ο θυμός του, το πείσμα του και η δύναμη του θα αναμετρηθούν με την συγκυρία του χρόνου και την κήρυξη του Ελληνοιταλικού πολέμου. Τα αναπάντεχα και αναπότρεπτα γεγονότα θα εγκλωβίσουν σε μια ασφυκτική  μέγγενη την ζωή της Σοφίας και θα κινήσουν τα νήματα μιας ιστορίας που θα δοκιμάσει τις αντοχές στα όρια τους. Θα ανατρέψει δεδομένα και σχέδια. Θα θολώσει όνειρα και ελπίδες. Θα αλλάξει τα πάντα καθοριστικά. Ο έρωτας της για τον δάσκαλο Στέφανο Μπαλή -που την περιμένει αμέριμνος στην αγαπημένη τους γειτονιά στον Πειραιά.-θα θυσιαστεί σε έναν προκλητικό παιχνίδισμα του χρόνου και της κρισιμότητας των γεγονότων. Θα υποταχθεί σε μια κατάσταση που ορίζει ένας περίεργος άγραφος νόμος. Αυτός του πολέμου, της σκληρότητας και της άγνωρης μοίρας.

Ο χρόνος που παίζει και τρέχει μοιραία. Ο φόβος που κρύβεται στις ψυχές των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από δουλειά και μεροκάματο. Μια νοοτροπία υποταγής στην δύναμη του ισχυρού. Ο πόλεμος που θα αλλάξει βίαια τα σχέδια μιας άλλης ζωής και θα αποκλείσει κάθε περιθώριο φυγής. Θα ορίσει τους κανόνες της ιστορίας μας και θα οδηγήσει τους ήρωες απο το φως στο σκοτάδι. Αλλά ταυτόχρονα θα ξυπνήσει και θα αναδείξει τις μεγαλύτερες αξίες της ζωής. Την αγάπη για την πατρίδα, την αυτοθυσία, την ελπίδα, την υπομονή. Δυνατές εικόνες και περιεκτικές αφηγήσεις από το μέτωπο του πολέμου. Κρίσιμα ιστορικά στοιχεία δοσμένα με σύνεση δίνουν άλλη πνοή στο κείμενο και τονίζουν μια εποχή που σημάδεψε ανεξίτηλα τα βήματα του λαού μας.

Η απόγνωση της Σοφίας, η άγνοια του Στέφανου, η κατάθεση των όπλων εκ μέρους της οικογένειας της απέναντι σε κίνητρα ισχυρά. Η ραγδαία εξέλιξη των γεγονότων θα παρασύρουν τις ζωές των ηρώων σε ένα γρήγορο και ορμητικό ποτάμι ανατροπών και διαρκών γυρισμάτων της τύχης και της προκλητικής στάσης της ίδιας της μοίρας. Εμπόδια ανυπέρβλητα που άλλα ξεπερνιούνται και άλλα αφομοιώνονται. Ελπίδες που ξαναγεννιούνται και βεβαιότητες που διαρκώς ανατρέπονται θα ανακατέψουν προκλητικά τα δεδομένα ξανά και ξανά μέχρι οι ήρωες να βρουν την γαλήνη που αναζητούν ή μέχρι να αποδεκτούν την πορεία που τους όρισε η ίδια η ζωή.


Η κεντρική ηρωίδα η Σοφία θα βρεθεί από την μια στιγμή στην άλλη μακριά από την ζωή της. Βυθισμένη στην μοναξιά της. Αποκομμένη από όσα αγάπησε Μακριά από το σπίτι της, μακριά από τους αγαπημένους της, μακριά από τον τόπο της. Ανάμεσα σε αγνώστους θα προσπαθήσει να σταθεί στα πόδια της σε ένα περιβάλλον σκληρό και αδυσώπητο. Σε ανθρώπους βίαιους και επικίνδυνους. Σε συνθήκες για την πατρίδα άσχημες και δυσοίωνες. Θα συναντήσει εχθρούς αλλά και συμμάχους. Θα βρεθεί μπροστά σε προκλήσεις, σε δύσκολες και μετέωρες αποφάσεις που θα κρίνουν όχι μόνο την δικιά της ζωή αλλά και τις ζωές άλλων ανθρώπων. Θα χρειαστεί να επιλέξει ανάμεσα σε αγαπημένα πρόσωπα και προσωπικές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Ο χρόνος και οι καθορισμένες στιγμές θα την ξεγελάσουν. Θα παίξουν μαζί της σαδιστικά και καθοριστικά. Θα την βασανίσουν σκληρά, αλλά ταυτόχρονα θα ενσταλάξουν μέσα της την σημασία του να παλεύεις και να βγαίνεις δυνατός απέναντι σε κάθε δυσκολία.

Ο Στέφανος στην αντίπερα όχθη θα βρεθεί μέσα στην άγνοια του να ψάχνεις εξηγήσεις. Αντιμέτωπος από κάποια στιγμή και ύστερα με την βεβαιότητα της προδοσίας. Θα παλέψει με τον εαυτό του. Θα βάλει πάνω από την μαυρίλα της προσωπικής του ζωής την αγάπη του για την πατρίδα. Η αυτοθυσία του και ο αγώνας του θα τον φέρουν πολύ κοντά στην ευτυχία μέχρι ο χρόνος και η μοιραία στιγμή να δώσουν για άλλη μια φορά αναχρονιστικό χαρακτήρα στην δικαίωση και στην απόλυτη ευδαιμονία.

Το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο αποτυπωμένο με έναν τρόπο που αποδεικνύει την σωστή και αμερόληπτη έρευνα, αλλά και την νοσταλγία και την πίκρα για τις χαμένες πατρίδες ή για τις αξίες που ανασταίνει ή ποδοπατά ο πόλεμος. Τα έθιμα τον καιρό της εύθραυστης ειρήνης παρουσιάζονται με έντονο χαρακτήρα για να τονίσουν ακόμα περισσότερο την αντίθεση ανάμεσα στις καλές ημέρες και στις μαύρες στιγμές του πολέμου.  Έντονη και καυστική η αντίθεση του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και του Εμφυλίου πολέμου.  Ο εγκλεισμός της Σοφίας στην φυλακή ύστερα από τα όσα έχει περάσει και προσφέρει γίνεται απο συμπατριώτες της και όχι από τους εχθρούς που πολέμησε από ένα ευαίσθητο πόστο.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο εύσχημος τρόπος που διαχειρίστηκαν οι δυο συγγραφείς την ιστορία τους. Δεν κουράζουν με τις πολλές ιστορικές λεπτομέρειες, αλλά ωστόσο βάζουν τις δικές τους ξεκάθαρες πινελιές στα σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν τους ήρωες. Τονίζουν τον αφανή ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες και ο απλός λαός στην αντίσταση. Δίνουν αξία στις μικρές, αλλά σημαντικές και καθοριστικές βοήθειες στον αγώνα κατά του κατακτητή. Στηλιτεύουν με αμερόληπτο τρόπο όσους εκατέρωθεν μετέτρεψαν τον αγώνα για ελευθερία σε εμφύλια διαμάχη. Δίνουν δύναμη και αξία σε όλον τον πόνο που εκείνοι οι άνθρωπο τότε μετέτρεψαν σε ισχύ για να στηρίξουν το μέλλον του κόσμου που ζούμε σήμερα.

Για άλλη μια φορά οι δυο συγγραφείς μας προσφέρουν ένα βιβλίο γεμάτο από πλούσιες εικόνες και δυνατά και αυτούσια συναισθήματα. Στην κάθε λέξη φαίνεται η συγκίνηση, η ένταση και η αποτύπωση της κάθε ξεχωριστής ευαισθησίας σε μια ιστορία που έχει γραφτεί με πολύ σεβασμό τόσο στο προσωπικό βάρος της αλήθειας που κουβαλάει σαν πραγματική ιστορία όσο και στο ιστορικό υπόβαθρο που την περικλείει.

Διαβάστε το αν σας αρέσουν οι Αληθινές ιστορίες που είναι δοσμένες με μεστότητα ,ειλικρίνεια και συγκλονιστική αμεσότητα.


Το Βιβλίο κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Έξη


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου "Λέγε με Ισμαήλ" Τέσυ Μπαϊλα Εκδόσεις Ψυχογιός - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

  Η Τέσυ Μπάϊλα είναι μια συγγραφέας που ακολουθώ από την πρώτη στιγμή που διάβασα δικό της βιβλίο. Έχει έναν δικό της προσωπικό στίγμα στην λογοτεχνία και ένα ιδιαίτερο τρόπο να σε κάνει να κατανοείς και τα ανθρώπινα συναισθήματα, αλλά κυρίως τις ανθρώπινες πράξεις φτάνοντας κατευθείαν στις αιτίες οι οποίες και τις κατευθύνουν, αλλά και μπορούν να τις αλλάξουν. Το μυθιστόρημα κινείται χρονικά ανάμεσα στα γεγονότα του 1955 στα Σεπτεμβριανά και στην απέλαση την Ελλήνων υπηκόων το 1964. Η Κωνσταντινούπολη γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει και ανακατεύει αρμονικά συναισθήματα, βιώματα και συνήθειες και παράλληλα γίνεται το μήλο της έριδας για μίση, για αντιπαλότητες και διεκδικήσεις που γεννά η ανθρώπινη απληστία, και τα πολιτικά συμφέροντα.  Τόπος εξέλιξης της ιστορίας μια γειτονιά στο Πέρα, που κινούνται και πρωταγωνιστούν χαρακτήρες που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένοι στο μυαλό του αναγνώστη γιατί ο καθένας από αυτούς κουβαλά την δικιά του ξεχωριστή ιστορία. Ο Ισμαήλ ο Tούρκος καφετζή