Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

12 Γυναίκες Κώστας- Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας Μια ιδιαίτερη εμβάθυνση στο Βιβλίο



Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου



Μια πρωτότυπη ιδέα παίρνει σάρκα και οστά μέσα από την συγγραφή αυτού του βιβλίου  Είναι πραγματικά Δυσεύρετο το γεγονός να αποφασίζουν πατέρας με γιό να αναπτύξουν ένα λογοτεχνικό κείμενο συνταιριάζοντας τις δυο διαφορετικές και ηλικιακές τους προσωπικότητες. Να ανακατέψουν τα υλικά τους, τις εμπειρίες τους δηλαδή και τις διαφορετικές τους σκέψεις και να αποδώσουν ένα συμπαγές, αδιάρρηκτο και ενιαίο αποτέλεσμα. Δυο άνθρωποι προσπαθούν να συμβιβάσουν την ίδια κεντρική ιδέα και να συνθέσουν από κοινού ένα κείμενο που θα είναι σαν να βγαίνει από την ίδια ψυχή. Και το καταφέρνουν απόλυτα καθώς δεν είναι και τόσο εύκολο να καταλάβεις ποια ιστορία έχει γράψει ο Κώστας και ποια ο Κωνσταντίνος. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε αληθινά γεγονότα. Ο βασικός ήρωας όμως- που τις πλαισιώνει -είναι αυτός που τις χρωματίζει και τις αποδίδει την πραγματική ουσία τους. Ένα βιβλίο λοιπόν που πατάει σε δυο διαφορετικές προσωπικότητες αυτές των συγγραφέων. Αλλά και σε δυο διαφορετικές προσωπικότητες αυτές του πρωταγωνιστή.

12 Γυναίκες 12 Ιστορίες που έχουν κεντρικό πρωταγωνιστή έναν άντρα τον Βάνια Βενιέρη. 12 ερωτικές ιστορίες που θα ξεθάψει από το χρονοντούλαπο της μνήμης του προκειμένου να βρεί την άκρη του νήματος μιας περίεργης απειλής, ενός ιδιότυπου εκβιασμού, που καραδοκεί να του καταστρέψει καριέρα και υπόληψη.

Ο Βάνιας Βενιέρης είναι ένας Δημοσιογράφος με πλούσια καριέρα, μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του, πολλές πετυχημένες αποστολές. Ένας σούπερ σταρ της Δημοσιογραφίας και της Ελληνικής τηλεόρασης Εκτός από επαγγελματικές επιτυχίες όμως έχει και πολλές μα πολλές ερωτικές επιτυχίες. Είναι τυχοδιώκτης της είδησης, αλλά και τυχοδιώκτης του Έρωτα. Σίγουρος για την γοητεία του επιλέγει τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα. Ψαρεύει αδιακρίτως από μια τεράστια δεξαμενή γυναικείου πληθυσμού, Έμπειρες και πρωτάρες, έξυπνες και ανόητες. Όμορφες ή αδιάφορες. Επιθετικές ή συνεσταλμένες. Είναι λάτρης του ωραίου φύλλου, αλλά και εχθρός κάθε είδους δέσμευσης και αποκλειστικότητας στις σχέσεις του. Το να γίνει πατέρας δεν υπήρξε ποτέ μέσα στα σχέδια του. Αντίθετα ο φόβος αυτής της πιθανότητας ή της πραγματικότητας ήταν ένας επιπλέον λόγος να επισπεύσει την εξαφάνιση του από την οποιαδήποτε παρούσα σχέση του. Όλα κυλούν όμορφα και ωραία μέσα στα όρια των σχεδίων που έχει φτιάξει για την ζωή του μέχρι την στιγμή που θα λάβει το μήνυμα που θα του αλλάξει την ζωή.

Ένα μήνυμα που τον πληροφορεί για την ύπαρξη ενός παιδιού, ενός δικού του παιδιού. Και που τον απειλεί πως θα γίνει η προσωπική του Νέμεσις. Ανώδυνο παιχνίδι ή ένας εφιάλτης που μόλις έχει ξεκινήσει; Δεν μπορεί να το ρισκάρει. Πρέπει να βάλει το μυαλό του να σκεφτεί.

Έχει μια βδομάδα καιρό να ψάξει και να βρει ανάμεσα στις αμέτρητες γυναίκες τις ζωής του, την γυναίκα που γέννησε αυτό το παιδί. Να φτάσει πρώτος στο νήμα και να προλάβει πριν να τινακτούν τα πάντα στον αέρα. Ξεδιαλέγει σιγά σιγά τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν τις προδιαγραφές να αποτελούν την λύση του μυστηρίου. Και εμείς σαν αναγνώστες γνωρίζουμε λίγο λίγο τις ξεχωριστές και διαφορετικές περιπέτειες του Βάνια και ταυτόχρονα βλέπουμε μπροστά μας να ξετυλίγεται η πολυσχιδής προσωπικότητα του. Ο αντιφατικός χαρακτήρας του και ο προκλητικός εγωισμός του. Φανερώνεται ωστόσο η αγωνία του, ο φόβος του και μια υποψία της ενοχής του που πλανάτε μέχρι τέλους. Γιατί ο Βάνιας Βενιέρης στις σχέσεις φεύγει πάντα νωρίς και φυσικά όποτε αυτός το επιλέξει, Σκορπάει τον έρωτα, μαγεύει και αποπλανά. Δεσμεύει το θήραμα του και μετά φεύγει με λίγες ή καθόλου εξηγήσεις.

Μέσα από τις 12 ερωτικές ιστορίες του λοιπόν που είναι αυτές που ξεχωρίζει. Ιστορίες που είναι γεμάτες ερωτικό πάθος, ψάχνει να δώσει όνομα στην Απειλή που καραδοκεί να τον Καταστρέψει. Θα προλάβει; Θα καταφέρει να αποκωδικοποιήσει την προέλευση των μηνυμάτων που έχουν βάση το ανεξέλεγκτο παρελθόν του; Μυστήριο, δράση αλλά και έντονες σκηνές ερωτικής έξαρσης κρύβουν αλλά και ξεσκεπάζουν σιγά σιγά τις πραγματικές προθέσεις του πρωταγωνιστή, αλλά και τις αληθινές διαθέσεις του άγνωστου τιμωρού.

12 διαφορετικές σε ψυχοσύνθεση γυναίκες αναλύουν ανεπαίσθητα διαμέσου της θυελώδης σχέσης με τον δημοσιογράφο τον ολοκληρωμένο ψυχισμό ενός άντρα που ψάχνει την ερωτική απόλαυση, αλλά και την ανδρική επιβεβαίωση σε κάθε σχέση του. Και νομίζω πως το μεγάλο στοίχημα των δυο συγγραφέων ήταν να μπορέσουν να βγάλουν από τις 12 διαφορετικές ιστορίες. Από τους 12 γυναικείους χαρακτήρες όλα τα κομμάτια ενός άντρα που μεταλλάσσεται και πλάθετε εντελώς διαφορετικά στα χέρια της κάθε γυναίκας. Και το έχουν καταφέρει με πολύ εμφατικό τρόπο. Γιατί η κάθε ιστορία βγάζει μια ξεχωριστή φωτεινή ή σκοτεινή πλευρά του πρωταγωνιστή.

Ριψοκίνδυνος αλλά και ευθυνόφοβος. Εγωιστής, αλλά και δοτικός. Θέλγει και θέλγεται. Νιώθει τις περισσότερες φορές νικητής. Αλλά υπάρχουν και φορές που την πατάει πολύ άσχημα, πέφτοντας θύμα της υπερβολικής του αυτοπεποίθησης. Παραβιάζει κόκκινες γραμμές και βάζει προσωπικά στοιχήματα. Χωρίς φραγμούς και χωρίς όρια. Όταν υπάρχουν όρια αυτός τα παραβιάζει. Υπερόπτης και αλαζόνας περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να μετανοήσει και να κατανοήσει τις πράξεις του. Να αποδεκτεί το μέγεθος της ευθύνης του στην πορεία της κάθε ιστορίας. Η Επιλογή των συγγραφέων στο τέλος σε σχέση με αυτό- την αποδοχή ή όχι των λαθών του από τον πρωταγωνιστή -εντελώς ανατρεπτική και διαφορετική από αυτή που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Παράλληλα με τις ιστορίες που μας πάνε στο παρελθόν του ήρωα, παρακολουθούμε ενδιάμεσα και την ζωή του στο τώρα. Στο παρελθόν μια ατμόσφαιρα ερωτικής μυσταγωγίας. Στο παρόν μια έκρηξη αδρεναλίνης που την σκεπάζει η σκιά του φόβου από την συνεχιζόμενη προκλητική και απειλητική στάση του ανώνυμου εκδικητή.



Μέσα στην αγωνία και την ένταση. Μέσα στον χρόνο που κυλάει αδυσώπητα, ο ήρωας μας για πρώτη φορά θα νιώσει μέσα του το πραγματικό σκίρτημα του έρωτα. Η Όμορφη και αισθησιακή Αλίκη θα του κλέψει την καρδιά. Είναι ικανός άραγε ο έρωτας να αλλάξει την πορεία του και να σφραγίσει την αυτοκριτική του; Είναι ικανός να αλλάξει το σκεπτικό του και την κοσμοθεωρία του; Μια συστοιχία αντικρουόμενων συναισθημάτων και εντελώς διαφορετικών ερεθισμάτων θα θέσει σε ένα διαφορετικό πρίσμα την σκέψη και του πρωταγωνιστή αλλά και του αναγνώστη. Μέχρι να σκάσει μπροστά του η πραγματική αλήθεια που απογυμνώνει τον πραγματικό του εαυτό. Αυτόν που είτε θα αλλάξει ενοχικά είτε θα διατηρήσει με άπλετη κυνικότητα.

Με χιούμορ και άκρως ρεαλιστικό λόγο. Με τολμηρές αλλά και αυθεντικές περιγραφές των ερωτικών σκηνών. Με έναν γρήγορο ρυθμό που σε φέρνει με έναν ευφάνταστο και εναλλασσόμενο τρόπο μέσα στο μυαλό και στην καρδιά του ήρωα. Τονίζοντας την διαφορετικότητα της σκέψης ανάμεσα σε έναν άντρα και σε μια γυναίκα. Αλλά και τα στοιχεία εκείνα που διαχωρίζουν την γυναικεία από την αντρική ψυχοσύνθεση.

Επίσης το βιβλίο καταφέρνει έμμεσα αλλά και τόσο σωστά τοποθετημένα να μας παρουσιάσει σημαντικά γεγονότα της πολιτικής και διεθνούς σκηνής των εξελίξεων στην πορεία της επαγγελματικής ζωής του ήρωα. Γεγονότα αληθινά που στιγμάτισαν την ζωή πολλών δημοσιογράφων. Γεγονότα και στάσεις που περνάνε από μπροστά μας ενδεικτικά για να τονίσουν επίσης το περίεργο πολιτικό και μιντιακό σύστημα που συντηρείτε μέσα σε μίζες λαδώματα και παρεμβάσεις. Συναλλαγές και ύποπτες διευθετήσεις.

12 Ιστορίες λοιπόν που θα τις απολαύσετε. Που θα τις ζήσετε έντονα και δυνατά. Περιμένοντας και εσείς μαζί με τον ήρωα την Νέμεση. Εκείνος θα προσπαθήσει να ακυρώσει την δύναμη της και να εκμηδενίσει την απειλή της. Ο αναγνώστης θα προσπαθήσει να ισορροπήσει τα συναισθήματα του ανάμεσα στην τιμωρία του ήρωα ή την ανώδυνη εξιλέωση του. Και ο ήρωας άραγε αυτή την φορά θα μείνει ή θα φύγει επιλέγοντας για άλλη μια φορά την άτακτη υποχώρηση από τις ευθύνες των πράξεων του;

12 γυναίκες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους μέσα από τις έντονες και παραστατικές αναμνήσεις του πρωταγωνιστή θα έρθουν να ταυτοποιήσουν την προσωπικότητα του και να δώσουν οριστική μορφή στα συναισθήματα του. Ένας ερωτικός απολογισμός που στην ουσία είναι το ξεγύμνωμα της ψυχής του ήρωα πραγματικά και αληθινά πλέον χωρίς μάσκες και προσχήματα. Οι δυο συγγραφείς κατάφεραν να πλάσουν έναν ξεχωριστό και απόλυτο ήρωα που καθοδηγεί τα νήματα της ιστορίας του . Μέχρι την μεγάλη ανατροπή που θα αλλάξει την πορεία της τύχης του, και θα φανερώσει την αλήθεια του εαυτού του. Αυτή που θα τον στήσει στον τοίχο και θα τον κάνει να απολογηθεί. Από κει και πέρα στο χέρι του αναγνώστη βρίσκεται πια η κρίση να τον κατανοήσει, να τον συγχωρέσει ή να τον απορρίψει.

Το βιβλίο το χάρηκα. Το απόλαυσα μέχρι την τελευταία σελίδα. Οι ιστορίες είναι διαφορετικές, δίνουν άλλο χρώμα και άλλη γεύση. Βγάζουν ξεχωριστά και διαφορετικά συναισθήματα. Άλλες βγάζουν θυμό, άλλες λύπη, άλλες αυθόρμητο γέλιο. Άλλες σε βάζουν σε σκέψεις, σε διλλήματα. Η Κάθε γυναίκα δίνει το δικό της στίγμα στην ζωή του ήρωα. Αλλάζει την Χημεία του Έρωτα και την αντίληψη της ερωτικής σχέσης. Ιστορίες διαφορετικές όλες όμως είναι σφικτοδεμένες με την εξέλιξη του κειμένου και κουμπώνουν απόλυτα με τον στόχο των 2 δημιουργών του βιβλίου να φτιάξουν έναν άντρα αντιφατικό που μέσα από τις ίδιες τις αναμνήσεις του, θα τσαλακώσει ασυναίσθητα τον ίδιο του τον εαυτό. Η ώρα της κρίσης έφτασε για αυτόν. Ας τον κρίνουμε με σκληρότητα ή επιείκεια, μιας και ο ίδιος ο αναγνώστης αποτελεί πια τον δικαστή του.

Ενα βιβλίο δυνατό και διαφορετικό. Προκλητικό και ψυχαναλυτικό. Ένα βιβλίο που αφήνει το περιθώριο στον αναγνώστη να κρίνει με τον δικό του τρόπο τον μοναδικό και πολυμήχανο Βάνια Βενιέρη.  Ένα Ερωτικό Θρίλερ που θα το λατρέψετε.

Το Βιβλίο κυκλοφορεί απο τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ