Η Κριτική μου για το " Ο Θεός του Πολέμου " Ξενοφών ΦύτροςΓράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Χορταστικό, καθηλωτικό, ανατρεπτικό, ψυχεδελικό. 560 σελίδες γεμάτες. Χωρίς κενό, χωρίς ανάσα. Γεμάτο απρόοπτα γεγονότα και ανάστροφες εξελίξεις. Είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα ΚΑΙ ΟΜΩΣ ήρθε φέτος να κάνει την διαφορά. Να αποδείξει πως οι Έλληνες συγγραφείς μπορούν να φτιάξουν άρτιες και γεμάτες ιστορίες, Ξεχωριστές και διαφορετικές.

Πλούσια και ανατρεπτική πλοκή που ξεπερνάει κατά πολύ τους συμβατικούς κανόνες ενός αστυνομικού μυθιστορήματος. Αγγίζει τα όρια του ψυχολογικού θρίλερ και διαβαίνει τα σύνορα της παράνοιας. Της παράνοιας των αναπάντεχων και απίστευτων γυρισμάτων της υπόθεσης και της απίστευτης φαντασίας του συγγραφέα που υπερβαίνει κάθε προσδοκία.

"Με σκότωσαν. Με κήδεψαν. Δεν ξέρω ποιος είμαι. ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΩ"

Ένας νέος άντρας πυροβολείται και βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση, έχοντας χάσει την μνήμη του και έχοντας παραμορφωθεί στο πρόσωπο. Ξεχασμένος απο όλους. Κανένας δεν τον έχει αναζητήσει και κάθε έρευνα για την προηγούμενη ζωή του από την αστυνομία έχει αποβεί άκαρπη. Ζώντας με τους εφιάλτες του που προσπαθούν να ερεθίσουν τα κύτταρα της μνήμης του και να επαναφέρουν στην επιφάνεια τον πραγματικό του εαυτό. Μόνος και απελπισμένος, μπερδεμένος και χαμένος θα προσπαθήσει να βρει κομμάτια που ενώνουν το παρελθόν του με το παρόν του.

Απο τις πρώτες σελίδες του βιβλίου νιώθουμε την αγωνία του πρωταγωνιστή που παλεύει με τις χαμένες του μνήμες και τους μεγάλους του φόβους. Ποιος πυροδότησε το όπλο και κάρφωσε στο κρανίο του τις σφαίρες που του αφαίρεσαν κάθε ίχνος ανάμνησης; Συνεχίζει να κινδυνεύει; Ο επίδοξος δολοφόνος συνεχίζει να παρακολουθεί τις κινήσεις του και παραμονεύει την έξοδο του απο το νοσοκομείο για να κάνει την επόμενη του κίνηση; Σκοτεινές προθέσεις και σκιές αδιευκρίνιστες σκεπάζουν την ψυχή του πρωταγωνιστή που δεν έχει όνομα. 

Όταν βγαίνει απο το νοσοκομείο οικειοποιείται μια ξένη ταυτότητα και προσπαθεί να χαθεί μέσα στο πλήθος. Και σιγά σιγά να μάθει ποιος είναι και ποιο είναι το παρελθόν του.  Πλησιάζοντας τους ανθρώπους που τον βρήκαν σχεδόν πεθαμένο αρχίζει να τοποθετεί τις ψηφίδες της ζωής του ψάχνοντας να βρει την άκρη της ύπαρξης του. Η γνωριμία του με την Ελεάνα θα βάλει σε άλλη βάση τα σχέδια του και θα οριοθετήσει διαφορετικά τις κινήσεις του, Το έξυπνο μυαλό της και οι δυνατές της ιδέες θα βάλουν σε άλλη τροχιά τα σχέδια του. Και θα τον οδηγήσουν σιγά σιγά στην ζωή του πριν την δολοφονική επίθεση που τον βύθισε στο σκοτάδι. 

Με πολύ μικρά κεφάλαια που εντείνουν την αγωνία και αλλάζουν το φόντο της πλοκής και την ροή των γεγονότων. Που φωτίζουν λίγο λίγο τις στιγμές και τα πρότερα βήματα του ήρωα, δίνοντας ταυτότητα στις πράξεις του, αλλά και εξήγηση στον κίνδυνο που τον κυκλώνει. Με διαρκώς ανανεωμένες εξελίξεις. Με εναλλαγές στοιχείων που αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα. Με έναν φρενήρη ρυθμό ο συγγραφέας ξετυλίγει την ιστορία του και βάζει τα κομμάτια της στην σωστή τους θέση αποκαλύπτοντας σιγά σιγά την αλήθεια και του πρωταγωνιστή και του παρελθόντος που κουβαλά. Κάθε εικόνα, κάθε πράξη περνά από το σκόπευτρο μιας αλλιώτικης φαντασίας και οδηγεί τα βήματα του αναγνώστη σε μια απίστευτη παγίδα του μυαλού ή της απίστευτης πραγματικότητας που ενώ την βλέπουμε είναι αδύνατον να την διαχειριστούμε. Ειδικά όταν αυτή η πραγματικότητα αλλάζει μορφή και ύφος μέχρι την τελευταία στιγμή.
Μια απεγνωσμένη αναζήτηση, ανάμεσα σε θολές αναμνήσεις και σε άγνωστες καταστάσεις. Με παλιούς εχθρούς που θεωρητικά περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία να δράσουν. Αλλά και με νέους ορατούς εχθρούς που απειλούν να τινάξουν στον αέρα κάθε σχεδιασμό του. Ανάμεσα στο λογικό και στο παράλογο. Ανάμεσα στο συνειδητό και στην ψευδαίσθηση θα ψάξουμε να βρούμε ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα. Που είναι η αλήθεια και που το ψέμα. Που υπάρχει η οφθαλμαπάτη και που η ορατή πραγματικότητα. Για να έρθει η στιγμή που θα φανερωθεί η αλήθεια. Η στιγμή που θα αποδομήθεί κάθε λογική μας σκέψη και κάθε φυσιολογικό ενδεχόμενο. Η στιγμή που θα ρίξει φως στις γκρίζες ζώνες του μυαλού του Πρωταγωνιστή και θα χρωματίσει ή να αποχρωματίσει την πραγματική ψυχολογική διάσταση του. Δίνοντας όνομα στο παρελθόν του και ουσία στα όσα έζησε. 

Με έναν πολύ δυνατό και επιδέξιο τρόπο ο συγγραφέας προσεγγίζει σιγά σιγά την αλήθεια της ιστορίας του. Ευθυγραμμίζει το συνειδητό με τις αναμνήσεις, Την λογική με την πραγματικότητα. Την ψευδαίσθηση με τα όσα έχουν γίνει στην πραγματική ροή των γεγονότων. Ότι κρύβεται αποκαλύπτεται. Ότι είναι θαμμένο ξεθάβετε. Ότι υπάρχει στο θολό τοπίο ξαφνικά ξεδιαλύνει φανερώνοντας την πιο ανατρεπτική αλήθεια. Αυτή που θα αλλάξει τα πάντα. Πρόσωπα, γεγονότα, κατευθύνσεις και προθέσεις. Δίνοντας την τελική μορφή στο εκπληκτικό σκαρίφημα του. Δίνοντας ένα εντυπωσιακό φινάλε, εντυπωσιάζοντας και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Ένα βιβλίο με έντονες στιγμές και δυνατές συγκινήσεις που δοκιμάζουν τα όρια της λογικής. Με έναν ήρωα που θα τον ζήσετε στην κάθε πράξη του, στην κάθε σκέψη του και στην κάθε αντίδραση του. Με την υπέροχη σκιαγράφηση του απο τον συγγραφέα θα νιώσετε την κάθε στιγμή του. Τον πανικό του, τον θυμό του, την απελπισία του. Την απόγνωση του και την αμηχανία του σε κάθε καινούργιο στοιχείο που φανερώνει την αλήθεια του εαυτού του. Τα μεγάλα αποκαλυπτήρια της Ψυχής του και της Ζωής του, θα τον φέρουν αντιμέτωπο με κάτι που σίγουρα δεν περίμενε ούτε αυτός, ούτε εμείς.

Πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα, γιατί κατόρθωσε σε ένα πυκνογραμμένο πολυσέλιδο Βιβλίο να κρατήσει Ψηλά το ενδιαφέρον, το μυστήριο και την αγωνιώδη αναμονή, Να τραβήξει με την ιδιαίτερη πλοκή. Με τα σωστά τοποθετημένα φλας μπακ και τις απίστευτες εναλλαγές των στοιχείων. Να σαγηνεύσει με τις μανούβρες των εξελίξεων που δεν οδηγούσαν στην φυσική τους πορεία, αλλά είχαν σκοπό να ανοίξουν νέα μέτωπα, αλλάζοντας πορεία στα γεγονότα.

Σκέψεις και συναισθήματα πολλά. Η συνέχεια δικιά σας. Οι σελίδες θα σας αποζημιώσουν και θα γεννήσουν τις δικές σας εικόνες....Καλή ανάγνωση.

Το Βιβλίο κυκλοφορεί απο τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 20 καλύτερα βιβλία που διαβάσαμε τον Μάρτιο του 2021

Τα Καλύτερα Αστυνομικά - Ψυχολογικά Θρίλερ Μυθιστορήματα που διαβάσαμε το 2018

10 Προτάσεις Βιβλίων που μας κέρδισαν το πρώτο Τρίμηνο του 2019

Τα 20 καλύτερα βιβλία που διαβάσαμε τον Ιανουάριο του 2021

Τα 20 καλύτερα βιβλία που διαβάσαμε τον Φεβρουάριο του 2021

Η Κριτική μου "Δρόμος η ζωή ταράτσες τα όνειρα μας" Τόλης Αναγνωστόπουλος - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Τα 20 καλύτερα Βιβλία που διαβάσαμε τον Απρίλιο του 2021