Η Κριτική μου για το " Ίσως την Επόμενη φορά " Κωνσταντίνος Τζαμιώτης
Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Ίσως την επόμενη φορά ένας δυνατός τίτλος, που αφήνει αιχμές, αμφιβολίες και μια τελεσίδικη χροιά. Είναι σαν αμφιταλαντεύεται, σαν να αιωρείται ανάμεσα σε αυτό που θέλει να πει ο συγγραφέας και σε αυτό που έχει ανάγκη να φανταστεί ο αναγνώστης.Το διάλεξα ανάμεσα σε πολλά βιβλία, αποκλειστικά από τον τίτλο του. Δεν κοίταξα καν το οπισθόφυλλο για να διαβάσω την υπόθεση. Είναι κάτι που σπάνια κάνω μιας και το πρώτο πράγμα που κοιτάω σε ένα βιβλίο είναι η περίληψη του. Αυτό το βιβλίο μάλλον με επέλεξε και πολύ καλά έκανε γιατί και μου άρεσε πολύ και έβαλε στην λίστα μου έναν ακόμα συγγραφέα που θα ακολουθήσω στα επόμενα βήματα του ή θα ψάξω να βρω κάποιο προηγούμενο του κείμενο για να το εντάξω στα επόμενα αναγνώσματα μου.

Μια ξεχωριστή ερωτική ιστορία που ξεδιπλώνεται με μια ιδιόμορφη πλοκή που εστιάζει στις σκέψεις και στις εμμονές των πρωταγωνιστών. Που εμβαθύνει στις διαφορετικές προσδοκίες και φανερώνει
τις πραγματικές εγωιστικές τους προθέσεις που δημιουργούν είτε οι συνθήκες είτε οι λανθασμένοι υπολογισμοί τους. Οι συμπτώσεις και οι αναπάντεχες συγκυρίες.

Ο Πέτρος είναι ένας συγγραφέας όχι πολύ γνωστός. Μια μέρα έχει μια σημαντική υποχρέωση. Αγουροξυπνημένος και αργοπορημένος πηγαίνοντας στο Μετρό για να πάει στον προορισμό του βλέπει μια γυναίκα στην αποβάθρα να διαβάζει το βιβλίο του. Θα την ακολουθήσει, θα την γνωρίσει και θα την ερωτευθεί. Η Βασιλική αυτό είναι το όνομα της γυναίκας θα γοητευθεί απο τον Πέτρο. Θα τον βάλει στην ζωή της και θα ονειρευτεί μαζί του μια άλλη ζωή γεμάτη έρωτα.

Το Βιβλίο χωρίζεται σε δυο κομμάτια. Στην περιγραφή της γνωριμίας και της σχέσης από την πλευρά του Πέτρου. Και σε αυτή της περιγραφής του ίδιου σκηνικού από την πλευρά της Βασιλικής. Άραγε πόσο διαφορετικά μπορούν να δουν δυο άτομα που είναι τα δυο σκέλη μιας σχέσης τα ίδια γεγονότα και τα ίδια στιγμιότυπα; Πόσο διαφορετικά  μπορούν να αντιληφθούν τον έρωτα και να βιώσουν την επίδραση του; Μια εξαιρετική προσέγγιση μιας ερωτικής σχέσης που την βιώνουν με την ίδια δύναμη αλλά την διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο. Η προσμονή, η αναμονή, η υπομονή ή ανοχή.  Η εσκεμμένη εξαπάτηση για να κερδίσεις τις εντυπώσεις. Η απαρχή μιας σχέσης. Μετά η έλξη, η σαρκική απόλαυση, η επιθυμία, τα όνειρα που περιορίζονται στην ατομικότητα και εκλαμβάνονται με έναν τρόπο εκ διαμέτρου αντίθετο. Και αργότερα αρκεί μια παρεξήγηση να αλλάξει τα συναισθήματα και την καθολική εικόνα που έχουμε για τον άνθρωπο που έχουμε ερωτευτεί. Μπορεί ο έρωτας να αλλάξει κάτω απο το πρίσμα μιας άλλης πραγματικότητας;

Ο συγγραφέας παρατηρεί. Ανιχνεύει και τονίζει καταστάσεις. Αλιεύει και κατευθύνει συναισθήματα, μπλοκάροντας τον αναγνώστη σε μια αλήθεια που θα ανατρέψει κάθε δικιά του σκέψη. Αναγκάζοντας τον να δει με μια άλλη οπτική τις δυο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. Ξεμπροστιάζοντας τα συμπλέγματα της άνισης μάχης του εγωισμού και της ανώφελης υπεροχής. Σε ποια σχέση σωστή άραγε αξίζει να υπερέχεις;

"Από την δυσάρεστη αίσθηση πως είναι κανείς μονίμως στο λάθος μέρος, έως την ακόρεστη επιθυμία να βρίσκεται ταυτόχρονα παντού και πουθενά, μεσολαβεί ακριβώς μια συνηθισμένη ζωή "

 Η κάθε λέξη εύστοχα επιλεγμένη περιγράφει με απόλυτη ευκρίνεια την κάθε εικόνα και το κάθε συναίσθημα. Λιτό και απόλυτα προσηλωμένο στον σκοπό του δεν αναλώνεται σε περιττές περιγραφές και ανώφελα σχόλια.

   Ένα ιδιαίτερο Βιβλίο που στοχεύει αποκλειστικά στο κτίσιμο μιας ερωτικής ιστορίας και στην αντίληψη της από δυο διαφορετικές πλευρές. Αυτή του άντρα και αυτή της γυναίκας. Η ίδια ερωτική ιστορία πόσο διαφορετικά εκλαμβάνεται όταν επεξεργάζεται εντελώς διαφορετικά στο μυαλό ενός αρσενικού και ενός θηλυκού; Όταν ειδικά θα μπει ανάμεσα τους μια παρεξήγηση που ο καθένας θα την αντικρίσει με τον δικό του τρόπο. Ο καθρέπτης του μυαλού σε μια ερωτική αντιπαράθεση των δύο φύλων.

Ρεαλιστικό και απόλυτα συμβατό με την πραγματικότητα που υπάρχει σε πολλές σχέσεις σήμερα και πάντα. Παίζει με τον χρόνο και την αξία της στιγμής. Την εικόνα που μπορεί να αλλάξει απόχρωση ανάλογα με το σημείο που θα την συναντήσεις ή την συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.

Δυνατά συναισθήματα και εμφατικές αντιφάσεις συνθέτουν ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα που εγώ το ξεχώρισα και πιστεύω πως και εσείς με την σειρά σας αξίζει να το ψάξετε και να αναζητήσετε την δικιά σας αλήθεια μέσα στις σελίδες του.

Το Βιβλίο κυκλοφορεί απο τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου " Σκοτεινή Πλευρά " Κωνσταντίνος Δέδες - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Γιάννης Καλπούζος: Συνέντευξη στην Γεωργια Ρετετάκου

Νίκη Χωμενίδης Χρήστος

Η Κριτική μου "Η Ευχή" Μαρία Καραγιάννη-Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Τα Καλύτερα Αστυνομικά - Ψυχολογικά Θρίλερ Μυθιστορήματα που διαβάσαμε το 2018

Η Κριτική μου " Το Κύκλωμα " Γιώργος Σταφυλάς- Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

10 Προτάσεις Βιβλίων που μας κέρδισαν το πρώτο Τρίμηνο του 2019