Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Book Zoom στο βιβλίο "Η κυρά των αγγέλων" Αλέκα Ζωφράφου Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη


 


Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που ιστορικά γεγονότα δένονται αρμονικά με τις ζωές των ηρώων, ενώ τη γεμάτη ανατροπές πλοκή πλαισιώνουν γνωστά και άγνωστα περιστατικά, καθώς και ήθη και έθιμα της νότιας Ιταλίας και της Σύρου.  Η Κυρά των Αγγέλων και η συγγραφέας του βιβλίου Αλέκα Ζωγράφου σήμερα μαζί μας στο Book Zoom.  


«Να συγχωρούμε τους ανθρώπους με γνώμονα την ταπεινότητα η ακόμα και μπαίνοντας στη θέση και τα παπούτσια του αλλού. Χωρίς εγωισμό. Αυτός από μόνος του, δεν θα μας το επιτρέψει ποτέ. Είναι απόλυτος και ξεροκέφαλος».


Περιγράψτε το βιβλίο σας μέσα από μια φράση ή μια μικρή παράγραφο.


Η Κυρά των Αγγέλων είναι ένα μυθιστόρημα που καταφέρνει στις σελίδες του να «ενώσει" με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε Ελλάδα και Ιταλία, στην Νάπολη και τη Σύρο με πρωταγωνιστές τους ήρωες του βιβλίου.


Υπήρξε κάποιο πρόσωπο ή κάποιο γεγονός που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο βιβλίο σας; 


Ναι, η Accabadora. Η γυναίκα του «γλυκού θανάτου" της Σαρδηνίας. Ήθελα με κάποιο τρόπο -και νομίζω ότι τον βρήκα- να συστήσω για πρώτη φορά στο ελληνικό, αναγνωστικό κοινό αυτή την περίεργη γυναίκα. 


Τι θα θέλατε να ανακαλύψει ο αναγνώστης μέσα από αυτό το βιβλίο σας;


Την δύναμη της μετάνοιας, την αξία της συγχώρεσης και οπωσδήποτε την δύναμη της πίστης. Βέβαια ο αναγνώστης μέσα από το βιβλίο θα έχει να μάθει πολλά για άγνωστα ή λιγότερο γνωστά περιστατικά, αλλά και ήθη και έθιμα της Νότιας Ιταλίας και της Σύρου.


Όταν ολοκληρώσατε την συγγραφή του βιβλίου σας, εσείς τι ανακαλύψατε μέσα από αυτό για τον εαυτό σας; Τι αποκομίσατε από την συγγραφική διαδικασία και το τελικό αποτέλεσμα;


Η Κυρά των Αγγέλων ήταν το βιβλίο που με δυσκόλεψε περισσότερο από τα προηγούμενα. Όταν έφτασε στο τέλος του, αυτό που ανακάλυψα, είναι ότι άξιζε να το κάνω. Ο στόχος μου να δώσω ένα καλό βιβλίο, ορθά δουλεμένο, πέτυχε. Και επιβεβαιώθηκα από την ανταπόκριση των αναγνωστών.


Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ηρώων σας; Υπήρξε κάποιος που είναι ο αγαπημένος σας;


Κάθε ήρωας είναι διαφορετικός. Ο καθένας τους υπηρέτησε έναν ρόλο, ήταν όλοι δύσκολοι, αλλά σμιλεύτηκαν με την υπομονή μου και με εκτενή έρευνα. 

Αν αγαπώ κάποιον; Ναι! Λίγο παραπάνω την Γκράτσια. Στα ιταλικά το όνομα της σημαίνει χάρη. Νομίζω ότι την έκανε με τον ιδανικότερο τρόπο. 


Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε κατά την διάρκεια συγγραφής του βιβλίου σας;


Η ιστορία που ήθελα να εφάπτεται με τους ήρωες. Στο βιβλίο συμμετέχουν και γίνονται κομμάτι των γεγονότων. Αυτό ήταν δύσκολο, αλλά πως αλλιώς; Από μόνα τους τα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα θα ήταν απλές και ανούσιες αναφορές. Δεν το ήθελα! 


Υπάρχει κάποιο αγαπημένο απόσπασμα από το βιβλίο να το μοιραστείτε μαζί μας;


Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Δεν μου αρέσει να «αδικώ" τα κεφάλαια. Κάθε ένα έχει κάτι να πει και όλα μαζί να χαρίσουν ένα όμορφο ταξίδι στον αναγνώστη.


Συνήθως σε κάθε βιβλίο συναντάμε βιώματα και μηνύματα του ίδιου του συγγραφέα. Υπάρχει κάποιο βιωματικό στοιχείο που διέπει το βιβλίο σας; Και ποιο ή ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από τις σελίδες του;


Σε κάθε βιβλίο οι συγγραφείς «υπάρχουμε". Εμείς φτιάχνουμε τους ήρωες, εμείς τους κατευθύνουν και λαμβάνουμε τις αποφάσεις. Άρα; Όλο και κάτι δικό μας κουβαλούν. 

Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα. Θα τολμούσα να πω… συγκεκριμένα. Η αγάπη, η πίστη και η συγχώρεση. Μόνο με αυτά ως εφόδια έχουμε δικαίωμα στο «παραπέρα". 


Με ποιο τραγούδι θα επενδύατε μουσικά αυτό το βιβλίο σας;


Αν και στο βιβλίο υπάρχει και είχε και λόγο, εξαιτίας των όσων συνέβαιναν στην Ιταλία και αναφέρομαι στο «Bella ciao" και τους Παρτιζάνους, ωστόσο αν διάλεγα ένα για την «Κυρά των Αγγέλων « και ως λάτρης της ιταλικής μουσικής, τότε αυτό θα ήταν το «Un' amore grande" του Peppino Gagliardi.


Φτιάξτε μας ένα απόφθεγμα που προκύπτει από το σύνολο του βιβλίου σας.


Όπως είπα και προηγουμένως η συγχώρεση έχει ένα μεγάλο μέρος στο βιβλίο. Σε αυτό θα σταθώ και θα πω: «Να συγχωρούμε τους ανθρώπους με γνώμονα την ταπεινότητα η ακόμα και μπαίνοντας στη θέση και τα παπούτσια του αλλού. Χωρίς εγωισμό. Αυτός από μόνος του, δεν θα μας το επιτρέψει ποτέ. Είναι απόλυτος και ξεροκέφαλος».


Περιγράψτε μας μια από τις ημέρες σας κατά την διάρκεια της οποίας συγγράψατε το συγκεκριμένο βιβλίο σας. Ανακαλύψατε κάποια ιδιαίτερη συνήθεια που ίσως σας ακολουθήσει και σε κάποιο επόμενο βιβλίο;


Ο τρόπος που γράφω, δεν έχει χρυσόσκονη και πολυτέλειες. Κάθομαι στο γραφείο μου και ευγνωμονώ την έμπνευσή μου που «μου έκανε την τιμή". Απόλυτη ησυχία, τηλέφωνα στο αθόρυβο και σκοτάδι, έστω και αν έξω έχει μια ηλιόλουστη μέρα. Έτσι γράφω. Στο συγκεκριμένο ένιωσα σε κάποια σημεία και λίγο «μαθήτρια". Κρινόμουν κατά κάποιο τρόπο για την επιμέλειά μου. Τα ιστορικά γεγονότα θέλουν ακρίβεια. Εκεί, έπρεπε να αποδείξω ότι έχω μελετήσει καλά και σωστά.

Από αυτό το βιβλίο βγήκα με παραπάνω πείσμα. Αν θέλει, ας με ακολουθήσει. Στη σωστή δόση κάνει καλό.


Αν υπάρχει κάτι που θέλετε να ειπωθεί για το βιβλίο και δεν έχει προκύψει από τις ερωτήσεις μπορείτε να τι εκφράσετε εδώ.


Το μόνο που θα ήθελα να πω, μιας και πολλοί με ρωτούν για τον τίτλο και πως αυτός προέκυψε. Η Κυρά των Αγγέλων είναι ένας άλλος τρόπος προσφώνησης της Παναγίας στην Ιταλία. Πολλά ονόματα εκκλησιών φέρουν τον τίτλο «La signora degli angeli» και υπάρχει λόγος!

Το βιβλίο "Η κυρά των Αγγέλων" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Η Αλέκα Ζωγράφου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα. Η δημοσιογραφία μπήκε στη ζωή της πολύ γρήγορα και έγινε το κύριο επάγγελμά της. Έχει εργαστεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ως αρχισυντάκτρια, στο ραδιόφωνο καθώς και στην τηλεόραση που εργάζεται ως σήμερα. Η συγγραφή ξεκίνησε για εκείνη με την παιδική λογοτεχνία και τα βιβλία της: «Ο Ζώζι και η ποντικομόνα Λίζα», «Μ, όπως Μελίτα όπως μέλι», «Μανώλης ο κύριος μη με μαλώνεις» και «Μυστικά νότια του χάρτη» ­ το πρώτο παιδικό βιβλίο για το Ρέθυμνο. Το μυθιστόρημα «Αγάπη όπως αλμύρα», που κυκλοφόρησε το 2018 από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, είναι εκείνο που την οδηγεί στη λογοτεχνία ενηλίκων. Aκολουθούν τα βιβλία «Άνεργη με Louis Vuitton» το 2019 και «Το τανγκό της Ηλέκτρας» το 2020, "Για δυο σμαράγδια" το 2021 και "Η κυρά των αγγέλων" το 2022.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ