Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Book Zoom στο βιβλίο "Η φωτιά της ψυχής" Δήμητρα Παπαναστασοπούλου Εκδόσεις 24 Γράμματα

 


Αυτή την Δευτέρα 13 Μαρτίου στο Match Point Αινιάνος 1 10434 Αθήνα παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου "Η φωτιά της Ψυχής" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις 24 Γράμματα. Με την ευκαιρία αυτή και της έκδοσης και της παρουσίασης, σήμερα στο Book Zoom η συγγραφέας Δήμητρα Παπαναστασοπούλου μας μιλά για το νέο της βιβλίο. Μια δυνατή ιστορία αγάπης βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. 




H δύναμη της ψυχής και η αγάπη είναι τα μεγάλα μας, τα αξεπέραστα γιατρικά για όλες τις αναποδιές που μας φέρνει η ζωή. Χωρίς αυτά είμαστε αδύναμοι και ανυπεράσπιστοι, μπορούμε να χαθούμε μέσα σε μια στιγμή, πρώτα ψυχολογικά και μετά φυσικά, δηλαδή να φθάσουμε να χάσουμε την ίδια μας τη ζωή.


Περιγράψτε το βιβλίο σας μέσα από μια φράση ή μια μικρή παράγραφο.

Επιλέγω μια φράση από το οπισθόφυλλο: «Ένα ατίθασο πνεύμα, ένα φλογερός, απαγορευμένος έρωτας και ένας δραματικός εμφύλιος σπαραγμός καθορίζουν την πορεία της ύπαρξής της (της κεντρικής ηρωίδας)».


Υπήρξε κάποιο πρόσωπο ή κάποιο γεγονός που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο βιβλίο σας;

Η προσωπική μου γνωριμία με την πρωταγωνίστρια του βιβλίου, την Λιντά, πολλά χρόνια νωρίτερα. Η αστραφτερή της προσωπικότητα και η διαβίωσή της εν μέσω πολέμου με εντυπωσίασαν. Όταν ήρθε ο καιρός της γραφής, θα ήταν αδύνατον να μην με εμπνεύσει.


Τι θα θέλατε να ανακαλύψει ο αναγνώστης μέσα από αυτό το βιβλίο σας;

Ότι η δύναμη της ψυχής και η αγάπη είναι τα μεγάλα μας, τα αξεπέραστα γιατρικά για όλες τις αναποδιές που μας φέρνει η ζωή. Χωρίς αυτά είμαστε αδύναμοι και ανυπεράσπιστοι, μπορούμε να χαθούμε μέσα σε μια στιγμή, πρώτα ψυχολογικά και μετά φυσικά, δηλαδή να φθάσουμε να χάσουμε την ίδια μας τη ζωή.

 

Όταν ολοκληρώσατε την συγγραφή του βιβλίου σας, εσείς τι ανακαλύψατε μέσα από αυτό για τον εαυτό σας; Τι αποκομίσατε από την συγγραφική διαδικασία και το τελικό αποτέλεσμα;

Τον εαυτό μου και τις αδυναμίες μου τα γνωρίζω από καιρό. Γράφοντας, όμως αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο, πέρα από τις ειδικότερες γνώσεις που αποκόμισα (για τον αραβικό κόσμο και τον πολιτισμό του, την αποκρυπτογράφηση του Μεσανατολικού, τα αιώνια προβλήματα/συμφορές κάθε εμπόλεμης κατάστασης), ένιωσα ότι το πνεύμα της Λιντά ζωντάνεψε, ήταν δίπλα μου και στεκόταν ευχαριστημένη και χαμογελαστή. Κι αυτό που με συγκλόνισε ήταν το νοερό μου ταξίδι δίπλα της, ένα πολύτιμο δώρο.


Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ηρώων σας; Υπήρξε κάποιος που είναι ο αγαπημένος σας;

Ο κάθε χαρακτήρας είναι διαφορετικός, αλλά είναι όλοι τους «παιδιά» μου, όλοι πλασμένοι από μένα, ακόμη και αυτοί που υπήρξαν πραγματικά- όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Φωτιάς της Ψυχής. Είναι αδύνατον να μην υπάρξει κάποιος αγαπημένος, όσο μικρή κι αν είναι η συμβολή του. Σ’ αυτό το βιβλίο η αγαπημένη είναι η Λιντά, η πρωταγωνίστρια, η πηγή της έμπνευσής μου.

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε κατά την διάρκεια συγγραφής του βιβλίου σας;

Δεν υπήρξε δυσκολία, μόνο χρόνος και υπομονή χρειάστηκαν για να μάθω και να εμπεδώσω τα απολύτως άγνωστα νέα στοιχεία/πληροφορίες, να καταλάβω σε βάθος τι συνέβη στην περιοχή, ώστε να είμαι σε θέση να τα μεταφέρω στους αναγνώστες μου.


Υπάρχει κάποιο αγαπημένο απόσπασμα από το βιβλίο να το μοιραστείτε μαζί μας;

Ομολογώ ότι η επιλογή είναι πολύ δύσκολη… Θα επιλέξω ένα μικρό, αποκαλυπτικό κομμάτι, συστήνοντάς σας τον αγαπημένο της Λιντά, τον Καρίμ:

«Είχε περάσει πολλά δεινά στα μικρά του χρόνια, μένοντας ορφανός και μεγαλώνοντας στο αφιλόξενο Τζαμπάλ Ντρουζ, δίπλα στον σκληρό αδελφό του πατέρα του, απολαμβάνοντας μόνο ξύλο, πείνα και εξαντλητική δουλειά. Όταν έγινε το πρώτο θαύμα στη ζωή του, όταν δηλαδή πέθαναν οι τρεις γιοι του θείου του, δεν ήταν πια παιδί, αλλά ένας επαναστατημένος άνδρας, με το όπλο για προσκεφάλι, σαν όλους τους Δρούζους. Κι έψαχνε να πιαστεί από κάπου. Ο θείος του άλλαξε συμπεριφορά, τον υιοθέτησε και τον έστειλε να σπουδάσει, ακολουθώντας τα βήματα του αρχηγού και αφέντη που θαύμαζε, του πολύ ισχυρού Σουλτάν Αλ Ατράς.

   Το δεύτερο θαύμα συντελέστηκε όταν βρέθηκε στο Παρίσι να σπουδάζει στη Σορβόνη Νομικά. Εκεί γνώρισε τον Κουντσί, αντιλαμβανόμενος αμέσως ότι βρήκε αυτό που έψαχνε- τον ηγέτη τον οποίο θ’ ακολουθούσε. Οι θυελλώδεις ομιλίες του τον κατέστησαν από την πρώτη στιγμή φανατικό οπαδό του και από τη μέρα που γύρισε από την Αμερική και ίδρυσε το Λαϊκό Κόμμα, είχε γίνει το δεξί του χέρι.

….

   Το τρίτο θαύμα είχε γίνει σήμερα και η παγωμένη του καρδιά ζεστάθηκε, άνθισε. Μέχρι και στα χρώματα των ρούχων τους διέκρινε το χέρι της μοίρας. Εκείνος φορούσε ταλί, λευκά, τα οποία στις θρησκευτικές δοξασίες της φυλής του συμβολίζουν το μέλλον, το αποτέλεσμα, κι εκείνη σακίμπ, μπλε, σύμβολο των κανόνων, της αιτίας, αλλά και της δυνατότητας. Τίποτε πιο ταιριαστό, τίποτε πιο ανέφικτο».


Συνήθως σε κάθε βιβλίο συναντάμε βιώματα και μηνύματα του ίδιου του συγγραφέα. Υπάρχει κάποιο βιωματικό στοιχείο που διέπει το βιβλίο σας; Και ποιο ή ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από τις σελίδες του;

Αυτή τη φορά μετέφερα τα βιώματα ενός άλλου ανθρώπου, τίποτε δικό μου. Το μήνυμα είναι παναθρώπινο, δυστυχώς πάντα επίκαιρο: όχι πόλεμος, όχι βία. Και το μεταφέρω- γνωρίζοντας το ουτοπικό του πράγματος, ως γυναίκα. Επειδή οι γυναίκες πάντα έβλεπαν διαφορετικά τον πόλεμο, αντικρίζοντας κατάματα τον θάνατο των αγαπημένων τους προσώπων, την πείνα και τη δυστυχία που ακολουθούν, και όχι τις πιθανές δάφνες μιας εφήμερης δόξας.


Με ποιο τραγούδι θα επενδύατε μουσικά αυτό το βιβλίο σας;

Δεν είναι δυνατόν να επενδυθεί με ένα τραγούδι. Κάθε κεφάλαιο απαιτεί διαφορετική μουσική, άρα, ίσως χρειάζεται μια ολόκληρη συμφωνία.


Φτιάξτε μας ένα απόφθεγμα που προκύπτει από το σύνολο του βιβλίου σας.

Παραφράζοντας το γνωστό μας ποίημα, θα πω: «η δύναμη της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα».


Αν υπάρχει κάτι που θέλετε να ειπωθεί για το βιβλίο και δεν έχει προκύψει από τις ερωτήσεις μπορείτε να τι εκφράσετε εδώ.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό και ιστορικό βιβλίο, που παίρνει ζωή και ομορφιά από τους υπαρκτούς πρωταγωνιστές του. Είναι η καταγραφή της καταστροφής μιας πολύχρονης εμφύλιας σύρραξης, στην οποία εμπλέκονται όχι μόνον γεωπολιτικά συμφέροντα, αλλά και διαφορετικές θρησκείες που δυναμιτίζουν και φανατίζουν τα πλήθη.

Το βιβλίο "Η φωτιά της ψυχής" της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις 24 Γράμματα




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ 

Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα.
Σπούδασε ξενοδοχειακά στη Ρόδο (ΑΣΤΕΡ) και οικονομικά στη Θεσσαλονίκη (Ανωτάτη Βιομηχανική), όπου έμεινε και εργάστηκε για είκοσι χρόνια.
Είναι παντρεμένη και ζει στην Αθήνα.
Αρθρογραφεί σταθερά στα διαδικτυακά περιοδικά The Mythologists, iporta.gr και Books & Style. Πολλά από τα άρθρα της μπορείτε να τα βρείτε και στο προσωπικό της
μπλόγκ: Myownnovelsworld. blogspot.com.
Εργογραφία:
Σαν Στάχυα στο Χρόνο, ΔΙΟΠΤΡΑ 2012
Στη Σκιά των Αιώνων, ΔΙΟΠΤΡΑ 2013
Από Ξύλο και Ασήμι, ΔΙΟΠΤΡΑ 2015
Ανεξέλεκτο πάθος, ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ 2017
Όταν Σωπαίνει το φως, ΑΝΕΜΟΣ 2018
Σίβυλλα, Το τίμημα της Ύβρεως, ΑΝΕΜΟΣ 2019
Παλαιοί λογαριασμοί , 24 Γράμματα 2021
Επίσης, έχει συμμετάσχει με διηγήματα στις παρακάτω ομαδικές εκδόσεις:
Για πού το’ βαλες Χριστουγεννιάτικα; ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, 2016
Παιγνίδια του Θρόνου στο Βυζάντιο, IWRITE (2019)
και στο αγγλόγλωσσο Coronavirus, an alien or an ancient virus? ON TIMEBOOKS (2020)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ