Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για το "Ηλέκτρα Το δάκρυ της Αφρικής" Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου

Ένα Ταξίδι στην Αφρική γεμάτο ένταση και αγωνία 
Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου    

Η Ηλέκτρα απόφοιτος της σχολής Καλών τεχνών, γνωρίζει τον Ηλία που ζει μόνιμα στην Νιγηρία και παρά την μικρό διάστημα της γνωριμίας τους, δέχεται να τον ακολουθήσει στην άγνωστη χώρα αγομένη απο το ένστικτο της Καρδιάς της. Εκεί στην Νιγηρία θα μαγευτεί απο τα απείρου κάλους αξιοθέατα. Θα γνωρίσει έναν εντελώς διαφορετικό πολιτισμό με εντελώς διαφορετικά ήθη. Κάτω απο την άπειρη ομορφιά κρύβεται ένας καθημερινός κίνδυνος. Σε μια χώρα που η Πολιτική αστάθεια, οι εμφύλιοι πόλεμοι, η βία και η κοινωνική αναταραχή αποτελούν καθημερινότητα θα εντάξει την ζωή της και θα μπορέσει τόσο πολύ να αφομοιωθεί από την χώρα αυτή ώστε όταν ο Ηλίας της προτείνει μετά απο χρόνια να επιστρέψουν στην Ελλάδα, το κάνει με μισή καρδιά. Όταν δε ο Ηλίας πεθαίνει δεν το σκέφτεται ούτε στιγμή και επιστρέφει στην αγκαλιά της Μαύρης Ηπείρου για να συναντήσει τον προορισμό της. Να δοκιμάσει τις αντοχές της και να αναδείξει το μεγαλείο της ανθρώπινης θέλησης.
   Το δυνατό σημείο πιστεύω κάθε βιβλίου είναι η βασική του ιδέα, απο ποιο κέντρο ξεκινάει το μυαλό του συγγραφέα για να εξελίξει την ιστορία του. Η Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου παίρνει ένα αληθινό γεγονός και με την μαγική της πένα το μετατρέπει σε ένα κείμενο γεμάτο ένταση, αγωνία, περιπέτεια με πολλά φανερά και κρυφά μηνύματα. Ένα κράμα αλήθειας αυτό το βιβλίο διαποτισμένο με μια καλοστημένη μυθοπλασία θα μας παρασύρει στις άγνωστες ομορφιές και τους άγνωστους κινδύνους μιας χώρας που αποτελείται από πολλές φυλές με πρωτόγονες νοοτροπίες.
   20 Τελειόφοιτοι σπουδαστές της Αμερικάνικης Ιεραποστολής ξεκινάνε με κέφι την εκδρομή τους. Συνοδός τους η Ηλέκτρα. Τις στιγμές της χαράς και της ξεγνοιασιάς θα τις καταστρέψει η ενέδρα που τους στήνει η Μπόκο Χαράμ  μια εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση που δρα στα Βόρεια της Νιγηρίας. Και από εδώ και πέρα ξεκινάει η δράση που θα συνδυάσει βίαιους αποχωρισμούς, απαγωγές, άγριο και ανελέητο κυνηγητό μέσα στην αχανή έκταση που διαδοχικά αλλάζει χρώμα και σχήμα στα μάτια μας. Έρημος, οάσεις, στέπα. Αγρια ζώα επικίνδυνα έντομα, φυσικοί δηλαδή κίνδυνοι που αναμειγνύονται έντεχνα με τον ανθρώπινο παράγοντα για να τονιστεί η σκληρότητα και ο παράλογος φανατισμός κάποιων ανθρώπων που στον βωμό μιας θρησκείας εγκληματούν.
   Η ιστορία μας εναλλάσσετε ανάμεσα στο Παρελθόν και την ζωή της Ηλέκτρας και του Ηλία. Το πως γνωρίστηκαν, το πως έζησαν και το πως η Ηλέκτρα μεταλλάχτηκε σε μια άλλη γυναίκα από την γυναίκα που πριν πολλά χρόνια ήρθε σε αυτή την χώρα. Και στο Παρόν στην συγκλονιστική περιπέτεια που ζει η Ηλέκτρα μαζί με τα κορίτσια που απαγάγουν οι αδίστακτοι τρομοκράτες. Μέσα σε τραγικές συνθήκες, κάτω απο τον φόβο και τις απειλές η επιβίωση είναι μια υπόθεση για γερούς παίχτες. Η γενναιότητα η αυτοθυσία, το πείσμα, το χρέος έννοιες και αξίες που γεμίζουν την κάθε στιγμή αγωνίας.Ταυτόχρονα όμως γεμίζουν οι στιγμές και με σκιές που είναι ταυτισμένες με την ιστορία και την νοοτροπία αυτής της χώρας. Φανατικοί εξτρεμιστές, θρησκόληπτοι, αιρετικοί  προσκολλημένοι σε θλιβερά έθιμα και προκαταλήψεις. Γυναίκες που αντιμετωπίζονται σαν όντα που έχουν μόνο σάρκα και καθόλου πνεύμα. Αντικείμενα πόθου μιας χρήσης που τις στερούν απο την παιδική ηλικία απο κάθε έννοια σεξουαλικότητας υποβάλλοντας τες στο απάνθρωπο έθιμο της κλειτοριδεκτομής.  Σκλαβοπάζαρα γυναικών, εκμετάλλευση παιδιών που εκπαιδεύονται σαν μαχητές ή βομβιστές αυτοκτονίας. Μαύρη μαγεία, δεισιδαιμονία.
   Σκοτάδι, φόβος καταπίεση εξευτελισμός. Μια σπατάλη ζωής χωρίς τέλος που φέρνει ακόμα και τον έρωτα να έρχεται σε αντιδιαστολή με τον Θάνατο. Όπως σε αντιδιαστολή βρίσκονται διαρκώς όλα τα συναισθήματα που αλλάζουν διάσταση μπροστά στην ανάγκη των ηρώων να ξεφύγουν απο την προδιαγεγραμμένη μοίρα τους.
   Πραγματικά οι χτύποι της Καρδιάς κρατούνται σε κάποιες στιγμές μετέωροι απο την αγωνία στην προσπάθεια να γίνουν αποδεχτές οι σκληρές εικόνες αλλά και τα όσα γενικότερα βιώνουν οι ήρωες. Νιώθεις τον φόβο, τον πόνο, την ένταση των δυνατών εξελίξεων και κυρίως των συγκλονιστικών αντιθέσεων. Το μουσκεμένο με αίμα γρασίδι, παλεύει με την φύση που συνεχίζει να ακολουθεί την ήρεμη νωθρότητα του πρωινού και αναπαράγει τα χαρούμενα τιτιβίσματα των πουλιών για να αναδείξει όλες τις αντιθέσεις της ζωής.
  Πόσο δυνατή ιστορία; Πόσο συναίσθημα; Πόσος Πόνος; Μια κραυγή αγωνίας μια σκληρή απάντηση σε γεγονότα γνωστά αλλά σκοπίμως αποσιωπημένα. Ένα βιβλίο που πραγματικά θα ταρακουνήσει συνειδήσεις. Ένα βιβλίο που την βία και τα απάνθρωπα εγκλήματα τα μετατρέπει σε δύναμη Ψυχής, σε έναν ύμνο ελευθερίας αλλά και σεβασμού στα πανανθρώπινα δικαιώματα. 
   Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο μπήκα στην διαδικασία να ψάξω στο διαδίκτυο την αληθινή ιστορία στην οποία βασίστηκε και αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν ύστερα από τόσα χρόνια να υπάρχουν γυναίκες που είναι ακόμα στα χέρια αυτών των εξτρεμιστών. Πως είναι δυνατόν να μην έχει ξεσηκωθεί η διεθνής κοινότητα και πως είναι δυνατόν να δρουν ακόμα με τον ίδιο τρόπο και να αλλοιώνουν την εικόνα ενός ολόκληρου λαού.

Σχόλια

  1. Αγαπητή Γεωργία θέλω να σε συγχαρώ για την τόσο αναλυτική παρουσίαση που έκανες για την Ηλέκτρα μου, άγγιξες όλες τα σημεία, αλλά πιο πολύ σε συγχαίρω που έκανες αυτή την έρευνα για την Μπόκο Χαράμ και την ενσωμάτωσες στην κριτική σου. Πράγματι έτσι είναι η ιστορία της απαγωγής είναι εμπνευσμένη από το περιστατικό που συνέβηκε πριν 2 χρόνια όταν 275 μαθήτριες απήχθηκαν από την Μπόκο Χαράμ και οι περισσότερες ακόμα κρατούνται όμηροι σε άθλιες συνθήκες. Η μυθοπλασία δυστυχώς σ' αυτό το βιβλίο είναι ελάχιστη. Όπως είπες κι εσύ η ιστορία μου είναι για γερά νεύρα και κάποιοι δυσκολεύονται να την διαβάσουν. Όμως υπάρχει κι αυτό στη ζωή μας. Κάποιοι από τους μετανάστες που φιλοξενεί η Ελλάδα γι' αυτούς τους λόγους εγκατέλειψαν τις χώρες τους. Ένα μεγάλο εύγε κι ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τόσο αντικειμενική προσέγγιση. Να είσαι καλά Γεωργία Ρετατάκου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ενα εξαιρετικο βιβλι με μια ανταξια κριτικη!!!! Γεωργια το καλυψες το βιβλιο απολυτα!!!! συγχαρητηρια!!!! Ειναι συγκλονιστικο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ