Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η συγγραφέας Ελένη Γαληνού και τα 5 βιβλία που ξεχώρισε μέσα στο 2016

Πέντε απ’ τα βιβλία που διάβασε η Ελένη Γαληνού μέσα στο 2016 και ξεχώρισε, το καθένα, για το δικό του συγγραφικό προτέρημα. Την ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκε μαζί μας τις προτάσεις της.


1. «ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ» Jo Nesbo, εκδόσεις Μεταίχμιο



Ελένη Γαληνού: Ένα δυνατό μυθιστόρημα από έναν μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας, δοσμένο με υπέροχο τρόπο. Ίντριγκα, έρωτας, φαντασία, μυστήριο, ανατροπές! Ένα ασυνήθιστο κράμα από εγκλήματα, πλεκτάνες, παγίδες, υπόγειες κινήσεις, έρωτα και εκδίκηση, που δένουν με μοναδικό τρόπο μέσα απ’ την αριστοτεχνική πένα του Νέσμπο. Ένας πληρωμένος δολοφόνος που ερωτεύεται το θύμα του! Και μετά;…

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ένας πληρωμένος δολοφόνος ερωτεύεται τη γυναίκα του πελάτη του, η οποία τυχαίνει να είναι ο στόχος της αποστολής που αναλαμβάνει.


2.  «ΤΟ ΚΟΡΊΤΣΙ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ» της Πόλα Χόκινς, εκδόσεις Ψυχογιός



Ελένη Γαληνού: Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με πλούσια και ενδιαφέρουσα πλοκή, μυστήριο, αγωνία, με μια σύγχρονη γραφή και σκηνοθετημένο έξυπνα πάνω στο χαρτί. Με κράτησε σε έντονο ενδιαφέρον ως το τέλος. Αν και ο δράστης ήταν έξυπνα κρυμμένος, μπόρεσα να τον εντοπίσω, όμως περίμενα με ανυπομονησία να δω αν όντως είχα μαντέψει σωστά. Ευθέως θα πω ότι ήταν όμορφο το ταξίδι στις σελίδες του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: 

Κάθε μέρα τα ίδια
Η Ρέιτσελ παίρνει το ίδιο τρένο κάθε πρωί. Ξέρει ότι θα σταματήσει στον ίδιο σηματοδότη, την ίδια ώρα, και θα αντικρίσει τα ίδια σπίτια δίπλα στις ράγες. Αρχίζει, μάλιστα, να νιώθει οικεία με το ζευγάρι που ζει σ’ ένα από αυτά. "Τζες" και "Τζέισον" τους αποκαλεί. Η ζωή τους, στα δικά της μάτια, είναι τέλεια. Μακάρι να μπορούσε και η Ρέιτσελ να είναι τόσο ευτυχισμένη.

Μέχρι σήμερα
Και μια μέρα βλέπει κάτι που τη σοκάρει. Κρατάει μόλις μία στιγμή μέχρι να ξεκινήσει και πάλι το τρένο, αλλά είναι αρκετό. Κι αυτό αλλάζει τα πάντα. Τώρα η Ρέιτσελ έχει την ευκαιρία να γίνει μέρος της ζωής που παρακολουθούσε από μακριά. Τώρα ήρθε η ώρα να το καταλάβουν κι εκείνοι: είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κορίτσι του τρένου...


3. «ΧΑΡΤΙΝΗ ΜΝΗΜΗ» της Έμα Χίλι, εκδόσεις Μίνωας



Ελένη Γαληνού: Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που με έκανε, μια να γελώ και μια να θλίβομαι. Όσοι έχουν ζήσει πλάι σε ηλικιωμένους ανθρώπους που χάνουν σταδιακά την μνήμη τους, διαβάζοντας αυτό το μυθιστόρημα, θα καταλάβουν τι εννοώ. Θα δουν τη ζωή μέσα απ’ τα μάτια εκείνων των ανθρώπων και θα  νιώσουν όπως ακριβώς αισθάνονται εκείνοι. Με συγκλόνισε όσο το διάβαζα. Και όταν το ολοκλήρωσα, γεύτηκα ακόμη μια δυνατή συγκίνηση με την φοβερή αποκάλυψη. Υπέροχο βιβλίο!   

Λίγα λόγια για το βιβλίο: 

Κι αν δεν μπορείς να θυμηθείς παρά μόνο ένα πράγμα;

Η Μοντ, ηλικιωμένη μητέρα και γιαγιά, χάνει σταδιακά τη μνήμη της και την επαφή της με το παρόν. Παρ' όλα αυτά, αρνείται να ξεχάσει την καλύτερή της φίλη, καθώς είναι πεπεισμένη ότι η Ελίζαμπεθ έχει εξαφανιστεί και διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.

Κανείς όμως δεν εννοεί να ακούσει τη Μοντ - ούτε η αγανακτισμένη κόρη της, πόσω μάλλον η αστυνομία. Οπλισμένη με τις χειρόγραφες σημειώσεις της -τη χάρτινη μνήμη της, όπως η ίδια τις αποκαλεί- και την επιτακτική αίσθηση ότι η Ελίζαμπεθ χρειάζεται τη βοήθειά της, η Μοντ βάζει σκοπό να ανακαλύψει τι έχει συμβεί και να σώσει την πολυαγαπημένη της φίλη.

Η αναζήτηση της αλήθειας και οι ενδείξεις φαίνεται ωστόσο να την οδηγούν όλο και βαθύτερα στο μακρινό παρελθόν της, σε ένα από δεκαετίες θαμμένο μυστικό, η αποκάλυψη του οποίου θα έχει συνταρακτικές συνέπειες: την αινιγματική εξαφάνιση της αδελφής της λίγο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.


4. «ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΠΟΤΕ», της Kathryn Hughes, εκδόσεις Διόπτρα.



Ελένη Γαληνού:  Μια ιστορία που κέντρισε το ενδιαφέρον μου γρήγορα και εύκολα, και με κράτησε σε αγωνία μέχρι το τέλος. Ένα γράμμα που δεν έφτασε στον προορισμό του την ώρα που έπρεπε... Ήρωες που πόνεσαν και διχάστηκαν. Γεγονότα που άλλαξαν για πάντα τη ζωή τους. Ένα γράμμα καταχωνιασμένο σε μια τσέπη που… Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει στο χρόνο και σε γεμίζει συναισθήματα. Όσο το διάβαζα με κέρδιζε με την όμορφη γραφή του, τους καλοδουλεμένους χαρακτήρες του και την ευρηματική πλοκή του. Και η τελική έκβαση, τρυφερή και λυτρωτική.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: 

Η Τίνα Κρεγκ, ψάχνοντας μια μέρα στις τσέπες ενός μεταχειρισμένου κοστουμιού, βρίσκει ένα παλιό γράμμα. Ο φάκελος είναι σφραγισμένος, χωρίς να έχει ποτέ ανοιχτεί. Όταν ανοίξει το γράμμα και το διαβάσει, θα αλλάξει η ζωή της για πάντα.

Κάποτε, μια ιστορία αγάπης έρχεται για να μας υπενθυμίσει ότι, στην πιο σκοτεινή μας ώρα, η ελπίδα ανάβει ένα κερί για να μας φωτίσει το δρόμο.

5. «ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ» της Ρενέ Νάιτ, εκδόσεις Ψυχογιός.


Ελένη Γαληνού: Μια ιστορία με γρήγορη δράση, ενδιαφέρουσα πλοκή και ανατροπές, πλαισιωμένο με μια αχλή μυστηρίου και αγωνίας. Ένα κρυμμένο μυστικό και μια σατανική και καταστροφική εκδίκηση που αποκαλύπτεται σταδιακά, και στο τέλος, κάνει την ανατροπή. Ένα βιβλίο με όμορφη προσεγμένη γραφή και ενδιαφέροντες χαρακτήρες που συνολικά με έκανε να το ξεχωρίσω.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: 

Μια προσεκτικά τραβηγμένη κόκκινη γραμμή διαγράφει τη δήλωση αποποίησης. Ένα μήνυμα το οποίο η Κάθριν δεν κατάφερε να εντοπίσει όταν άνοιξε το βιβλίο. Είναι αδύνατο να προσπεράσει την ομοιότητα με τον εαυτό της. Είναι ένας βασικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος, η πρωταγωνίστρια.

Όταν ένα μυθιστόρημα που δεν το έχει ξαναδεί ποτέ εμφανίζεται στο κομοδίνο της Κάθριν, αυτή αρχίζει να το διαβάζει με περιέργεια. Αλλά καθώς γυρνά τις σελίδες, τρομοκρατείται συνειδητοποιώντας ότι η ιστορία αυτή πρόκειται να αποκαλύψει το πιο σκοτεινό μυστικό της. Ένα μυστικό που νόμιζε ότι κανείς δεν ήξερε...


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ