Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γέφυρα Ζωής Μαϊλις Ντε Κερανγκαλ

Ένα μυθιστόρημα για το γεγονός της ζωής και του θανάτου, για την αξίωση και τη διεκδίκηση της ζωής μέσα από την προσέγγιση του ζητήματος των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων.
Η Μαϊλίς ντε Κερανγκάλ μελετά με θαυμαστή δεξιοτεχνία τις αντοχές του ανθρώπινου σώματος και της ανθρώπινης ψυχής. Το ιδιαίτερο –κοφτό και ασθμαίνον– ύφος της μας εισάγει σε ένα σύμπαν ερμητικό, όπου οι χειρουργοί δίνουν την προαιώνια μάχη τους για τη σωτηρία της ζωής, έχοντας στη διάθεσή τους τα τελευταία επιτεύγματα της επιστήμης. Στις σελίδες του βιβλίου Γέφυρας ζωής οι ήχοι αποκτούν σάρκινη υπόσταση, τα κύματα ενός τηλεφωνήματος ξεχύνονται σαν πουλιά πάνω απ’ την πολιτεία, τα κύματα του σερφ αντηχούν με μεταφυσική ομορφιά, το τελετουργικό τραγούδι ενός νοσοκόμου για το νεκρό αγόρι-δότη φτερουγίζει μακριά απ’ το χειρουργικό τραπέζι κομίζοντας το μήνυμα της ελπίδας.
Χωρίς ίχνος μελοδραματισμού, αλλά με ποιητική διάθεση και άκρα ευαισθησία για την ανθρώπινη οδύνη, με διαύγεια και απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στον ρεαλισμό και στην αποδόμηση της λογικής, η συγγραφέας κατορθώνει να πλάσει ένα μυθιστόρημα που συναρπάζει κάθε λογής κοινό και μας ευαισθητοποιεί για τη σημασία της ανθρώπινης αλληλεγγύης.
Το συγγραφικό ύφος καθώς και η θεματολογία της Μαϊλίς Ντε Κερανγκάλ, η οποία το 2010 απέσπασε το Βραβείο Medicis για το βιβλίο της Η γέννηση μιας γέφυρας, αγγίζει κάθε είδους κοινό, αναδεικνύοντάς τη σε εκδοτικό φαινόμενο.
Σε διάστημα λίγων μηνών, το βιβλίο της Γέφυρα ζωής, κατακτώντας κοινό και κριτικούς, απέσπασε δέκα σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία, ανάμεσά τους και το λογοτεχνικό βραβείο Charles-Brisset από τη Γαλλική Ψυχιατρική Ένωση. Στη Γαλλία έχει πουλήσει περισσότερα από 150.000 αντίτυπα, διασκευάστηκε και μεταφέρθηκε στο θέατρο (σε μονόλογο από τον ηθοποιό Εμανουέλ Νομπέ στην Αβινιόν και τη χειμερινή σεζόν αναμένεται στο θέατρο Μοντανσιέ στις Βερσαλλίες), ενώ στις 23 Σεπτεμβρίου ξεκινούν στη Χάβρη τα γυρίσματα της ταινίας με σκηνοθέτη την Κατέλ Κιλτεβερέ.
To βιβλίο, που στη Γαλλία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gallimard, πρόκειται επίσης να κυκλοφορήσει στις εξής χώρες: Γερμανία (Suhrkamp), Αγγλία (MacLehose Press), Αμερική (Farrar, Straus & Giroux), Ισπανία (Anagrama), Καταλονία (Angle Editorial), Ιταλία (Feltrinelli), Ολλανδία (De Bezige Bij), Ρωσία (Bertelsmann Media Moscow), Σουηδία (Sekwa) και Τουρκία (Domingo).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ