Ο Στρατάρχης Ρόμελ έχει χαρακτηρισθεί ως ένας από τους δέκα σπουδαιότερους στρατιωτικούς ηγέτες όλων των εποχών. Αυτή είναι η πρώτη βιογραφία του, που βασίζεται σχεδόν εξολοκλήρου σε αυθεντικά έγγραφα.
Η διεξοδική έρευνα του David Irving τον οδήγησε στον σκονισμένο ατομικό φάκελο του νεαρού τότε Ρόμελ, που βρέθηκε ανάμεσα στα χαμένα έως σήμερα ημερολόγιά του, τα οποία καλύπτουν τα δύο μνημειώδη χρόνια των θριάμβων και των αποτυχιών του στη Βόρειο Αφρική, καθώς και σε πολυάριθμα άλλα προσωπικά έγγραφα. Από όλα αυτά προκύπτει η εικόνα ενός έξοχου στρατιώτη και στρατιωτικού ηγέτη, ο οποίος συνεπήρε τη φαντασία όλου του κόσμου χάρη στα ασυνήθιστα κατορθώματά του και στην ιδιοφυΐα του πάνω σε ζητήματα τακτικής, αλλά συνάμα και ενός απλού ανθρώπου: του Ρόμελ ως συζύγου και πατέρα.
Ο Έρβιν Ρόμελ, η "Αλεπού της ερήμου", υπήρξε σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες στη σύγχρονη πολεμική Ιστορία. Χάρη στα κατορθώματά του κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανέβηκε γρήγορα στις ανώτερες βαθμίδες του γερμανικού στρατού. Όταν ο Χίτλερ ήρθε στην εξουσία, δεν άργησε να αντιληφθεί τις ικανότητες του νεαρού στρατηγού, που σύντομα έγινε ο ευνοούμενός του. Πολεμώντας πάντα στην πρώτη γραμμή δίπλα στους άνδρες του, ο Ρόμελ διακρίθηκε επανειλημμένα χαράσσοντας νέες στρατηγικές. Επίσης, επινόησε αμυντικά τεχνάσματα και πρωταγωνίστησε σε ένα από τα δυσκολότερα θέατρα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο David Irving ακολουθεί την "Αλεπού της ερήμου" από τη γέννηση και τα πρώτα χρόνια της στρατιωτικής της καριέρας μέχρι τη ναζιστική εισβολή στη Γαλλία, τη δημιουργία του Άφρικα Κορπ και τον εξοντωτικό αλλά έντιμο πόλεμο στη βορειοαφρικανική έρημο, την Ιταλία και, τέλος, τη Γαλλία, την εποχή της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία. Ακολουθεί η απόπειρα εναντίον του Χίτλερ, που κατέληξε, κατόπιν εντολής του ίδιου του δικτάτορα, στην ακούσια όσο και άδικη αυτοκτονία του Ρόμελ. Ερευνώντας ενδελεχώς αρχειακές πηγές και μιλώντας με αυτόπτες μάρτυρες, ο συγγραφέας αναπλάθει ένα μοναδικό πορτρέτο του Γερμανού στρατάρχη, υπογραμμίζοντας τα προτερήματά του όσο και τις αδυναμίες του.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου