Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για το Βιβλίο "Μετά τα μεσάνυχτα" Manhattan 2: Sebastian & Lexi Τατιάνα Τζινιώλη


Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

   Το δεύτερο μέρος της Ερωτικής Τριλογίας, με μια ακόμα αυτοτελή ιστορία γεμάτη Ένταση, Ερωτικό Πάθος, και πολλές πολλές Συναισθηματικές Εξάρσεις. Με το βλέμμα στραμμένο στους δυο κεντρικούς ήρωες που θα παλέψουν με τους εφιάλτες τους και τις προσωπικές τους αδιάλλακτες και αμετακίνητες πεποιθήσεις, θα ζήσουμε και θα νιώσουμε τον Πόλεμο της Ψυχής τους και την αγωνία να κυριαρχήσουν στα δεδομένα που είχαν κτίσει ως τώρα στην ζωή τους. Οι πρωταγωνιστές μας συστήνονται με εξαιρετικό τρόπο μέσα απο τις γλαφυρές σκέψεις τους, που μας διοχετεύει παραστατικά η πένα της Τατιάνας Τζινιώλη.
  Σεμπάστιαν ένας άντρας που παλεύει με τους εφιάλτες του και τις ενοχές του. Δεν μπορεί να ξεχάσει την γυναίκα που αγάπησε και έχασε σε ατύχημα πριν έξι χρόνια. Κολλημένος στο Παρελθόν και στις στιγμές που έζησε μαζί της, Στοιχειωμένος απο τις τύψεις, θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τον χαμό της. Ζει με τις αναμνήσεις, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μπορούν να τον φέρνουν σε επαφή με την μορφή της. Κάπου κάπου προσπαθεί με εφήμερες και επιφανειακές σχέσεις να ξεμπλοκάρει το μυαλό και την καρδιά του. Τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να τον βγάλει απο τα σκοτάδια του. Όταν ξαναβλέπει την Λέξι την μικρή αδερφή του κολλητού του, το γέλιο της ακουμπάει στην θλίψη του και κάτι αρχίζει να ραγίζει.
   Λέξι μια γυναίκα που έψαξε την επαγγελματική της τύχη στο Λονδίνο αναζητώντας το όνειρο της. Μια αποτυχημένη σχέση όμως αλλά κυρίως η άρνηση της που προκύπτει εκ πεποιθήσεως να δεσμευτεί με κάποιον σε μόνιμη βάση, θα την αναγκάσει να επιστρέψει στην Νέα Υόρκη και στην ασφάλεια της οικογένεια της. Είναι μια γυναίκα δυναμική, ανεξάρτητη αλλά και με πολλές πολλές ανασφάλειες. Κάνει σχέσεις αλλά αρνείται τις δεσμεύσεις. Όποτε νιώσει την πίεση απλά φεύγει διεκδικώντας να αναπνεύσει μόνη τον αέρα της ελευθερίας της. Το μόνο που δεν θέλει αυτή την στιγμή στην ζωή της είναι μια σχέση που θα ξυπνήσει μέσα της πρωτόγνωρα συναισθήματα που θα την ταρακουνήσουν και θα κοντράρουν την κοσμοθεωρία της. Η συνάντηση της όμως με τον Σεμπάστιαν είναι ακριβώς το αντίθετο απο αυτό που θέλει και απο αυτό που περιμένει. Η θλίψη του θα ακουμπήσει επάνω της και η δύναμη των όσων κουβαλάει θα θρυμματίσουν την δικιά της δεδομένη πραγματικότητα.
    Δυο διαφορετικοί χαρακτήρες, που ζητάνε εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα την δεδομένη στιγμή , θα συναντηθούν και θα μπλεχθούν στο χάος των συναισθημάτων τους. Το Παρελθόν και το Παρόν θα γίνουν ένα, θα παλέψουν με αμείλικτη ορμή μετατρέποντας τους ήρωες σε κάτι άλλο σε κάτι καινούργιο σε κάτι διαφορετικό. Ότι σχέδιο επιβάλουν οι σκληρές αναμνήσεις του Σεμπάστιαν. Ότι πλάνο σκηνοθετούν οι αδιάλλακτες πεποιθήσεις της Λέξι θα ακυρωθούν απο έναν έρωτα που εισβάλει μέσα τους και τους δοκιμάζει με απρόβλεπτες συνέπειες. Τα σύνορα που έχει οριοθετήσει το μυαλό τους, θα παραβιαστούν απο την δύναμη της αγάπης. Αλλά και η δύναμη με την οποία κοντράρει η λογική το συναίσθημα θα προκαλέσουν φθορές και ρήγματα στον ψυχολογικό κόσμο των δυο ηρώων. Με μετέωρα βήματα, με πισωγυρίσματα και πολλά σκαμπανεβάσματα θα αναζητήσουν διέξοδο στο απόλυτο αδιέξοδο των αντιφατικών συναισθημάτων τους. Το ποιός θα βγεί νικητής σε αυτή την δυνατή ερωτική διαμάχη θα σας αφήσω να το διαπιστώσετε διαβάζοντας το βιβλίο. Ο εγωισμός και ο φόβος να αλλάξουν την ροή της ζωής τους ή η δυνατή αγάπη και η αποδοχή της συνύπαρξης τους θα αποδώσει το τέλος της ιστορίας μας; Δύναμη, πείσμα, εμμονές, αδυναμίες και ανασφάλειες αλλάζουν διαδοχικά ρόλους μέσα στην δίνη του έρωτα και μετατρέπουν τους ήρωες με έναν τρόπο μαγικό σε κάτι εντελώς καινούργιο.
   Είναι δύσκολο για έναν συγγραφέα να κεντράρει την ιστορία του στους δυο πρωταγωνιστές και να δέσει αποκλειστικά την πλοκή γύρω απο αυτούς χωρίς να κουράζει. Και όμως η Τατιάνα Τζινιώλη κατορθώνει να γράψει μια ιστορία ολοκληρωμένη και δυνατή γεμάτη απο την προσωπικότητα των ηρώων της. Με γεμάτο κείμενο που εναλλάσσετε ανάμεσα στην αφήγηση πότε του Σεμπάστιαν και πότε της Λέξι γνωρίζουμε μέσα απο τις αδυναμίες των ηρώων την δύναμη που έχουν κρυμμένη μέσα τους. Που θα βγάλει απο μέσα τους η ίδια η αγάπη και ο δυνατός έρωτας.
   Τρυφερό και ευαίσθητο με γρήγορο ρυθμό και όμορφους διαλόγους. Με δυνατούς εσωτερικούς μονολόγους. Με δυνατές και αισθησιακές ερωτικές σκηνές που κατορθώνουν πότε να αποκρύπτουν και πότε να φανερώνουν τα δυνατά αλλά πάντα αντικρουόμενα συναισθήματα.
   Το προτείνω ανεπιφύλαχτα σε όλους αυτούς τους αναγνώστες που λατρεύουν την ερωτική Λογοτεχνία και το Ρομαντικό μυθιστόρημα.  Και χαίρομαι πολύ  που μια Ελληνίδα συγγραφέας μπόρεσε να γράψει ένα τόσο όμορφο και ρομαντικό μυθιστόρημα και μάλιστα να το τοποθετήσει στην Νέα Υόρκη, στην πόλη που ονειρεύομαι κάποια στιγμή να επισκεφτώ.


Απο το οπισθόφυλλο:



Σεμπάστιαν:
Πώς συνεχίζεις όταν χάνεις τον κόσμο σου;
Πριν έξι χρόνια έχασα τον δικό μου και από τότε τίποτα δεν είναι το ίδιο.
Λένε πως δεν ήταν δικό μου λάθος.
Κανείς τους όμως δεν ήταν εκεί.
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορώ να ξεχάσω.
Μέχρι που εκείνη τα άλλαξε όλα.

Λέξι:
Πίστευα πως όταν γύριζα από το Λονδίνο, τα πάντα θα ήταν όπως όταν έφυγα.
Τίποτα όμως δεν είναι.
Εκείνος είναι ο κολλητός του αδελφού μου.
Είναι χαμένος στα σκοτάδια του και εγώ δεν θέλω δεσμεύσεις.
Οι δυο μας είμαστε μία καταστροφική ιδέα.
Ή μήπως όχι;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ