Γκουέρνικα, 26 Απρίλη 1937: ο πρώτος και φονικότερος αεροπορικός βομβαρδισμός που εξαπολύθηκε ποτέ εναντίον αμάχων. Γκουέρνικα: το αριστούργημα που ζωγράφισε ο Πικάσο, τις εβδομάδες οργής και επιφυλακής που ακολούθησαν το βομβαρδισμό του βάσκικου χωριού. Από την τραγωδία που απαθανάτισε ο διασημότερος καλλιτέχνης της εποχής μας, ο Πολ Χεμ άντλησε την έμπνευση για το μυθιστόρημά του. Στη συγκλονιστική και διαχρονική τούτη αφήγηση, ως ειδικός στην τέχνη, στην κουλτούρα και στον Πικάσο, ο συγγραφέας περιγράφει μια από τις ηρωικότερες σελίδες στην ιστορία της Ισπανίας και ζωντανεύει τις μορφές του πίνακα. Ανάμεσά τους, η Εουτζένια, μια κοπέλα που ζει μέρα τη μέρα τον πόνο και το θάνατο που ερημώνει τη γενέτειρά της, και καταφεύγει στη Γαλλία. Τη στιγμή που πιστεύει ότι ξεπέρασε την απελπισία της, ανακαλύπτει την Γκουέρνικα. Νομίζει ότι βλέπει την απεικόνιση του δικού της πόνου. Και καταλαβαίνει ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεφύγει από την πιεστική ανάμνηση του ατομικού και συλλογικού αυτού δράματος.
Ο βομβαρδισμός έμεινε στην ιστορία κυρίως χάρη στον πίνακα του μεγάλου ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, που αποτύπωσε μοναδικά τη φρίκη του πολέμου.
Την άνοιξη του 1937 οι εθνικιστές του Φράνκο, έχοντας υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας, θέλησαν να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους και στον βορά, με την κατάληψη του Μπιλμπάο, της μεγαλύτερης πόλης των ανυπότακτων Βάσκων, που συνεργάζονταν με τη δημοκρατική κυβέρνηση της Μαδρίτης. Το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν η Γκουέρνικα (Γκερνίκα η σωστή της προφορά στα ισπανικά), που βρισκόταν σε στρατηγικό σημείο στον δρόμο για το Μπιλμπάο. Η Γκουέρνικα, στην οποία ζούσαν 5.000 άνθρωποι, αλλά και χιλιάδες Δημοκρατικοί πρόσφυγες, ήταν σημαντική πόλη για τους Βάσκους, γιατί κάτω από μια βελανιδιά στο κέντρο της πόλης συνήθιζε να συνεδριάζει η Βουλή τους.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου