Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για "Το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο " Nina George

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου 

   Είναι ορισμένα Βιβλία που σε ιντριγκάρουν απο την πρώτη στιγμή απο την πρώτη κιόλας λέξη. Που σε τραβάνε σε μια ατελείωτη δίνη συναισθημάτων, σκέψεων και αντιφάσεων. Αυτό το Βιβλίο όμως καταφέρνει με τρόπο ανεπαίσθητο και αδιόρατο να εισχωρήσει βαθιά μέσα μας. Με ύφος παραπλανητικό και τρόπο ευρηματικό κατορθώνει να ρουφήξει τον αναγνώστη σε ένα απρόσμενο ταξίδι μέσα στο συναισθηματικό Χάος του Πρωταγωνιστή, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνηση όλα εκείνα τα αισθητήρια που κρατούν τον αναγνώστη τσιτωμένο, εκστασιασμένο και έκπληκτο μπροστά όχι μόνο σε μια ανατρεπτική ιστορία που ξετυλίγεται μπροστά του. Αλλά κυρίως στον Τρόπο που ένας συγγραφέας μπορεί να καταφέρει μέσα απο την διαμόρφωση της πλοκής του να αλλάξει την ροή της Πραγματικότητας και τον χαρακτήρα που αποκτούν οι Προθέσεις και οι σκέψεις των ανθρώπων. Ένα απο τα μεγαλύτερα ατού του Βιβλίου είναι πως στο τέλος του όλοι μας θα ανακαλύψουμε νέες εκδοχές του εαυτού μας.
   Ο βιβλιοπώλης Ζαν Περντί, διατηρεί ένα πρωτότυπο πλωτό βιβλιοπωλείο, στις Όχθες του Σηκουάνα.  Ο Περντί αποκαλεί το βιβλιοπωλείο του "Λογοτεχνικό φαρμακείο" και πιστεύει ακράδαντα πως κάθε βιβλίο είναι ικανό να θεραπεύσει κάθε ψυχική αρρώστια. Η τακτική του να ακούει την ιστορία κάθε πελάτη του και να διαβάζει μέσα απο αυτή την ψυχή του. Απο τις κινήσεις του σώματος απο την χροιά της φωνής. Ακόμα και απο τις παύσεις και τις σιωπές του. Ένας ιδεολόγος που είναι διατεθειμένος να ακούει ακατάπαυστα τους άλλους και να προσφέρει μέσω των βιβλίων του την κατάλληλη θεραπεία. Δεν καταδέχεται να πουλήσει ποτέ αταίριαστα βιβλία στους πελάτες του. Δεν τον ενδιαφέρει το χρήμα παρα μόνο ο σκοπός του.
   Αυτός ο άνθρωπος όμως ο Κύριος Περντί που δίνει συναισθηματικές οδηγίες και λύσεις στους πελάτες και σε όλους όσους τον περιβάλουν δεν είναι ικανός να ξεπεράσει ούτε να δώσει μια λύση στο συναισθηματικό κενό που περιβάλει την δικιά του ζωή τα τελευταία 21 χρόνια. Πριν από εικοσιένα χρόνια είχε ερωτευτεί παράφορα! Η γυναίκα που αγάπησε εξαφανίστηκε απρόσμενα από τη ζωή του, αφήνοντάς του μόνο ένα γράμμα, που ο Ζαν όλα αυτά τα χρόνια αρνήθηκε πεισματικά να διαβάσει. Μια συγκυρία, η ξαφνική παρουσία μιας γυναίκας ο τρόπος που θα ανοίξει ξανά τις σελίδες του Πεπρωμένου του, θα τον φέρει αντιμέτωπο με την πιο σκληρή πραγματικότητα και θα ανοίξει μέσα του ένα νέο εφιαλτικό κεφάλαιο στην ζωή του.
   Εικοσιένα χρόνια, είχε να μπεί στο κρυφό δωμάτιο πίσω απο την Βιβλιοθήκη. Εικοσιένα χρόνια αποφεύγει να σκέφτεται αντικαθιστώντας τις εικόνες τις λέξεις και το όνομα της με αστερίσκους; Έχει αναπτύξει μια μοναδική ικανότητα να αγνοεί οτιδήποτε μπορούσε να του ξυπνήσει αισθήματα νοσταλγίας. Και τώρα ύστερα απο τόσα χρόνια όταν τελικά ανοίγει το γράμμα που αρνήθηκε να ανοίξει τότε, θα βρεθεί απέναντι σε μια συγκλονιστική αλήθεια που θα τον μετατρέψει απο θύμα σε θύτη. Η Πραγματικότητα επάνω στην οποία είχε κτίσει όλη του την ζωή είναι αλλιώτικη. Η προδοσία ξαφνικά αλλάζει αποδέκτη, η ζωή η ίδια αλλάζει κατεύθυνση. Πού θα οδηγήσουν οι νέες εκδοχές των αναμνήσεων; Που θα καταλήξει η ετεροχρονισμένη γνώση μιας αλήθειας που χάθηκε στον δρόμο του θυμού;
   Όταν συνειδητοποιούμε πως είκοσι ένα ολόκληρα χρόνια χάθηκαν στον βωμό μιας παρανόησης, μιας λάθος αντίληψης πως πραγματικά αντιδράμε; Είναι αδύνατον να μην προσπαθήσει να σκεφτεί ο αναγνώστης τις προκλήσεις και τα σφυροκοπήματα που δέχεται ο Πρωταγωνιστικός ήρωας και να νιώσει την άνιση πάλη με τις τις ενοχές του και τις τύψεις του. Την πάλη του για να βιώσει μια ετεροχρονισμένη Αυτοτιμωρία. Να νιώσει όλα εκείνα τα συναισθήματα που έπρεπε να νιώσει τότε και όχι τώρα.
Ο Πρωταγωνιστής επιλέγει την φυγή, μια άλλου είδους φυγή που θα φέρει στον δρόμο του εμπειρίες και κυρίως την ευκαιρία να αναπληρώσει το χαμένο κενό και να ζήσει έστω και με χρόνια καθυστέρηση τα όσα έπρεπε να έχει επιλέξει χρόνια πριν. Το Πλωτό Βιβλιοπωλείο αναχωρεί και ένας νέος κύκλος συναισθημάτων και εξελίξεων ξεκινάει να σφίγγει σαν κλοιός και να συμπληρώνει τα σημεία μιας μισοτελειωμένης ιστορίας. Μιας περίεργης περιπέτειας στα όμορφα νερά του Σηκουάνα και στα πανέμορφα τοπία της Προβηγκίας.
   Με συνταξιδιώτες έναν διάσημο συγγραφέα που έχει χάσει την έμπνευσή του κι έναν ερωτοχτυπημένο σεφ μέσω μιας περίεργης συναναστροφής και υπέροχου διαλογισμού, θα ολοκληρωθεί κάθε κενό και κάθε πτυχή της απώλειας και όλου του συναισθηματικού πόνου που δεν αφέθηκε να βιώσει ο κεντρικός μας ήρωας. Ένας κύκλος ζωής θα πληρωθεί για να ανοίξει ξανά και να αγκαλιάσει με μιας ιδιόμορφη γλυκιά και άγρια ομορφιά την καρδιά μας και την ψυχή μας. Για να ξανακλείσει και να μην αφήσει καμία χαραμάδα για να χαθεί η κάθε αξία και η κάθε στιγμή αυτού του υπέροχου ανθρώπινου και διδακτικού ταξιδιού. Ένας έρωτας δυνατός θα ξεδιπλωθεί μπροστά μας με έναν ιδιαίτερο και διαφορετικό τρόπο που θα μας γεμίσει πραγματικά και πολυδιάστατα χωρίς υπερβολές και χωρίς παρατραβηγμένες προσθήκες.
   Μαγικό, εξαιρετικό θέμα, πρωτότυπη προσέγγιση και κατακόρυφη εναλλαγή τόσο σε συναισθήματα όσο και στην αντίληψη της ίδιας της ζωής και της πορείας που μπορεί να πάρει απο μία άρνηση ή απο τον φόβο της απόρριψης.

Αυτό το Βιβλίο δεν αποτελεί απλά ένα λογοτεχνικό ταξίδι αποτελεί μια Βίβλο που θα πρέπει να κρατήσουμε μέσα μας για πάντα. Επιβιβαστείτε νοερά στο πλωτό Βιβλιοπωλείο του κυρίου Περντί. Στο τέλος της διαδρομής θα έχετε πάρει ένα απο τα καλύτερα μαθήματα της ζωής σας. Ακούστε τους ανθρώπους. Μετά διαβάστε τις Ψυχές τους και τέλος συνταγογραφείστε στον κάθε αναγνώστη το δικό του προσωπικό λογοτεχνικό του φάρμακο.

Ένα απο τα καλύτερα και εντελώς διαφορετικά Βιβλία που έχω διαβάσει στην ζωή μου. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ