Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

2 Εξαιρετικά Βιβλία-2 Ιδανικές λογοτεχνικές Επιλογές



Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου 

   Κάποια βιβλία πραγματικά αποτελούν μια κατηγορία μόνα τους. Επέλεξα να μιλήσω ξεχωριστά για αυτά τα δυο βιβλία. Το Κάποτε στην Σαλονίκη της Μεταξίας Κράλλη και το Όταν θα δεις την Θάλασσα του Στέφανου Δάνδολου και τα δυο κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
   Βιβλία μεστά, αληθινά, χορταστικά που γεννούν πηγαία συναισθήματα και μιλάνε για μεγάλους ασυμβίβαστους και απαγορευμένους έρωτες που πάνε όμως κόντρα σε κάθε λογική και μέτρο για να αναδείξουν την δύναμη, την αξία και το μεγαλείο της Αληθινής Αγάπης.

Κάποτε στην Σαλονίκη Μεταξία Κράλλη

   Χριστίνα Παπάζογλου και Αλμπέρτο Ματαλών. Μπενίκο και Νινόν. Μέσα από την ζωή τους γνωρίζουμε και μαθαίνουμε τόσα πολλά πράγματα για την Θεσσαλονίκη, την Βιέννη και το πως ο Ναζισμός συνέθλιψε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και λογικής ορίζοντας τα πάντα στο πέρασμα του. Όταν το πήρα στα χέρια μου με τρόμαξε ο όγκος του. Αλλά ήταν τέτοια η ροή του. Ο χειμαρώδης λόγος, οι εικόνες, οι πληροφορίες, τα συναισθήματα. Οι ξεχωριστοί ήρωες και τα ξεχωριστά ιδανικά. Που δεν κατάλαβα πως τελείωσε το ξεχωριστό αυτό βιβλίο. Θα ήθελα πραγματικά τόσο και άλλο τόσο.
   Τεκμηριωμένο ολοκληρωμένο με ανθρώπους πιστούς στις αρχές και στις σκέψεις τους. Και ο έρωτας παντού. Σε κάθε λέξη, σε κάθε στιγμή, σε κάθε στροφή. Ακόμα και αν η απόσταση χωρίζει. (Χριστίνα- Αλμπέρτο) Ακόμα και αν ο έρωτας αναπτύσσεται άγουρα και ασυναίσθητα (Μπενίκο- Νινόν) δεν υπάρχει παύση στον έρωτα σε κανένα σημείο του βιβλίου. Και απογειώνεται μέσα στον φόβο του πολέμου. Μέσα στον τρόπο του ολέθρου. Μέσα σε κάθε αντιξοότητα θα βρει τον δρόμο να δείξει την ελπίδα και να αποδώσει καθηλωτικά τον υπέρτατο στόχο του. Να κερδίζει κάθε πόλεμο και κάθε ασχήμια να την μεταμορφώνει σε παράδεισο.
   Το βιβλίο είναι ιστορικό. Είναι πολιτικό. Είναι ερωτικό αλλά πάνω από όλα είναι ένα οδοιπορικό επάνω σε όλα αυτά που μας χωρίζουν και σε αυτά που μας ενώνουν όταν μέσα μας χαραχτεί η αγάπη. Ένα απο τα πληρέστερα σύγχρονα Ελληνικά βιβλία για την Μεσοπολεμική και Κατοχική Ελλάδα γεμάτο ένταση, πάθος, εικόνες και ανεξάντλητα συναισθήματα. Θα το λατρέψετε.....

Το βιβλίο θα το βρείτε ΕΔΩ

Όταν θα δείς την Θάλασσα Στέφανος Δάνδολος 

   Ερωτικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται τον δέκατο ένατο αιώνα και συνδυάζει υπέροχα και αισθαντικά την πολιτική με τον έρωτα. Την ιστορία με τα θυελλώδη συναισθήματα. 
   Μαργαρίτα Έργουιν και Τσαρλς Φάραντεϊ θα ζήσουν έναν σαρωτικό παράνομο έρωτα. Παθιασμένο τραυματικό, αδιέξοδο. Μέσα από αυτόν τον έρωτα ζωντανεύει η τοιχογραφία μιας άλλης εποχής. Και περνάει έντεχνα όλος ο διπλωματικός πυρετό εκείνων των χρόνων. Ταυτόχρονα παίρνουμε πληροφορίες για ένα τεράστιο έργο για τα δεδομένα της φτωχής πραγματικότητας της Ελλάδας την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πελοπόννησο.
   Παράλληλα παρακολουθούμε την ιστορία της Δωροθέας 30 χρόνια μετά. Αυτές οι δυο ιστορίες συνδέονται στην αρχή νοερά και σιγά σιγά κουμπώνουν αριστοτεχνικά. Η Δωροθέα ζει με τις παθιασμένες αναμνήσεις της από τον παράνομο δεσμό της. Και διεκδικεί ένα διαφορετικό πεπρωμένο, ένα άλλο μέλλον.
   Ένα λογοτεχνικό κομψοτέχνημα που βγάζει αστείρευτα και ανεκβίαστα όλα τα συναισθηματικά και ερωτικά ένστικτα που κρατούσαν κρυμμένα οι γυναίκες εκείνης της εποχής, ρίχνοντας τα τείχη του καθωσπρεπισμού. Αληθινό, αψεγάδιαστο με τρομερές εντάσεις και κόντρες των πρωταγωνιστών με τις ίδιες τις σκέψεις τους. Τους φόβους και τα θέλω τους. Με απίστευτη κλιμάκωση συναισθημάτων και γεγονότων, ο συγγραφέας μας παρουσιάζει ένα ανυπέρβλητο βιβλίο που θα γράψει ιστορία στην καρδιά των αναγνωστών.


   Το βιβλίο θα το βρείτε ΕΔΩ






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ