Η Κριτική μου για το "Η Υφάντρα της Πόλης " Βασιλική ΔιαμαντήΓράφει η Γεωργία ΡετετάκουΌταν πήρα στα χέρια το βιβλίο ο τίτλος του μου κέντρισε το ενδιαφέρον αλλά ταυτόχρονα με έβαλε σε μια διαρκή σκέψη για το ποια σχέση μπορεί να έχει ο τίτλος με την εξέλιξη της ιστορίας του βιβλίου. Αναρωτήθηκα αν η Υφάντρα είναι πρόσωπο. Μια γυναικεία μορφή ας πούμε. Ή αν είναι υλικό στοιχείο. Κάποιος πίνακας ζωγραφικής ίσως. Ή Κάποια αθέατη μορφή ύπαρξης που γνέθει αόρατα τις μοίρες των ανθρώπων. Αλήθεια ποια είναι η Υφάντρα της πόλης; Θα σας εκπλήξει πραγματικά η σκόπιμη παραλλαγή και η εναλλαγή του ρόλου της μέσα στο κείμενο. 


Η Υφάντρα της Πόλης φορώντας έναν σκοτεινό και διπρόσωπο μανδύα θα καθοδηγήσει, θα περιπλέξει και θα πλανέψει τους ήρωες του βιβλίου. Ταυτόχρονα θα τραβήξει και τους ίδιους τους αναγνώστες σε μια αναμέτρηση με την ιστορία, την θρησκευτική αντίληψη, την Εθνική Ταυτότητα. 


Η Ιστορία μας ξεκινάει στην Ξάνθη το 1979 με ένα χαρμόσυνο γεγονός. Με την γέννηση ενός κοριτσιού. Και ενώ όλους αυτό το γεγονός τους γεμίζει με χαρά και ευγνωμοσύνη την γιαγιά Λυδία την γεμίζει με φόβο και με πολλά πολλά δάκρυα. Ο τρόμος στην μορφή της Λυδίας κρύβει πανικό. Ο μοναχογιός της ο Δημήτρης έπρεπε να αποκτήσει αρσενικό απόγονο και όχι θηλυκό. Μια αινιγματική εισαγωγή λοιπόν μας προκαταβάλει για μια δυνατή ιστορία. Ένα χαρούμενο γεγονός και δίπλα ακριβώς ένας αόρατος εχθρός. Παράλληλα και κόντρα να ορίζουν για άλλη μια φορά την πορεία της ζωής της. Ήρθε και πάλι η στιγμή η ζωή να δείξει στην Λυδία πως το πεπρωμένο της το ορίζουν το όνομα και η καταγωγή της. Ποιος όμως είναι ο αόρατος εχθρός ποιον απειλεί και γιατί; 

Πάμε πίσω λοιπόν να πιάσουμε την άκρη του νήματος ξηλώνοντας το υφαντό με σκοπό να ανασυνθέσουμε την ιστορία και να φανερώσουμε τις κρυφές αλήθειες, τα κρυμμένα μυστικά και τα μεγάλα λάθη.

Πάμε στην Ξάνθη του 1912 τότε που ο πλούσιος καπνέμπορος Δημήτρης Κουγιουτζόγλου παντρεύεται την πανέμορφη Ολυμπία κόρη ενός από τους εργάτες του. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ιστορικά ρευστή. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι σε πλήρη εξέλιξη. Όταν με την συνθήκη του Βουκουρεστίου η Θράκη θα επιδικαστεί στην Βουλγαρία ο λαός θα δοκιμαστεί. Έτσι λοιπόν ενώ ο Δημήτρης και η Ολυμπία Κουγιουτζόγλου ξεκινάνε
 την ζωή τους με πολύ αγάπη και γεμάτοι όνειρα οι ιστορικές συγκυρίες δεν τους αφήνουν να χαρούν τίποτα από αυτά που έχουν σχεδιάσει.

Ο Δημήτρης θα καεί σε μια πυρκαγιά προσπαθώντας να σώσει το βιός του και η Ολυμπία θα φύγει μέσα στην θλίψη και στην πίκρα από τον χαμό του συζύγου της. Πίσω τους αφήνουν τα δίδυμα παιδιά τους τον Άγγελο και την Ευανθία που μεγαλώνουν αναγκαστικά από κει και πέρα σε ορφανοτροφείο. Αγαπημένοι και δεμένοι σαν μια γροθιά μιας και αποτελεί ο ένας για τον άλλον μοναδικό στήριγμα θα παλέψουν με διαφορετικά κριτήρια ο καθένας για να αποκτήσουν στην ζωή την ευτυχία και την χαρά. 

Η Ευανθία θα παντρευτεί τον Βασίλη Δάλλιο έναν πλούσιο αλλά άδειο συναισθημάτων άνθρωπο. Θα αναζητήσει την σιγουριά και την θαλπωρή μιας οικογένειας. Ο Άγγελος αφού δοκιμαστεί σε διάφορες εργασίες που θα τον τοποθετήσει υποτιμητικά ο γαμπρός του θα αναζητήσει την τύχη του στην Κωνσταντινούπολη και πραγματικά η τύχη θα αρχίσει να του χαμογελά. Το αφεντικό του όντας άτεκνος πεθαίνοντας θα του κληροδοτήσει την περιουσία του. Έτσι ο Άγγελος θα βρεθεί Ιδιοκτήτης Εστιατορίων στην Πόλη και στα περίχωρα της. Και εδώ ξεκινάει η καταιγιστική πλοκή και η φρενήρης διακύμανση των εξελίξεων. Γιατί εκτός από την επαγγελματική και οικονομική του αποκατάσταση ο Άγγελος στην Πόλη θα συναντήσει τον Έρωτα. Τον κεραυνοβόλο έρωτα. Αυτό το σαρωτικό συναίσθημα που θα νιώσει να τον συνθλίβει και να τον καταπίνει. Αυτό το δυνατό συναίσθημα που το περίμενε μια ζωή. Και όμως ταυτόχρονα μέσα του ξυπνά η ενοχή. Ο Θυμός, η αποστροφή. Το απαγορευμένο, το ανέφικτο. Γιατί η ματιά του έπεσε επάνω σε μια γυναίκα που δεν έπρεπε να κοιτάξει. Σε μια γυναίκα που δεν είναι Ελληνίδα αλλά είναι Τουρκάλα. Σε μια γυναίκα που δεν είναι Χριστιανή αλλά είναι μουσουλμάνα. Λειλά Λυδία το όνομα της και Θα προσπαθήσει να ξεφύγει από την μορφή της που τον τραβάει σαν μαγνήτης. Να ξεφύγει από τον ιστό μιας ξελογιάστρας πόλης που όσο και αν το προσπαθεί δεν καταφέρνει να υψώσει τείχη ορατά ανάμεσα στους δυο λαούς. Ένα περίπλοκα στημένο σκηνικό οικοδομεί η ζωή και χρειάζονται κλειδιά και κώδικες που πρέπει να σπάσουν για να βρεθεί η χρυσή τομή για να μπορέσουν οι δυο τους να είναι μαζί. Γιατί ενώ το συναίσθημα είναι αμοιβαίο τα εμπόδια είναι πολλά και θεωρητικά απροσπέλαστα. Η Αμαρτία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έντονη επιθυμία. Συναισθήματα και σκέψεις σε μια διαρκή κόντρα αντιλήψεων και όμως ένας έρωτας υφαίνεται κάτω από την σκιά αυτών των αντιλήψεων που έχουν θρέψει και θα θρέψουν τα γεγονότα ανεξίτηλα. 

Μέσα στην αχλή των νερών του Βοσπόρου. Μέσα στην βουή και τον συνωστισμό των διαφορετικών φυλών. Μέσα στην μουσική των μπερδεμένων πολιτισμών ο έρωτας θα στήσει χορό βάζοντας φωτιά στο μυαλό και στο κορμί των δυο νέων. Και κάθε ορατό και αόρατο τείχος θα πέσει καταφέρνοντας το ανέφικτο να γίνει εφικτό. Ο Άγγελος και η Λυδία θα σπάσουν τους κώδικες και θα είναι μαζί. Θα επιβάλουν την σχέση τους στους δικούς τους ανθρώπους και θα ξεκινήσουν μαζί την κοινή τους πορεία. 
Όμως αυτός ο έρωτας ξεκινάει με ένα τεράστιο και επικίνδυνο μυστικό που θα καραδοκεί πάντα να καταστρέψει τον ισχυρό δεσμό τους. Το θέλω της καρδιάς θα παλεύει διαρκώς με τον ιστό των τύψεων και των ενοχών. Και όταν ξυπνήσει το φάντασμα μιας ιστορικής καταστροφικής αλληλουχίας που δεν λέει να σταματήσει τότε όλα θα πυρποληθούν. Ελπίδες, όνειρα, περιουσίες ζωές. Ο Έρωτας θα σπάσει και θα μετατραπεί σε προδοσία. Η Αλήθεια θα φανερωθεί δείχνοντας λάθος κατευθύνσεις. Θα αλλοιώσει αισθήματα και προθέσεις. Η Λυδία και ο Άγγελος θα βρεθούν στην δίνη των ιστορικών εξελίξεων και των δικών τους προσωπικών επιλογών. Στην πλάνη του τυχαίου. Στην συγκυρία της στιγμής. Στην δέσμευση του χρέους. 6 Σεπτεμβρίου 1955 η ημέρα που θα καθορίσει την πορεία της ζωής τους. Η ημέρα που θα ορίσει το μέλλον της ύπαρξης τους. Θα μπορέσουν ο Άγγελος και η Λυδία να ξεφύγουν από τον σφικτοδεμένο ιστό της μοίρας τους; Αυτό Θα το δείξουν οι επόμενες σελίδες του βιβλίου που θα σας αποζημιώσουν πλήρως με την διαδοχική και ασταμάτητη αγωνία που θα σας χαρίσουν. 


Στο βιβλίο αυτό θα δούμε ιστορικές στιγμές που καθόρισαν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σεπτεμβριανά, Απέλαση των Ελλήνων το 1964, Κυπριακό , Κρίση του 1987, Ίμια. Τα ιστορικά στοιχεία όμως δεν κουράζουν, δεν πνίγουν τον αναγνώστη. Αντίθετα συμπλέουν αρμονικά με τις εξελίξεις του βιβλίου και συμπληρώνουν το παζλ μιας δυνατής ιστορίας που στην ουσία έχει τις ρίζες της βαθιά στην αρχαιότητα. Γιατί η συγγραφέας πήρε μια ιστορική αλήθεια καταγεγραμμένη από τον Ηρόδοτο και την προσάρμοσε στην μυθοπλασία της με εξαιρετικό τρόπο. Με την δύναμη του λόγου η Βασιλική Διαμαντή ανοίγει ρήγματα, σπάει προκαταλήψεις. Τονίζει αντιθέσεις. Βάζει σε δημιουργική σκέψη τον αναγνώστη.

Ένα πλούσιο βιβλίο γεμάτο εικόνες και σκέψεις. Πολλές αντιπαραβολές και καθοριστικές ανατροπές. Κινείτε και εναλλάσσεται ανάμεσα στον έρωτα, το καθήκον την δέσμευση και το χρέος. Και φυσικά στις επιπτώσεις που έχουν στις ζωές των ανθρώπων οι καθοριστικές επιλογές που θα κλιθούν να πάρουν οι πρωταγωνιστές της Ιστορίας μας. Κάτω από την παρέμβαση της μοίρας και των ιστορικών εξελίξεων λειτουργώντας άλλοτε εγωιστικά και άλλοτε με γνώμονα τον ιερό όρκο μιας προσωπικής δέσμευσης θα μας προσφέρουν μια δυνατή και αγωνιώδη πάλη συναισθημάτων και έντονη διαμάχη σκέψεων και αντιθέσεων. Η συγγραφέας θέτει πολλά ορατά και αόρατα διλήμματα. Αναγείρει με έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο εικόνες και στιγμές μιας ιστορικής αλήθειας που δεν πρέπει να ξεχαστεί. Μας καθοδηγεί με τρόπο ιδανικό στην αναζήτηση μιας λύτρωσης που φαίνεται ανέφικτη. Μας ανοίγει με τρόπο διαφορετικό την καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων που οι πράξεις τους έχουν αλλοιώσει την πραγματική εικόνα της ψυχής τους. Καταφέρνει να εισχωρήσει συνοπτικά και περιεκτικά μέσα σε πρόσωπα, σε καταστάσεις και να αναδείξει τις διαφορετικές νοοτροπίες, τους διαφορετικούς πολιτισμούς, τις διαφορετικές θρησκείες και να ανασύρει όχι αυτά που μας χωρίζουν αλλά αυτά που μας ενώνουν.

Ένα τέλος συγκλονιστικό και καθηλωτικό που θα κατορθώσει να εισχωρήσει τόσο πολύ μέσα σας ξεφεύγοντας απο τα τετριμμένα, δίνοντας μια εντελώς άλλη εκδοχή για την έννοια της κάθαρσης. Καλό σας ταξίδι λοιπόν ανάμεσα στην Ξάνθη και στην Κωνσταντινούπολη. Σε ένα ταξίδι που θα το διχάσει η Αλήθεια και το ψέμα. Ζωές πλεγμένες σε ένα αδιόρατο ιστό μιας ύπουλης αράχνης που θα ανακατέψει στο πέρασμα της πολλά μυστικά πολλά λάθη και πολλές συγκυρίες κάνοντας μαριονέτες όσους βρεθούν στο πέρασμα της. Το σίγουρο είναι πως όσοι διαβάσετε αυτό το βιβλίο θα το λατρέψετε γιατί η διακύμανση του και η εξέλιξη του δεν είναι απο αυτές που συναντάμε εύκολα στα βιβλία. Έχει τον δικό του ρυθμό, την δικιά του πνοή και τον δικό του στόχο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί απο τις  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ
   Δυο πόλεις που μαγνητίζουν με την ομορφιά τους. Ξάνθη και Κωνσταντινούπολη. Δυο λαοί και δυο θρησκείες που βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση. Ένας σαρωτικός απαγορευμένος έρωτας που δεν θα λογαριάσει τίποτα και κανέναν! Ένα θανάσιμο μυστικό και ένας διαρκής φόβος για την αποκάλυψη του. Αξίες και προκαταλήψεις. Ιστορικά γεγονότα που θα ορίσουν και θα καθορίσουν την πορεία των ηρώων. Αρχαίοι μύθοι που υφαίνουν περίτεχνα. την μοίρα των πρωταγωνιστών και τυλίγουν σε έναν αδιάσπαστο ιστό τις τύχες τους τραβώντας τους σε ένα ατέρμονο βασανιστικό ταξίδι μέχρι την αποκάλυψη μιας μεγάλης πλάνης.Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

5 Βιβλία που αξίζει να θυμηθούμε - Επιλέγει η Γεωργία Ρετετάκου

Τα 20 καλύτερα Βιβλία που διαβάσαμε τον Απρίλιο του 2021

10 Προτάσεις Βιβλίων που μας κέρδισαν το πρώτο Τρίμηνο του 2019

Τα Καλύτερα Αστυνομικά - Ψυχολογικά Θρίλερ Μυθιστορήματα που διαβάσαμε το 2018

Τα 20 καλύτερα βιβλία που διαβάσαμε τον Μάρτιο του 2021

Η Κριτική μου " Τα Βλέπω " Γιώτα Καλαμαρά - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου