Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για το " Επάγγελμα Γραμματέας " Νάντια Παπαθανασοπούλου




Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

   Τέσσερις γυναίκες η Δανάη η Δόμνα η Χριστίνα και η Αντιγόνη. Εντελώς διαφορετικές η μια από την άλλη. Μοναδικό κοινό τους στοιχείο το επάγγελμα τους. Επάγγελμα γραμματέας ο επαγγελματικός ρόλος και των τεσσάρων γυναικών. Θα συναντηθούν στο γραφείο του Ανδρέα ο οποίος είναι Ψυχολόγος όταν ο τελευταίος αναζητήσει εθελοντικά κάποια άτομα να τον βοηθήσουν επάνω στο θέμα του βιβλίου που συγγράφει. Μέσα από την συζήτηση, μέσα από τις στοχευμένες και καίριες ερωτήσεις και προτάσεις του Ψυχολόγου, θα ξυπνήσουν απωθημένα και θα αρχίσουν να φαίνονται τα σημάδια μιας εικονικής πραγματικότητας που ζούσαν όλοι μέσα στην καθημερινότητα τους.
   Αναγνωριστικά στην αρχή και σχεδόν ανεξέλεγκτα στην συνέχεια όλες οι ισορροπίες θα καταρρεύσουν, θα χαθούν και θα ανασυνταχθούν. Η αμετάβλητη καθημερινή ρουτίνα Η ψευδαίσθηση της ευτυχίας των τεσσάρων γυναικών αλλά και το άγνωστο και πικρό παρελθόν του Ανδρέα θα μας δώσουν γερές δόσεις έντασης και συναισθηματικής φόρτισης.
   Μια δυνατή ιστορία τεσσάρων γυναικών που μέσα από μερικές συνεδρίες ψυχανάλυσης θα αναζητήσουν και θα βρουν τον καθρέπτη της ψυχής τους και ακόμα περισσότερο τον προορισμό της ίδιας της ύπαρξης τους. Και ένας άντρας ανάμεσα τους που θα βρει και αυτός με την σειρά του τα χνάρια της δικιάς του προσωπικής αναζήτησης. Εικόνες και συναισθήματα, έννοιες και αξίες θα καταγραφούν αθρόα και μελετημένα στις σελίδες αυτού του βιβλίου αναγκάζοντας μας να δούμε στον καθρέπτη του τον ίδιο μας τον εαυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναγνωρίσουμε σημάδια της δικιά μας ταυτότητας σε κάποιον απο τους πρωταγωνιστές ή να μην αγγίξουμε την αύρα μιας δικιάς μας προσωπικής επιθυμίας.
   Ένα σύγχρονο και εύστοχο μυθιστόρημα που αγγίζει , ξεκλειδώνει και διαμορφώνει τελικά την ψυχολογία του αναγνώστη καθώς αυτός γνωρίζεται και ταυτίζεται με τους ήρωες του βιβλίου. 
Γλυκό, τρυφερό και ενίοτε κυνικό. Με μια ζεστή αμεσότητα και πηγαία αυθεντικότητα που αγκαλιάζει και αφυπνίζει τον αναγνώστη. Με ανεκβίαστο χιούμορ και καθημερινό λόγο αυτό το βιβλίο πραγματικά καταφέρνει να αφήσει τα χνάρια του και να δείξει τον δρόμο και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην ζωή μας η ψυχανάλυση αλλά κυρίως η ανάγνωση και η κατανόηση του ίδιου μας του εαυτού. Έρωτας φιλία προδοσία και άλλα πολλά συναισθήματα θα παίξουν με τις χορδές της καρδιά μας για να αποδώσουν στο μέγιστο τα νοήματα αυτού του βιβλίου.
   Πολλά συγχαρητήρια στην συγγραφέα γιατί με απλό τρόπο κατάφερε να με συγκινήσει αλλά κυρίως να με προβληματίσει και να βγάλει απο μέσα μου πράγματα που ποτέ δεν είχα διαπιστώσει για τον εαυτό μου. Άραγε πόσα εικονικά πράγματα ζούμε στην ζωή μας; Πόσο λανθασμένη εικόνα έχουμε για τα όσα βιώνουμε. Αλήθεια εσείς ξέρετε τον εαυτό σας πραγματικά; Διαβάστε το βιβλίο και ίσως αλλάξετε γνώμη.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου "Λέγε με Ισμαήλ" Τέσυ Μπαϊλα Εκδόσεις Ψυχογιός - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

  Η Τέσυ Μπάϊλα είναι μια συγγραφέας που ακολουθώ από την πρώτη στιγμή που διάβασα δικό της βιβλίο. Έχει έναν δικό της προσωπικό στίγμα στην λογοτεχνία και ένα ιδιαίτερο τρόπο να σε κάνει να κατανοείς και τα ανθρώπινα συναισθήματα, αλλά κυρίως τις ανθρώπινες πράξεις φτάνοντας κατευθείαν στις αιτίες οι οποίες και τις κατευθύνουν, αλλά και μπορούν να τις αλλάξουν. Το μυθιστόρημα κινείται χρονικά ανάμεσα στα γεγονότα του 1955 στα Σεπτεμβριανά και στην απέλαση την Ελλήνων υπηκόων το 1964. Η Κωνσταντινούπολη γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει και ανακατεύει αρμονικά συναισθήματα, βιώματα και συνήθειες και παράλληλα γίνεται το μήλο της έριδας για μίση, για αντιπαλότητες και διεκδικήσεις που γεννά η ανθρώπινη απληστία, και τα πολιτικά συμφέροντα.  Τόπος εξέλιξης της ιστορίας μια γειτονιά στο Πέρα, που κινούνται και πρωταγωνιστούν χαρακτήρες που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένοι στο μυαλό του αναγνώστη γιατί ο καθένας από αυτούς κουβαλά την δικιά του ξεχωριστή ιστορία. Ο Ισμαήλ ο Tούρκος καφετζή