Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για το " Ερωτευμένο Αίμα " Μιχάλης Σπέγγος



Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου


   Ερωτικά μυθιστορήματα έχουν γραφτεί πολλά. Ερωτικά μυθιστορήματα όμως με κεντρικό θέμα τον Έρωτα νομίζω πως έχουν γραφτεί ελάχιστα. Τέσσερις ερωτικές ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους και μέσα απο την εξιστόρηση τους αντιλαμβανόμαστε όλη την μαγεία και την πολυπλοκότητα του Έρωτα. Δοσμένες με ένα τρόπο άμεσο και ρεαλιστικό που αγγίζει και προκαλεί. Δείχνοντας μας με αδιαμφισβήτητο τρόπο τις αλλαγές και τις μεταστροφές στην ίδια την ψυχολογία των πρωταγωνιστών.

   Γιάννενα δεκαετία του 1930 η Αμαλία μια πανέμορφη παντρεμένη κοπέλα. αναστατώνει το Αρχοντικό του Γιατρού Γιάννη Ρήγα βάζοντας την σφραγίδα της στην ζωή της οικογένειας της, αλλά και της οικογένειας του Γιατρού. Οι πράξεις της και τα συναισθήματα που θα προκαλέσει θα χαράξουν για πάντα τις ζωές τους στο παρόν, αλλά και στο μέλλον.
   Αθήνα σήμερα τρία αδέρφια ψάχνουν να βρουν τις ισορροπίες τους ανάμεσα στα πάθη τους, τις φιλοδοξίες τους και στα προσωπικά τους απωθημένα. Σε αυτά που αφήνουν να φανερωθούν και σε αυτά που επιμελώς κρύβουν εντός τους. Ο Άλκης πετυχημένος δημοσιογράφος αναλώνεται σε σχέσεις της μιας βραδιάς, μέχρι να έρθει η στιγμή να ανατραπεί όλο του σκεπτικό και όλη του η ερωτική κοσμοθεωρία από κάτι φαινομενικά ασήμαντο. Η Βιβή χωρισμένη, καταχρεωμένη, θυμωμένη μέχρι το κόκκαλο με τον, πρώην άντρα της ξοδεύει και αυτή την ζωή της σε ευκαιριακές σχέσεις, μέχρι να γνωρίσει από το πουθενά εκείνον που αναπάντεχα θα την βγάλει έξω από τον λαβύρινθο της προσωπικής της συντριβής; Τέλος ο Μιχάλης που είναι στην ουσία και ο αφηγητής της ιστορίας μας είναι πετυχημένος ογκολόγος που ασχολείται όμως με την Ιατρική έρευνα. Ο έρωτας στην ζωή του δεν έχει την πρώτη θέση. Πάνω από όλα έχει την επιστήμη του και τις έρευνες του. Όταν όμως γνωρίσει την ερωτική σαγήνη στα μάτια και στο κορμί μιας ειδικευόμενης γιατρού, τότε θα βρεθεί μπροστά σε συναισθήματα που θα αλλάξουν τις προτεραιότητες του. Συναισθήματα που θα τον βάλουν σε πολλά διλήμματα και θα προκαλέσουν μια θύελλα στην ζωή του. Ειδικά όταν αυτή η σχέση θα πάρει μια άλλη εντελώς διαφορετική τροπή από αυτή που είχε υπολογίσει.
   Ανάμεσα στις εύθραυστες  ισορροπίες και την ένταση που ζουν τα τρία αδέρφια, έρχεται να ταράξει τα νερά ένα ακόμα γεγονός που ανατρέπει σε παράλληλη μορφή τα δεδομένα της ζωής τους. Ένα mail θα έρθει  για να ενώσει την ιστορία του χθες με τις ιστορίες του σήμερα μέσα από ένα κρυφό ημερολόγιο. Κατοχή, Αντίσταση, ραγισμένες σχέσεις, υποψίες προδοσίας. Αποκατάσταση και αποκαθήλωση προσώπων και καταστάσεων έρχεται να προσδώσει στο κείμενο μια πιο έντονη γεύση μυστηρίου και αγωνίας. Με τον έρωτα όμως να κυλάει στο αίμα και να είναι πανταχού παρόν σε κάθε σελίδα και σε κάθε λέξη. Με μια ιδιόρρυθμη αφήγηση και με ένα δικό του πρωτότυπο τρόπο ο συγγραφέας ανακατεύει διαρκώς τις καταστάσεις και τα γεγονότα δημιουργώντας την δικιά του αυθεντική και προσωπική ατμόσφαιρα.
   Δυνατές και αληθοφανείς σκηνές. Στιγμές έντονου πάθους και στιγμές έντονης αντίδρασης και αντίστασης απέναντι στα πρωτόγνωρα συναισθήματα που αλλάζουν την Ρότα των ηρώων ξεκινώντας κατευθείαν απο τον εσωτερικό τους κόσμο. Ακυρώνοντας κάθε αυταπόδεικτο αξίωμα της προσωπικής τους ταυτότητας. Ανιχνεύει και αναλύει την γυναικεία και την ανδρική Ψυχολογία εστιάζοντας σε εκείνες τις διαφορές που καθορίζουν την δύναμη του κάθε φύλου σε έναν πόλεμο με αμφιλεγόμενο νικητή. Ξετρυπώνει την καλά κρυμμένη ματαιοδοξία και φανερώνει τα μυστικά του Έρωτα όταν αυτός μετατρέπεται σε βαθιά αγάπη.

   Ένα γαϊτανάκι σχέσεων που προκύπτει από τύχη ή από ανάγκη, φανερώνει τα ανθρώπινα ένστικτα, αλλά και ξεσκεπάζει τις αληθινές προθέσεις, σκέψεις και ανάγκες. Αυτές που κρύβονται κάτω απο τον μανδύα της προσποίησης σε μια δήθεν βολική ζωή ή σε μια δήθεν κακοδαιμονία ή σε μια δήθεν καλοφτιαγμένη καριέρα. Μέσα από υποτυπώδεις συγκρίσεις γίνεται η αναγνώριση του αληθινού έρωτα και διαλύεται η αυταπάτη των απωθημένων και των δήθεν σημαντικών σχέσεων. Τότε πραγματικά νιώθουν οι ήρωες την έννοια της επικοινωνίας αλλά βιώνουν και την έντονη και βαθιά πληρότητα που έρχεται πάντα σε αντιδιαστολή με τους φόβους και τις ανασφάλειες τους. Άραγε τί είναι ηθικό και τι ανήθικο; Τι είναι επιτρεπτό και τι ανεπίτρεπτο; Σκεφτόμαστε άραγε με τα μάτια της Κοινωνίας ή με τα μάτια της προσωπικής μας αντίληψης και της προσωπικής μας απολαβής στο μεγαλείο του Έρωτα;
   Μια ιστορία που έχει μια περίεργη χρονική συνοχή, Κομμάτια της ιστορίας του χθες μπλέκουν με τα κομμάτια της ιστορίας του σήμερα σιγά σιγά σιγά χωρίς καθορισμένη πορεία. Ακολουθώντας μια δικιά τους νόρμα μέχρι να έρθει η στιγμή για να κουμπώσουν και να καθορίσουν το τέλος και την σημασία της ιστορίας μας. Ο έρωτας αποκαλύπτεται σε όλες τις εκφάνσεις του οριοθετώντας καινούργια πρότυπα και βάζοντας τους ήρωες να παλεύουν με τα ίδια τα απαράβατα κατεστημένα τους και τα αδιαπραγμάτευτα όνειρα τους. Ως τότε, ως κάποτε γιατί ο Έρωτας έχει την δύναμη να αλλάζει τα πάντα στις ζωές των ανθρώπων ειδικά όταν στις φλέβες τους κυλάει ήδη Ερωτευμένο Αίμα.
   Ο συγγραφέας έχει κάνει σπουδαία δουλειά και έχει αφιερώσει όλη την ικμάδα της ψυχής του στο κείμενο του. Αξίζει να το αγκαλιάσουμε και να το γευτούμε.

 Το Βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ