Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου " Οι Κόρες της Ανάγκης Τζίνα Ψάρρη


Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου


"Η πραγματική φθορά του χρόνου είναι απρόβλεπτη. Ιδιότροπη και ακανόνιστη. Αφήνει άθικτα μερικά σημεία, πλήττοντας σοβαρά κάποια άλλα. Ασύμμετρες ξεθωριασμένες λωρίδες εκεί που χτυπά ο ήλιος, η ζέστη και το κρύο. Αναμνήσεις που χάνονται και άλλες που διατηρούνται.  Το κορμί χάνει την ζωηράδα του, η καρδιά πάλι όχι. Μια χειρουργική διαδικασία αποσυναρμολόγησης που πρέπει όμως να οδηγήσει σε μοντάρισμα απ' την αρχή."

Έτσι ξεκινάει ξεκινάει το Βιβλίο Οι κόρες της Ανάγκης της Τζίνας Ψάρρη. Λέξεις που κρύβουν μια φιλοσοφική διάθεση ίσως. Λέξεις που κρύβουν στην πραγματικότητα την ανασύνθεση και τον επαναπροσδιορισμό της πραγματικής αλήθειας που κρύβουν μέσα τους οι ήρωες αυτής της τόσο δυνατής και διαφορετικής ιστορίας. Μια διαδικασία εκμαίευσης πραγματικών και αληθινών συναισθημάτων μέσα από την άλλοτε γλαφυρή, άλλοτε οδυνηρή και άλλοτε απολογητική διάθεση των πρωταγωνιστών. Μέσα από τα όσα έζησαν, όσα επέλεξαν και όσα τους καθόρισε η μοίρα θα μάθουμε πολλά για τα όσα κρύβονται καλά κάτω από την επιφάνεια της πραγματικότητας τους. Που είτε την γνωρίζουν, είτε την ανακαλύπτουν και οι ίδιοι εν καιρώ, μέσα από τις ανατρεπτικές συνθήκες που θα συναντήσουν στον δρόμο τους.

Τρεις γυναίκες σε μια λεπτή σχέση εξάρτησης που ορίζεται από τις ίδιες τις περιστάσεις, τις επιλογές ή τις μοιραίες παρεμβάσεις. Η Αγνή που είναι στην ουσία η αφηγήτρια είναι μια γυναίκα ηθικά δεσμευμένη από τις πεποιθήσεις της. Δυναμική, αλλά και πολύ κλειστός χαρακτήρας. Σταθερή και απόλυτη στις αξίες της, Η αδερφή της η Ιφιγένεια αντίθετα μπορεί και αλλάζει με απαράμιλλη ελευθερία τις σκέψεις της και τις κινήσεις της, προσαρμόζοντας τες στις εκάστοτε συνθήκες. Ερωτεύεται με πάθος τον Στάθη και η ζωή της γεμίζει με ελπίδα, χαρά και ευτυχία μέχρι την στιγμή που η σχέση τους θα μπει σε μια άλλη τροχιά από ένα γύρισμα της τύχης καθορισμένο να τους δοκιμάσει. Η Τρίτη γυναίκα είναι η Αγγελίνα. Απο την κοιλιά της μάνας της ακόμα διαπιστώνεται πως πάσχει απο μια γενετική χρωμοσωματικη ανωμαλία. Μεγαλώνει μέσα σε μια κατάσταση άλλοτε απόρριψης και άλλοτε υπερβολικής προσοχής. Κύριο μέλημα της να αποκρούσει τα χτυπήματα απο την αποστροφή που το σώμα της θεωρητικά προκαλεί στους άλλους. Η υποψία του οίκτου και το πραγματικό ενδεχόμενο της μη αποδοχής. Βρίσκεται διαρκώς  εγκλωβισμένη σε ένα συνονθύλευμα από προκαταλήψεις και αξιώματα που την καθορίζουν και την περιορίζουν.

Μέσα από αυτές τις τρεις γυναίκες και την ιδιαίτερη σχέση τους. Από το δυνατό δέσιμο τους. Θα περάσουν απο μπροστά μας όλες οι σκέψεις τους, τα διλήμματα τους. Τα δυνατά συναισθήματα τους. Οι αντιφατικές συμπεριφορές τους. Αυθεντικές σχέσεις και σχέσεις υποκρισίας. Σχέσεις που αλλάζουν και τροποποιούνται μέσα από τις ίδιες τις συνθήκες της ζωής. Προσδοκίες που οφείλουν να αλλάζουν και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Με έναν λεπτό χειρουργικό τρόπο η συγγραφέας μας παρουσιάζει ένα βιβλίο που είναι ένας αντικατοπτρισμός των ανθρώπινων σχέσεων που γεννιούνται, δοκιμάζονται, κλονίζονται και εντέλει επαναπροσδιορίζονται. Με έναν αιχμηρό τρόπο διαπερνά όλα τα στρώματα της ανθρώπινης ψυχής και εισχωρεί βαθιά στα μύχια των σκέψεων και των προθέσεων των ηρώων ξεγυμνώνοντας τους και φανερώνοντας το πραγματικό πρόσωπο τους.

Ανάμεσα στις προσωπικές επιλογές και στην μοίρα υπάρχει μια μικρή διαχωριστική γραμμή αυτή ακριβώς η διαχωριστική γραμμή θα μας απασχολήσει από την αρχή ως το τέλος. Οι ήρωες επιλέγουν έναν δικό τους μονοδιάστατο τρόπο σκέψης και αντίδρασης που τελικά η ίδια η ζωή και οι εξελίξεις της τον ανατρέπει στο τέλος εμφατικά. Έρωτες δυνατοί και παθιασμένοι που καταλήγουν εγωιστικά σε μια παθητική συναίνεση νοσηρής συμβίωσης. Και άλλοτε Έρωτες που γίνονται εμμονικοί και απρόβλεπτοι, αλλά σκοντάφτουν στα εμπόδια της προσωπικής επιλογής που είναι δεσμευμένη στο καθήκον και στο χρέος.

Αμφιταλαντεύεσαι στις αποφάσεις των ηρώων. Άλλοτε οργίζεσαι και άλλοτε συμπονάς. Ακολουθείς την πορεία τους διερευνητικά ψάχνοντας για την αλήθεια των προθέσεων τους κάτω από την επίπλαστη επιφάνεια τους. Ακολουθείς τον ατελείωτο κύκλο της ζωής τους απο ελπίδες και απογοητεύσεις. Τις απότομες εναλλαγές ευτυχίας και θλίψης. Τις ανατροπές της ευτυχίας. Σχέσεις που αλλάζουν προτεραιότητες ή μπαίνουν αντίβαρο στην ανασφάλεια και στην κρυψήνεια. Κινδυνεύουν στον βωμό της διαφορετικής οπτικής απέναντι στην ηθική υποχρέωση.

Συναισθήματα που κοντράρονται στα θέλω και στα πρέπει. Στα αν και στα γιατί. Σε μια υπερβολική αίσθηση καθήκοντος ή αποποίησης των ευθυνών. Οι ήρωες θα έρθουν αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα τους. Θα συγκρουστούν με την ίδια την ιδιοσυγκρασία τους και θα φανερώσουν με ρεαλισμό το σύνολο του ψυχισμού τους μέσα σε από μια ιστορία που θα αποκαλύψει στο τέλος το σύνολο της αυταπάτης τους.



Οι κόρες της Ανάγκης είναι ένα Κοινωνικό μυθιστόρημα που εστιάζει στις Ανθρώπινες σχέσεις και στις Προσωπικές επιλογές, Ένα βιβλίο ευαίσθητο και τρυφερό. Παίρνει μια ιδιαίτερη τροπή με σκοπό να κριτικάρει και να στηλιτεύσει τις παθητικές αντιδράσεις των ηρώων. Εστιάζει επάνω στο ευαίσθητο θέμα της επιλογής να γεννήσει μια γυναίκα ένα παιδί που υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να γεννηθεί με αναπηρία. Τα διλήμματα, οι αρνήσεις, η πορεία της ζωής με το βάρος αυτής της απόφασης. Η Οπτική της αναπηρίας από το άτομο που την βιώνει. Οι περιορισμοί η στάση της ίδιας της οικογένειας. Συναισθήματα που κρύβονται και συναισθήματα που φανερώνονται αληθινά ή καμουφλαρισμένα.

Εγώ αυτό το βιβλίο το λάτρεψα. Έβγαλε αβίαστες αλήθειες με μια ροή γρήγορη, Με έναν λόγο πηγαίο και εκφραστικό. Για τους λάτρεις του Κοινωνικού μυθιστορήματος είναι απο τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφορούν. Αξίζει να το προσεγγίσετε.

Το Βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άνεμος Εκδοτική




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ