Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου " Ο Κήπος με τα Τριαντάφυλλα " Σοφία Κραββαρίτη



Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Ο Κήπος με τα Τριαντάφυλλα είναι ένα βιβλίο που απο την αρχή ως το τέλος σε εκπλήσσει με την ταχύτητα του και την αναπάντεχη εξέλιξη του. Ένα βιβλίο που το ανακαλύπτεις σιγά σιγά. Είναι ένα μυθιστόρημα που η πραγματική του διάσταση ξεδιπλώνεται με έναν ιδιάζοντα τρόπο που ισορροπεί ανάμεσα στο ρομαντικό και το συναισθηματικό, Το κωμικό και το τραγικό, Το κυνικό και το αληθινό. Το κείμενο μεταμορφώνεται διαρκώς τόσο στις σκηνές, όσο και στους χαρακτήρες. Τόσο στις καταστάσεις, όσο και στις αληθινές προθέσεις που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια των σκέψεων και των κινήσεων που αρχικά μας παρουσιάζονται.

Η Σόνια είναι μια γυναίκα αποφασιστική και δυναμική, Ξέρει να προσαρμόζεται σε όλες τις καταστάσεις που της παρουσιάζονται. Όμως ενώ αναζητά την αγάπη, την θαλπωρή και την ανταπόκριση στα πλούσια και γεμάτα συναισθήματα της. Πάντα συναντά έναν τοίχο μπροστά της. Όλες οι σχέσεις της καταλήγουν σε φιάσκο αποκαλύπτοντας διαρκώς τα συναισθηματικά της κενά και τις ανασφάλειες της που διαρκώς μεγαλώνουν. Τι φταίει αλήθεια και δεν μπορεί να βρει αυτό που πραγματικά θέλει; Θεωρεί πως εκείνη είναι εντάξει σε όλα.  Είναι όμως έτσι; ή απλώς έτσι φαντάζεται; Διοχετεύει την απέραντη αγάπη της και την ευγνωμοσύνη της στα τριαντάφυλλα της. Ο κήπος με τα τριαντάφυλλα αποτελεί για εκείνη τον εσωτερικό δικό της κόσμο που την καταλαβαίνει την νιώθει και την φροντίζει. Μέσα από τραγελαφικές και κωμικοτραγικές καταστάσεις βιώνουμε την απελπιστική ανάγκη της Σόνιας να ακουστεί η φωνή της ψυχής της. Να ακουστούν τα θέλω της και οι ανάγκες της. Μέσα από τον εσωτερικό της κόσμο ο κήπος με τα τριαντάφυλλα θα αποκαλύψει όλα τα μυστικά της. Όλες τις κρυφές πτυχές του εαυτού της. Θα γίνει ο προστάτης της, αλλά και ο σύμμαχος της που θα κρατήσει για πάντα στην αγκαλιά του θανάσιμα μυστικά και ανομολόγητες αλήθειες.

Ένας κόσμος διαφορετικός και αλλιώτικος διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας. Ένας κόσμος που τα άψυχα υλικά παίρνουν ζωή για να μας καθοδηγήσουν στην δικιά τους αλήθεια. Πόσες αναμνήσεις κουβαλάνε; Πόσα ξεσπάσματα και πόσες ευτυχισμένες στιγμές; Τα αντικείμενα που περιβάλλουν τον κόσμο μας στην ουσία αποτελούν τους αποδέκτες της ενέργειας μας είτε θετικής, είτε αρνητικής. Δίνουν όμως και εκείνα με την σειρά τους φως χρώμα, ήχο. Γεύση οσμή και αφή στις στιγμές μας σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές. Η Ευαίσθητη πτυχή του βιβλίου βρίσκεται σε αυτή ακριβώς την ευφάνταστη και σημαντική εκδοχή να έχουν συμμετοχή και λόγο στις εξελίξεις τα άψυχα αντικείμενα. Η Κλεψύδρα που μετρά αντίστροφα τις στιγμές ευτυχίας. Η πυξίδα που θρηνεί την απώλεια και ψάχνει απεγνωσμένα να επαναπροσδιορίσει την χαμένη πορεία εκείνης. Τα έπιπλα και τα χαλιά που δέχονται όλη την φθορά των ανθρώπινων συναισθημάτων. Η συγγραφέας ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα καλούπια καταφέρνει να μας κεντρίσει όχι μόνο το ενδιαφέρον αλλά να μας τραβήξει στον δικό της μαγικό κόσμο. Εκεί όπου η πραγματικότητα μπλέκει με την φαντασία. Εκεί όπου το αληθινό ανακατεύεται περίτεχνα με το μεταφυσικό. Δεν είναι όμως μόνο το ύφος της γραφής που αλλάζει, μεταλλάζεται και εναλλάσσετε είναι και το ύφος της πλοκής που μπερδεύεται περίτεχνα.

Πότε Κεφάτη Κωμωδία. Πότε μεταφυσικό θρίλερ με αστυνομική πλοκή. Πότε μια αγωνιώδης καταδίωξη με τραγικές συνέπειες. Πότε μια εξομολόγηση δυνατή και ουσιαστική. Μπορεί άραγε να χωρέσουν όλα αυτά μαζί σε ένα κείμενο μόλις 156 σελίδων; Και όμως μπορούν. Γιατί η γραφή είναι πυκνογραμμένη και συμπυκνωμένη, Κομμάτια ενός ουσιαστικού και ολοκληρωμένου παζλ με προορισμό την πραγματική ανάγνωση των όσων έχει καλά κρυμμένα μέσα της η πρωταγωνίστρια. Των όσων δεν τολμά να ομολογήσει ή και αυτών των ξεκάθαρων συναισθημάτων που δεν έχει αντιληφθεί πόσο κοντά στην ζωή της βρίσκονται. Γιατί τις περισσότερες φορές η αλήθεια της ζωής μας και ο προορισμός μας, βρίσκεται σχεδόν πλάι μας.

Μια πρωτότυπη ιστορία μυστηρίου που σε οδηγεί σε αλήθειες για τις ανθρώπινες σχέσεις και για τις άγνωστες πτυχές της γυναικείας ψυχοσύνθεσης . Αστείο και κωμικό. Με αληθινό χιούμορ και με δραματικές δόσεις που αναδεικνύουν τα σκαμπανεβάσματα της δράσης και του ψυχικού φορτίου των ηρώων.  Η Σοφία Κραββαρίτη αναμειγνύει το μυστήριο, το συναίσθημα και την φαντασία για να αποκαλύψει σε όλο της το μέγεθος  την αλήθεια της ψυχής που διστάζει να φανερωθεί και κρύβεται αλλοιωμένη σε λάθος εντυπώσεις. Ο αναγνώστης πέφτει διαρκώς στην παγίδα για το πως τελικά θα διαμορφωθεί η ιστορία. Οι ανατροπές στο βιβλίο είναι πολλές. Καίριες και ειδικά κατευθυνόμενες να οδηγήσουν στα μεγάλα μηνύματα που θέλει να περάσει η συγγραφέας. Μέχρι να φτάσεις στον πυρήνα της πλοκής του θα έχεις νιώσει ένα ανεπαίσθητο διασκεδαστικό και αναγνωριστικό παιχνίδι γνωριμίας με τους ήρωες που θα σε τραβήξουν με τον δικό τους τρόπο στο κέντρο και στην ουσία της ιστορίας. 

Η συγγραφέας έχει κατασκευάσει ένα δικό της ξεχωριστό αφηγηματικό κόσμο όπου θέση στην πλοκή και στις εξελίξεις δεν έχουν μόνο οι ζωντανοί πρωταγωνιστές αλλά και τα άψυχα αντικείμενα. Άβια όντα όπως μια κλεψύδρα ή μια πυξίδα. Αλλά και έμβια όντα, όπως τα τριαντάφυλλα παίζουν τον ρόλο τους σε μια παράσταση εξαιρετική με σκοπό να διασκεδάσει, να αφυπνίσει, να αναγνωρίσει τα κομμάτια του κάθε ξεχωριστού εαυτού. Η Μοναξιά, η απεγνωσμένη αναζήτηση της αγάπης, η επιτακτική ανάγκη για ανταπόκριση των συναισθημάτων. Η φιλία και η αέναη παντοτινή αγάπη που ξαναγεννά και αναγεννά από την αρχή ,στην ίδια ή σε άλλη διάσταση, την ψυχή που ποτέ δεν χάνεται μέσα στο χάος του άπειρου.

Το Βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΛΩΣΤΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ