Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για το " Καταφύγιο στη Βροχή " Κώστας Σιμενός


Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Σε μια γοητευτική, σκοτεινή και μυστηριακή νουάρ ατμόσφαιρα μπαίνουμε σε μια ιστορία που η πορεία της θα διασταυρώσει τις ζωές δυο διαφορετικών ανθρώπων, δυο διαφορετικών κόσμων. Θα τις διασταυρώσει και τελικά θα τις ενώσει με έναν τρόπο καταλυτικό και απόλυτο. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο μετά την μοιραία συνάντηση τους και το περίεργο δέσιμο τους.

Ο Ανταίος Λαβέρτης είναι ένας γνωστός και επιτυχημένος συγγραφέας. Κλειστός χαρακτήρας, με λίγους, αλλά καλούς φίλους. Η ζωή του απομονωμένη στον δικό του μοναχικό κόσμο των βιβλίων και των σκέψεων του.  Μέσα στην βροχή και αναζητώντας συντροφιά μέσα στις ψευδαισθήσεις του, ψάχνοντας τρόπο να ξυπνήσει τα θαμμένα συναισθήματα του. Θα καταλήξει στο μπαρ του φίλου του, για ένα ποτό. Η συνάντηση του με την Τέρρα Πασκάλ, μια γυναίκα της νύχτας θα αλλάξει αναπάντεχα και ριζικά την ζωή του. Και την Κοσμοθεωρία του. Θα τον μπλέξει στην μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του και θα του αποδείξει πως η ίδια η ζωή είναι αυτή που βγάζει τα καλύτερα και τα πληρέστερα σενάρια.

Η Τέρρα εγκλωβισμένη στο ενοχικό παρελθόν της και στο επικίνδυνο παρόν της κυνηγημένη  από τον υπόκοσμο και συνεκδοχικά από την αστυνομία θα βρει Καταφύγιο στην τυχαία αλλά και μοιραία συνάντηση της με τον Ανταίο. Μια υποδόρια και ανεξήγητη ερωτική έλξη. Η αδρεναλίνη του κινδύνου μιας και την γυναίκα την αναζητά η αστυνομία και οι άνθρωποι της νύχτας. Τα συναισθήματα που ξεσκεπάζονται σιγά σιγά. Οι αληθινές σκέψεις και προθέσεις που βρίσκουν αντίκρυσμα και κουμπώνουν σωστά με αυτούς που έχουν την διάθεση να δεχτούν την πραγματική αλήθεια του καθένα. Μια ατμόσφαιρα που γεννά μυστήριο και δημιουργεί την αίσθηση της σκοτεινής πραγματικότητα που κουβαλούν αλλά που διστάζουν να βγάλουν προς τα έξω οι ξεχωριστοί ήρωες του βιβλίου. Μέσα όμως από τα λόγια, μέσα από τις θερμές αντιδράσεις, αλλά κυρίως μέσα από τις πράξεις στις οποίες κανείς τους δεν είναι συνηθισμένος θα ξαναγεννηθούν και θα ξανασυστηθούν μέσα από την καινούργια τους εκδοχή και την καινούργια τους προσέγγιση.

Εκείνος θα της αλλάξει τον καταθλιπτικό και στάσιμο κόσμο της. Εκείνη θα του δώσει την ευκαιρία να δει πέρα από τα πλαίσια της εγωιστικής του μονοτονίας και της μονόπλευρης οπτικής του απέναντι στον κόσμο και τις σχέσεις. Θα ανοίξουν καινούργιους δρόμους και θα δουν την ζωή με άλλη οπτική. Κόντρα στις συνθήκες, κόντρα στους κινδύνους, κόντρα στα κατά συνθήκη ψέματα και στις αναγκαστικές συμμαχίες θα βρεθούν στον δικό τους ατόφιο κόσμο. Στο δικό τους ξεχωριστό σύμπαν που είναι έτοιμο να υπερβεί το κάθε εμπόδιο και τον κάθε υποτιθέμενο κίνδυνο. Θα μεταβούν σιγά σιγά στο σκηνικό που ετοιμάζει ένα απροσδόκητο και δυνατό φινάλε. Διαφορετικό και συγκλονιστικό.

Οι ήρωες βγάζουν ένα εσωτερικό πάθος, ένα πάθος που δεν ήξεραν πως υπήρχε μέσα τους. Η μετάλλαξη τους με ρεαλιστικό και άκρως λογικό τρόπο θα μας ρουφήξει. Γιατί οι άνθρωποι κάτω από την επιρροή καταστάσεων και συνθηκών αλλάζουν όχι μόνο αρνητικά, αλλά και θετικά. Η μελαγχολία που βγάζει συγκίνηση.  Ο φόβος που βγάζει άγνωστες ευαισθησίες. Ο Έρωτας που θέτει άλλες προτεραιότητες, Οι ήρωες που αλλάζουν για χάρη όχι μόνο του έρωτα αλλά και της πλήρους κατανόησης της ψυχής και του εσωτερικού κόσμου που κουβαλάει ένας άνθρωπος που έχει αμφισβητηθεί κατάφωρα για τις πράξεις του.

Ένα μυθιστόρημα που εστιάζει βαθιά και αληθινά στην πραγματικότητα των δυο πρωταγωνιστών που υπάρχει κρυμμένη μέσα τους και απελευθερώνεται μόνο όταν η συνύπαρξη τους σπάσει τα στεγανά τους. Με κινηματογραφική ροή και ψυχαναλυτική διάθεση.  Με όμορφους, έντονα δυναμικούς και γεμάτους διαλόγους. Με ανατροπές και διάχυτη την αγωνία. Με μια μεταφυσική αίσθηση και με μια διαφορετική και πρωτότυπη ανάλυση της τελικής έκβασης της ιστορίας.

Πολυδιάστατο και  μεθοδικό, με μια ιδιαίτερη προσέγγιση στις προσωπικές επιλογές και στις ουσιαστικές  μεταβολές του ανθρώπινου χαρακτήρα. Αγγίζει αληθινά και μεταβάλει με τρόπο αδιαμφισβήτητο το κατεστημένο της ανθρώπινης ψυχολογίας. Γιατί οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν μέσα από μια σχέση ή μια αδιάβλητη και αληθινή επιθυμία που γεννιέται με επιχειρήματα και καθαρόαιμες προθέσεις.


Το λάτρεψα, το αγάπησα βαθιά και είναι απο εκείνα τα μυθιστορήματα που πραγματικά θα ξαναδιαβάσω γιατί θεωρώ πως είναι ένα βιβλίο που όσο φορές και να το διαβάσεις πάντα θα ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον και να θέλεις να το προσαρμόσεις στις δικές σου σκέψεις.

Το μεγαλύτερο μήνυμα του είναι πως τελικά η αλήθεια της ζωής μας δεν βρίσκεται πάντα στα μέρη στα οποία ψάχνουμε. Και πως ποτέ δεν είναι αργά για να ζήσουμε κάτι αληθινό και ουσιαστικό πέρα από το συμβατό και το προβλεπόμενο ακόμα και αν αυτό δεν είναι αρκετό να αλλάξει το προδιαγεγραμμένο πεπρωμένο.

Το Βιβλίο κυκλοφορεί απο την ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ