Η Κριτική μου για το " Καταφύγιο στη Βροχή " Κώστας Σιμενός


Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Σε μια γοητευτική, σκοτεινή και μυστηριακή νουάρ ατμόσφαιρα μπαίνουμε σε μια ιστορία που η πορεία της θα διασταυρώσει τις ζωές δυο διαφορετικών ανθρώπων, δυο διαφορετικών κόσμων. Θα τις διασταυρώσει και τελικά θα τις ενώσει με έναν τρόπο καταλυτικό και απόλυτο. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο μετά την μοιραία συνάντηση τους και το περίεργο δέσιμο τους.

Ο Ανταίος Λαβέρτης είναι ένας γνωστός και επιτυχημένος συγγραφέας. Κλειστός χαρακτήρας, με λίγους, αλλά καλούς φίλους. Η ζωή του απομονωμένη στον δικό του μοναχικό κόσμο των βιβλίων και των σκέψεων του.  Μέσα στην βροχή και αναζητώντας συντροφιά μέσα στις ψευδαισθήσεις του, ψάχνοντας τρόπο να ξυπνήσει τα θαμμένα συναισθήματα του. Θα καταλήξει στο μπαρ του φίλου του, για ένα ποτό. Η συνάντηση του με την Τέρρα Πασκάλ, μια γυναίκα της νύχτας θα αλλάξει αναπάντεχα και ριζικά την ζωή του. Και την Κοσμοθεωρία του. Θα τον μπλέξει στην μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του και θα του αποδείξει πως η ίδια η ζωή είναι αυτή που βγάζει τα καλύτερα και τα πληρέστερα σενάρια.

Η Τέρρα εγκλωβισμένη στο ενοχικό παρελθόν της και στο επικίνδυνο παρόν της κυνηγημένη  από τον υπόκοσμο και συνεκδοχικά από την αστυνομία θα βρει Καταφύγιο στην τυχαία αλλά και μοιραία συνάντηση της με τον Ανταίο. Μια υποδόρια και ανεξήγητη ερωτική έλξη. Η αδρεναλίνη του κινδύνου μιας και την γυναίκα την αναζητά η αστυνομία και οι άνθρωποι της νύχτας. Τα συναισθήματα που ξεσκεπάζονται σιγά σιγά. Οι αληθινές σκέψεις και προθέσεις που βρίσκουν αντίκρυσμα και κουμπώνουν σωστά με αυτούς που έχουν την διάθεση να δεχτούν την πραγματική αλήθεια του καθένα. Μια ατμόσφαιρα που γεννά μυστήριο και δημιουργεί την αίσθηση της σκοτεινής πραγματικότητα που κουβαλούν αλλά που διστάζουν να βγάλουν προς τα έξω οι ξεχωριστοί ήρωες του βιβλίου. Μέσα όμως από τα λόγια, μέσα από τις θερμές αντιδράσεις, αλλά κυρίως μέσα από τις πράξεις στις οποίες κανείς τους δεν είναι συνηθισμένος θα ξαναγεννηθούν και θα ξανασυστηθούν μέσα από την καινούργια τους εκδοχή και την καινούργια τους προσέγγιση.

Εκείνος θα της αλλάξει τον καταθλιπτικό και στάσιμο κόσμο της. Εκείνη θα του δώσει την ευκαιρία να δει πέρα από τα πλαίσια της εγωιστικής του μονοτονίας και της μονόπλευρης οπτικής του απέναντι στον κόσμο και τις σχέσεις. Θα ανοίξουν καινούργιους δρόμους και θα δουν την ζωή με άλλη οπτική. Κόντρα στις συνθήκες, κόντρα στους κινδύνους, κόντρα στα κατά συνθήκη ψέματα και στις αναγκαστικές συμμαχίες θα βρεθούν στον δικό τους ατόφιο κόσμο. Στο δικό τους ξεχωριστό σύμπαν που είναι έτοιμο να υπερβεί το κάθε εμπόδιο και τον κάθε υποτιθέμενο κίνδυνο. Θα μεταβούν σιγά σιγά στο σκηνικό που ετοιμάζει ένα απροσδόκητο και δυνατό φινάλε. Διαφορετικό και συγκλονιστικό.

Οι ήρωες βγάζουν ένα εσωτερικό πάθος, ένα πάθος που δεν ήξεραν πως υπήρχε μέσα τους. Η μετάλλαξη τους με ρεαλιστικό και άκρως λογικό τρόπο θα μας ρουφήξει. Γιατί οι άνθρωποι κάτω από την επιρροή καταστάσεων και συνθηκών αλλάζουν όχι μόνο αρνητικά, αλλά και θετικά. Η μελαγχολία που βγάζει συγκίνηση.  Ο φόβος που βγάζει άγνωστες ευαισθησίες. Ο Έρωτας που θέτει άλλες προτεραιότητες, Οι ήρωες που αλλάζουν για χάρη όχι μόνο του έρωτα αλλά και της πλήρους κατανόησης της ψυχής και του εσωτερικού κόσμου που κουβαλάει ένας άνθρωπος που έχει αμφισβητηθεί κατάφωρα για τις πράξεις του.

Ένα μυθιστόρημα που εστιάζει βαθιά και αληθινά στην πραγματικότητα των δυο πρωταγωνιστών που υπάρχει κρυμμένη μέσα τους και απελευθερώνεται μόνο όταν η συνύπαρξη τους σπάσει τα στεγανά τους. Με κινηματογραφική ροή και ψυχαναλυτική διάθεση.  Με όμορφους, έντονα δυναμικούς και γεμάτους διαλόγους. Με ανατροπές και διάχυτη την αγωνία. Με μια μεταφυσική αίσθηση και με μια διαφορετική και πρωτότυπη ανάλυση της τελικής έκβασης της ιστορίας.

Πολυδιάστατο και  μεθοδικό, με μια ιδιαίτερη προσέγγιση στις προσωπικές επιλογές και στις ουσιαστικές  μεταβολές του ανθρώπινου χαρακτήρα. Αγγίζει αληθινά και μεταβάλει με τρόπο αδιαμφισβήτητο το κατεστημένο της ανθρώπινης ψυχολογίας. Γιατί οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν μέσα από μια σχέση ή μια αδιάβλητη και αληθινή επιθυμία που γεννιέται με επιχειρήματα και καθαρόαιμες προθέσεις.


Το λάτρεψα, το αγάπησα βαθιά και είναι απο εκείνα τα μυθιστορήματα που πραγματικά θα ξαναδιαβάσω γιατί θεωρώ πως είναι ένα βιβλίο που όσο φορές και να το διαβάσεις πάντα θα ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον και να θέλεις να το προσαρμόσεις στις δικές σου σκέψεις.

Το μεγαλύτερο μήνυμα του είναι πως τελικά η αλήθεια της ζωής μας δεν βρίσκεται πάντα στα μέρη στα οποία ψάχνουμε. Και πως ποτέ δεν είναι αργά για να ζήσουμε κάτι αληθινό και ουσιαστικό πέρα από το συμβατό και το προβλεπόμενο ακόμα και αν αυτό δεν είναι αρκετό να αλλάξει το προδιαγεγραμμένο πεπρωμένο.

Το Βιβλίο κυκλοφορεί απο την ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

40 Προτάσεις Βιβλίων για Δώρα στις Γιορτές

Τα Καλύτερα Βιβλία που διάβασα το 2019-Βιβλίων Έργα/Ρετετάκου Γεωργία

10 Προτάσεις Βιβλίων που μας κέρδισαν το πρώτο Τρίμηνο του 2019

Η Κριτική μου "Η Ευχή" Μαρία Καραγιάννη-Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Τα Καλύτερα Αστυνομικά - Ψυχολογικά Θρίλερ Μυθιστορήματα που διαβάσαμε το 2018

Η Κριτική μου " Η Ερωμένη των Φάρων " Πηνελόπη Κουρτζή

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες Owens Delia