Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 Προτάσεις Βιβλίων που μας κέρδισαν το πρώτο Τρίμηνο του 2019


Best Books

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε δέκα Βιβλία που τα διαβάσαμε και τα ξεχωρίσαμε μέσα στο πρώτο Τρίμηνο του 2019. Βιβλία εξαιρετικά και ιδιαίτερα. Με ρυθμό αντίστροφης μέτρησης, σας τα παρουσιάζουμε και σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος
 Νούμερο 10.  "Αποκάλυψη " Κυριάκος Αθανασιάδης. Βαγγέλης Γιαννίσης, Χίλντα Παπαπδημητρίου, Δημήτρης Σίμος Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Πρωτότυπα ανατριχιαστικό, απίστευτα ατμοσφαιρικό. Εθιστικό, διαστροφικό και προκλητικό. Διχάζει και αγκαλιάζει με τα δεδομένα της ζωής που κουβαλούν οι ήρωες, Αλλά και με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του. Ψυχογραφεί εξαιρετικά όλους τους ήρωες και προβάλει το σύνολο του εσωτερικού τους κόσμου......

Αναλυτική Κριτική για την ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Υπόθεση: Η μουντή Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις Γιορτές. Ωστόσο, κάποιος άγνωστος, κρυμμένος στις σκιές του παρελθόντος, έχει άλλα σχέδια στο μυαλό του. Κι αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο μυαλό. Τα εγκλήματα θα διαδεχτούν το ένα το άλλο, κάνοντας την πόλη να τρέμει από τον φόβο για τη συνέχεια. Τελετουργικοί φόνοι απόλυτης σκληρότητας και εκδίκησης θα ενώσουν στον θάνατο ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Ή μήπως έχουν;

Η Αστυνόμος Αΐντα Μητροπούλου, με τη βοήθεια του Υπαστυνόμου Δώρη Μανουστάκου, θα προσπαθήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι των αλλεπάλληλων ερωτημάτων, έχοντας την απροσδόκητη βοήθεια του απομονωμένου στο σπίτι του ρεπόρτερ Παύλου Βαφειάδη. Όμως ο αιματοβαμμένος Ιππότης θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Και δεν θα έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.

Το βιβλίο το βρίσκετε στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μαίρη Βασάλου


Νούμερο 9 Το χαμένο άλλοθι Μαίρη Βασάλου Εκδόσεις Διάπλαση

Ένα καταπληκτικό ψυχογράφημα εποχής με αστυνομική χροιά. Ανατρεπτικό και διαφορετικό. Με άγγιξε απόλυτα και με έκανε να το αγαπήσω από τις πρώτες του αράδες έως την τελευταία του σελίδα.

Υπόθεση: Όταν ο ιατρός Ιάσων Ρώμας, τρελός από αγωνία, ανεβαίνει τα σκαλοπάτια του γειτονικού σπιτιού, δεν ξέρει τι θα αντικρίσει. Ανάμεσα στα θύματα είναι και η αγαπημένη του Ρέα;
Καλοκαίρι του 1924. Το έγκλημα της οδού Περικλέους συγκλονίζει την Αθήνα. Το άκουσμα της είδησης σημαδεύει καίρια τη ζωή των αδελφών Ρώμα, της Καλλιρρόης, του Ιάσονα και του Πιέρου, αφήνοντάς τους έκθετους στη δίνη μιας αδιανόητης περιπέτειας.
Χειμώνας του 1928. Η εκτέλεση της ποινής πλησιάζει… Κατηγορούμενη, η όμορφη κόρη Ρώσων εμιγκρέ: η «ξένη» για τους πολλούς, Όλγα Μιλιόσοβα για τους λίγους. Η φωνή της ακόμη αντηχεί – δεν έπαψε ποτέ να δηλώνει αθώα. Η ετυμηγορία; Τρις εις θάνατον.
Θανάσιμες σιωπές, άκαμπτες πεποιθήσεις και τα προσωπικά όνειρα μιας κοινωνίας που δεν είναι ακόμη έτοιμη να απαλλαγεί από τα ήθη και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος καθορίζουν τις τύχες των ηρώων του βιβλίου. Θα βρεθεί αυτός που έσπειρε τον θάνατο; Ποιοι οι συνεργοί και οι συνένοχοι; Υπάρχει ελπίδα, φως στο τέλος του δρόμου; Ποιοι θα φθάσουν στην επόμενη στροφή; Οι υπαίτιοι, οι ένοχοι, και μαζί τους οι αθώοι;

Το Βιβλίο θα το βρείτε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ 


Εκδόσεις Μεταίχμιο
Νούμερο 8 Μικρές φωτιές παντού Celeste Ng Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια συγκινητική ιστορία που εμβαθύνει στις οικογενειακές σχέσεις. Μητρότητα εφηβεία, καταπληκτική προσέγγιση στο λάθος και στην τελειότητα. Σίγουρα διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα αναθεωρήσεις πολλά πράγματα στον τρόπο σκέψης σου. 

Υπόθεση: Στο Σέικερ Χάιτς, ένα ήρεμο, προοδευτικό προάστιο του Κλίβελαντ, όλα είναι σχεδιασμένα ως την τελευταία λεπτομέρεια – από τη χάραξη των στριφογυριστών δρόμων ως το χρώμα των σπιτιών, ως τις επιτυχημένες ζωές που πρόκειται να ζήσουν οι κάτοικοί του. Και κανείς δεν ενσαρκώνει αυτό το πνεύμα καλύτερα απ’ ότι η Έλενα Ρίτσαρντσον, της οποίας η βασική αρχή είναι να σέβεται πάντα τους κανόνες. 

Τότε, στην ειδυλλιακή φούσκα που συνιστά τη ζωή της οικογένειάς της, μπαίνει η Μία Γουόρεν, μια αινιγματική καλλιτέχνιδα που νοικιάζει μαζί με την έφηβη κόρη της, την Περλ, ένα σπίτι των Ρίτσαρντσον. Σύντομα η Μία και η Περλ αποκτούν πολύ σημαντικότερο ρόλο στη ζωή τους από αυτόν των απλών ενοικιαστριών – και τα τέσσερα παιδιά των Ρίτσαρντσον γοητεύονται από τη μητέρα και την κόρη. Η Μία όμως κουβαλά ένα μυστηριώδες παρελθόν και μια αψηφισιά για το κατεστημένο που απειλεί να ανατρέψει την τόσο τέλεια οργανωμένη κοινότητά τους. 

Το Μικρές φωτιές παντού διερευνά το βάρος των μυστικών, την τρομερή δύναμη της μητρότητας, καθώς και τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην πεποίθηση πως ακολουθώντας τους κανόνες μπορείς να αποτρέψεις μια συμφορά.
 Το Βιβλίο θα το βρείτε στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


Έλενα Χουσνή

Νούμερο 7 Καταραμένες Πολιτείες Έλενα Χουσνή Εκδόσεις Κυφαντα

Δυνατή ιστορία για τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους που ασθένησαν απο την λέπρα. Χτύπημα στον ρατσισμό και στην στοχοποίηση των ανθρώπων. Ένα γερό χαστούκι στις προκαταλήψεις και στις ταμπέλες.
Δυνατοί και ξεχωριστοί χαρακτήρες. Καθηλωτική γραφή και μια μεστότητα που σε αγγίζει ανεξίτηλα.

Υπόθεση: Η λέπρα εγκατέλειψε τα λημέρια τους, ερείπωσε η φυλακή τους, γκρέμισαν οι τοίχοι, έπεσε η στέγη, ερήμωσε ο τόπος, δεν είναι πια το ρέμα το σύνορο του κόσμου, και πάλι όμως η ιερή απόσταση δεν περπατήθηκε.
Αυτήν την αρρώστια δεν τη νίκησαν ποτέ. Δεν έχει φάρμακο. Εκεί έξω έγιναν πολυτραυματίες, μέτρησαν πληγές που δεν τις γνώριζαν και δεν ήξεραν να τις γιατρέψουν. Βαθιές, κοφτερές, με μπόλικο φαρμάκι. Καινούριο φαρμάκι, ανίκητο. Καθάρισε το σώμα τους, μα οι άλλοι ήθελαν μια κάθαρση διαφορετική, τελειωτική, να έχει σύνορα συγκεκριμένα, αδιάβατα. Δεν βρέθηκε διαβατήριο για αυτά τα σύνορα. Ακόμη αδιάβατα είναι.

Το βιβλίο θα το βρείτε στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΦΑΝΤΑ

Γιώτα Γουβέλη
Νούμερο 6 Το δάκρυ της Μάντισσας Γιώτα Γουβέλη Εκδόσεις Διόπτρα 

Η Γιώτα Γουβέλη πήρε μια αληθινή ιστορία και την πλαισίωσε εξαιρετικά στα πρότυπα της εποχής. Διεισδύοντας και εισχωρώντας στο μεδούλι της πραγματικότητας που βιώνουν οι ήρωες, Σε έναν συνδυασμό ερωτικού πάθους, προκλητικής και απαράμιλλης γυναικείας ομορφιάς. Ηθικών αξιών που δεν παραβιάζονται, αλλά διχάζονται ανάμεσα σε εγκλήματα στο όνομα του έρωτα ή στο όνομα της Τιμής. Σε βάναυσες συμπεριφορές αλλά και σε στιγμές που φανερώνουν την δύναμη του έρωτα και την δύναμη της αγάπης. Γιατί τελικά μόνο απέναντι στον έρωτα και στο Θάνατο όλοι οι νόμοι των ανθρώπων γίνονται ανίσχυροι και ανεφάρμοστοι.

Διαβάστε αναλυτική ΚΡΙΤΙΚΗ για το καταπληκτικό αυτό Βιβλίο.

Υπόθεση: Ύστερα από ένα τραυματικό βίωμα η Άννα, μια νεαρή κοπέλα της μεγαλοαστικής αθηναϊκής κοινωνίας στα χρόνια του Όθωνα, διορίζεται δασκάλα σε ένα ορεινό χωριό της Ρούμελης. Λίγο πριν από το ξεκίνημα της καινούριας της ζωής, συναντά μια ηλικιωμένη μάντισσα που την προειδοποιεί για τον θανάσιμο κίνδυνο που παραμονεύει στον τόπο προορισμού της. Ωστόσο, φτάνοντας στο σπίτι όπου θα φιλοξενηθεί, η νεαρή δασκάλα γίνεται δεκτή με θέρμη και ενθουσιασμό από την πεντάμορφη Μαρίτσα, η οποία ζει εκεί με τη θεία της και τον αυστηρό αδελφό της. Οι συνθήκες και τα ήθη του χωριού είναι πρωτόγνωρα και καταπιεστικά για την Αθηναία δασκάλα. 
Σύντομα όμως θα ανακαλύψει πως, μέσα σ’ εκείνο το ασφυκτικό περιβάλλον, η δύναμη του ανθρώπινου πάθους βρίσκει τον τρόπο να τινάξει στον αέρα τις συμβατικότητες, τα ήθη, τη λογική, το δίκιο και, εντέλει, την ίδια τη ζωή. 

Μια θρυλική υπόθεση πάθους και φονικού, που ενέπνευσε ποιητές και συγγραφείς του προηγούμενου αιώνα και εκδικάστηκε στο Κακουργιοδικείο Μεσολογγίου. Η δικογραφία φυλασσόταν μέχρι το 1957 στο Εφετείο Πατρών, οπότε και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Το Βιβλίο θα το βρείτε στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Θοδωρής Δεύτος
Νούμερο 5 Το πέρασμα Αντίκρυ Θοδωρής Δεύτος Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Η συγκίνηση, οι ανατροπές, η άγνοια. Το μεγαλείο των στιγμών. Τα βασανιστήρια. Ο ψυχολογικός πόλεμος. Τα λάθη της πολιτικής. Η αγνωμοσύνη της Πατρίδας Πόσο δύσκολο όλα αυτά να μπουν σε λέξεις για να σχηματίσουν την απόλυτη ειλικρίνεια μιας σκληρής εικόνας; Να αποδώσουν το δράμα των ανθρώπων που μετατράπηκαν σε ανθρώπινα κουρέλια. Αλλά δεν άφησαν από μέσα τους να φύγει, ούτε η ανάμνηση, ούτε η ελπίδα, ούτε το πάθος για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό; Ένα συγκλονιστικό προσκύνημα που αποτίει ευλαβικά φόρο τιμής σε όλους αυτούς που κράτησαν την ψυχή τους ζωντανή και το ανάστημα τους όρθιο απέναντι σε ένα καθεστώς που καταπάτησε κάθε ανθρώπινη ελευθερία και ποδοπάτησε την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση. Ένα οδοιπορικό στην Βόρεια Ήπειρο και τον Ελληνισμό της στα πέτρινα χρόνια του Ενβέρ Χότζα που δεν διδαχτήκατε σε κανένα σχολικό βιβλίο. Η αφήγηση είναι τόσο ζωντανή και τόσο τραγικά ρεαλιστική που κόβει την ανάσα, Που σε κάνει να αναρωτιέσαι πως γίνεται να αγνοείς ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας για την Βόρεια Ήπειρο και πως γίνεται αυτό το έγκλημα να έμεινε για τόσα πολλά χρόνια στην σιωπή και στην αφάνεια.

Διαβάστε αναλυτική ΚΡΙΤΙΚΗ για το εξαιρετικό αυτό εγχειρίδιο μνήμης.

Υπόθεση: 1955. Πέντε νέοι Βορειοηπειρώτες προσπαθούν να διαφύγουν στην Ελλάδα αλλά έρχονται αντιµέτωποι µε τις αλβανικές περιπόλους και το ηλεκτροφόρο συρµατόπλεγµα κατά µήκος της συνοριογραµµής. Μόνο ο Οδυσσέας καταφέρνει να γλιτώσει και να περάσει αντίκρυ… Καταλήγει στην Αµερική, τα χρόνια περνούν, αλλά δεν παύει να αγωνιά για τη µοίρα των δικών του και της Όλγας, του µεγάλου του έρωτα. Να ’ναι άραγε ζωντανοί ή άφησαν την τελευταία τους πνοή στις απάνθρωπες φυλακές του Σπατς;

1989. Η πτώση του τείχους του Βερολίνου αποτελεί έναυσµα για την κατάρρευση του σκληρού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα. Μετά από τριάντα τέσσερα χρόνια, το πέρασµα αντίκρυ έχει αρχίσει να ανοίγει και ο Οδυσσέας αποφασίζει να αφήσει την οικογένειά του πίσω στην Αµερική και να επιστρέψει στο χωριό του. Η καταβύθιση στα γεγονότα του παρελθόντος και η απρόσµενη συνάντηση µε αγαπηµένα πρόσωπα θα αλλάξουν την πορεία της ζωής του για πάντα…

Ένα συγκλονιστικό µυθιστόρηµα που βασίζεται σε µαρτυρίες και πραγµατικά γεγονότα.

Το Βιβλίο θα το βρείτε στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Τέσυ Μπαϊλα
Νούμερο 4 Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές Τέσυ Μπάϊλα Εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα έντονα κοινωνικό μυθιστόρημα που ανοίγει σαν βεντάλια, πολύπλευρα και πολυδιάστατα. Περικλείοντας πολλά νοήματα και πολλές εκφάνσεις της ζωής, Άλλοτε ερωτικό, άλλοτε αντιπολεμικό, άλλοτε ιστορικό. Κεντράρει στους ήρωες αφήνοντας ένα ίχνος μοναδικό στην ψυχή του κάθε αναγνώστη.

Υπόθεση: Τη στιγμή που η Δαναή χάνεται στη γέννα, ο άντρας της ο Γιώργης, μαγνητισμένος από την Κίρκη του Κάστρου και από τις χάρες της, αμελεί να γυρίσει και μόλις που διαφεύγει από τη σφαγή των χριστιανών από τους Τουρκοκρητικούς στο μεγάλο Κάστρο, τον Αύγουστο του 1898. Είναι η στιγμή όπου γεννιέται ο ήρωας ενός ολόκληρου κόσμου. Και μαζί του η Κρητική Πολιτεία, που λίγα χρόνια αργότερα θα οδηγήσει στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Αυτός είναι ο αιώνας του ζωγράφου, του Ανέστη, και η ιστορία του είναι η διαδρομή πολλών ανθρώπων, που έζησαν και πέθαναν μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου. Δεν είναι μόνο ο Ανέστης που παρασύρει τον αναγνώστη στις ατραπούς μιας ανεξήγητης μοίρας, είναι κι εκείνοι που συνδέονται μαζί του με δεσμούς αίματος –ο παππούς Λεωνίδας, η θεια-Λουλουδιά, η Μυρσίνη–, αλλά κι εκείνοι με τους οποίους μοιράζεται εμπειρίες, πάθη, οράματα: η κυρα-Ευτέρπη, η Χριστίνα, η Ισιδώρα και προπαντός ο Μικέλε. Είναι και οι τόποι, η Κρήτη, ο Πειραιάς, η Μακεδονία, που παραδομένοι στις φλόγες και στα καπρίτσια της μεγάλης Ιστορίας δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. 

Στο μυθιστόρημα της Τέσυς Μπάιλα, ο άνθρωπος γίνεται έρωτας, γίνεται πόλεμος, γίνεται θάνατος, γίνεται τέχνη, ώσπου να ξαναγίνει άνθρωπος.

Το Βιβλίο θα το βρείτε στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ



Τίνα Κουρκουμέλη
Νούμερο 3 Αβερτοσιά Τίνα Κουρκουμέλη Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Το βιβλίο είναι γεμάτο από εκλεπτυσμένες εικόνες που περιγράφουν άμεσα τον τόπο, τις παραδόσεις, την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία της Επτανήσου. Την μοναδική φινέτσα και το ιδιαίτερο ταμπεραμέντου μιας περιοχής της Ελλάδας που είχε εντελώς άλλες επιρροές από το υπόλοιπο κομμάτι της. Και σε αυτό τον τομέα η συγγραφέας έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά παρουσιάζοντας μια απίθανη ηθογραφία που μαγνητίζει συστήνοντας μας πολλές από τις γνωστές και άγνωστες συνήθειες της Επτανησιακής κουλτούρας.

Ο λόγος έχει μια εκρηκτικότητα μοναδική που αποκαλύπτει ταυτόχρονα την καταπίεση και την ελευθερία. Τα απωθημένα και τα δυσαναπλήρωτα όνειρα. Τις αληθινές εξάρσεις της ψυχής και την εξέγερση μπροστά σε κάθε αδικία ή περιορισμό. Η αφήγηση ακολουθεί έναν δικό της χειμαρρώδη ρυθμό. Με μια μοναδική εκφραστικότητα και μια ιδιότυπη πειστικότητα. Η κεντρική ηρωίδα με έναν αέρα ελευθερίας θέτει σε αμφισβήτηση αξιώματα και δογματικές αρχές θέτοντας τους κανόνες της δικιάς της ζωής.                                                                      

Οι χαρακτήρες έντονοι και αυθεντικοί κραυγάζουν με μια δύναμη ξεχωριστή την ανάγκη τους να ξεφύγουν είτε από τα στερεότυπα της εποχής και της κλειστής κοινωνίας. Είτε από το πολιτικό κατεστημένο, είτε από την ηθική καταπίεση. Είτε από τα ψεγάδια του ίδιου τους του εαυτού που εγωιστικά καθορίζει πολλές φορές τις πράξεις και τις κινήσεις. 

Δείτε την Αναλυτική ΚΡΙΤΙΚΗ του Βιβλίου και απολαύστε το σαν την επόμενη αναγνωστική σας επιλογή.

Υπόθεση: Αβερτοσιά σημαίνει ελευθερία

Η Άρτεµη και η Θάλεια µεγαλώνουν µαζί στην Κεφαλονιά µετά τον σεισµό του 1953, αλλά η υποτακτική φύση της Θάλειας συγκρούεται µε την επαναστατική σκέψη της Άρτεµης και κάποια στιγµή οι δυο φίλες χωρίζουν.

Οι περιορισµοί της κλειστής κοινωνίας, ένας µεγάλος έρωτας και ανοµολόγητα µυστικά οδηγούν την ανήσυχη Άρτεµη σε φυγή. Η επιστροφή της Άρτεµης στην Κεφαλονιά µετά από δεκαετίες, για την κηδεία του καθηγητή, θα είναι καθοριστική…

Μια ιστορία υποταγής, επανάστασης και γυναικείας χειραφέτησης στη δεκαετία του ’60.

«Τα µηνύµατα βρίθουν, καταργούν τις χοϊκές διαστάσεις και τα όρια, και προσκαλούν τον αναγνώστη σε µια άδολη επανεξέταση και αξιολόγηση θέσεων ζωής.» –Σωκράτης Μελισσαράτος, ποιητής-δοκιµιογράφος, Kefaloniapress, 2016

«Το παιχνίδι ανάµεσα σε έντονα πεζολογικές και λυρικές διατυπώσεις αντιστοιχεί ακριβώς στην ικανότητaτης Τίνας Κουρκουµέλη να αντικρίζει µε αντικειµενική µατιά την πραγµατικότητα, διατηρώντας συγχρόνως την ευαισθησία και τον ροµαντισµό της.» –Αµαλία Τάτση, καλλιτέχνις-σοπράνο & φιλόλογος, inkefalonia, 2016

Το βιβλίο θα το βρείτε στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Μέσα Σελίμοβιτς


Νούμερο 2 Ο Δερβίσης και ο Θάνατος Μέσα Σελίμοβιτς Εκδόσεις Επίκεντρο

Άνθρωπος και εξουσία μια σχέση που ανέκαθεν έβγαζε φωτιές. Η περιγραφή ενός συγκλονιστικού μηχανισμού που αλλοιώνει την ηθική και μεταλλάσσει κάθε αγαθή πρόθεση. Δύναμη, εξουσία και επιβολή στο μυαλό και στην ψυχή σε όλο της το μεγαλείο. Αν σας αρέσουν τα βιβλία που σας αναγκάζουν να ενεργοποιήσετε την σκέψη και τον σωστό χειρισμό του μυαλού, απλά αναζητήστε το,

Γράφτηκε στην δεκαετία του 1960 και είναι πολύ κρίμα που δεν χάρισε στον συγγραφέα το βραβείο Νόμπελ. 

Υπόθεση: Κάπου τον 18ο αιώνα, σε μια κωμόπολη στην καρδιά της Βοσνίας, το σημερινό Σεράγεβο, κάτω απ’ την απόλυτη εξουσία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο Σεΐχης του Τεκέ του Τάγματος των Μεβλεβήδων Αχμέτ Νουρουντίν, 40 χρόνων, άνθρωπος της πίστης, αφοσιωμένος στα καθήκοντά του, μαθαίνει για τη σύλληψη του αδελφού του.

Ο Σεΐχης Αχμέτ Νουρουντίν έρχεται σταδιακά αντιμέτωπος, παρακαλώντας για τη σωτηρία του αδελφού του, με τον κυνισμό και το απρόσωπο της εξουσίας και τέλος μαθαίνει ότι ο αδελφός του δολοφονήθηκε.

Ο Αχμέτ Νουρουντίν έρχεται για πρώτη φορά σε σύγκρουση με την ιδεολογία του και την εξουσία που αυτή αντιπροσωπεύει.

Μέσα από βασανιστικές εσωτερικές διεργασίες και στην προσπάθειά του να εκδικηθεί για το θάνατο του αδελφού του, ο Αχμέτ Νουρουντίν θα συμμετάσχει στην άσκηση της εξουσίας για να γίνει όμως όργανό της και τελικά να συντριβεί.

Ο μικρός χώρος της κωμόπολης, οι εσωτερικές αντιφάσεις του ως τότε απόλυτα πιστού στην ιδεολογία του Σεΐχη, το σκοτάδι, το σούρουπο και η αυγή που, κατά εικόνα, πλαισιώνουν τη δράση μαζί με τη ζωντανή απεικόνιση και τη βαθιά εσωτερική παρουσίαση των προσώπων του μυθιστορήματος, στη σκιά μιας εξουσίας ανελέητης και πανταχού παρούσας, δίνουν σ’ αυτό το έργο μια σπάνια δύναμη που το κάνει ένα απ’ τα καλύτερα παγκοσμίως ιστορικά μυθιστορήματα.

Ο Δερβίσης και ο θάνατος, που γυρίστηκε το 1972 σε κινηματογραφική ταινία με πολύ μεγάλη επιτυχία στη Γιουγκοσλαβία, πήρε σχεδόν όλα τα βραβεία που απονέμονται στη Γιουγκοσλαβία για μυθιστόρημα: το βραβείο του περιοδικού «ΝΙΝ» το 1966, το βραβείο «Νιέγκος» το 1969, το βραβείο της πόλης του Σεράγεβο και πολλά άλλα.

Αναζητήστε το στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

John Williams

Νούμερο 1 Ο Στόουνερ Τζων Ουίλιαμς Εκδόσεις Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Η δύναμη της Λογοτεχνίας διαχέεται σε όλο το κείμενο μεθυστικά και αισθησιακά. Με ένα μυστήριο να την καλύπτει εύστοχα, εύστροφα και τρυφερά. Η απαράμιλλη δύναμη της, η αλλόκοτη επιρροή της. Ο τρόπος που τα πάντα αμφισβητούνται και ανασυνθέτονται μέσα από τα λογοτεχνικά κείμενα. Το πως αλλάζουν οι λέξεις των λογοτεχνικών κειμένων την στάση ζωής και την πορεία κάποιων ανθρώπων.

Διαβάστε την αναλυτική ΚΡΙΤΙΚΗ για ένα εξαιρετικό και διαχρονικό βιβλίο που βρήκε την απήχηση του πολλά χρόνια μετά απο την πρώτη του έκδοση.

Υπόθεση: Το μυθιστόρημα περιγράφει τη ζωή και τη σταδιοδρομία του Στόουνερ, ενός βοηθού καθηγητή της Αγγλικής Φιλολογίας: τη διδασκαλία του, τις σχέσεις του στο Πανεπιστήμιο, τις φιλίες του, την αποτυχία του γάμου του αλλά και τον έρωτά του για μια νεαρή καθηγήτρια, σχέση που θα εμπλακεί αναπόφευκτα στις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς της πανεπιστημιακής ζωής. 

Το σημαντικότερο στοιχείο του μυθιστορήματος, γράφει ο συγγραφέας, είναι η συνείδηση του έργου, του επαγγέλματος που έχει ο Στόουνερ και  Η αγάπη για κάτι είναι αυτό που μετράει.

Το Βιβλίο θα το βρείτε στις Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Δυνατά Βιβλία με διαφορετική θεματολογία που μας άγγιξαν, τα αγαπήσαμε και φυσικά τα προτείνουμε. Καλή σας ανάγνωση και περιμένουμε και τις δικές σας εντυπώσεις ή τις δικές σας προτάσεις στην Ομάδα μας στο Facebbok.



Επιμέλεια Ρετετάκου Γεωργία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ