Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για το " Μερτικό των Αγγέλων " Μάρθα Πατλάκουτζα



Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

   Το Βιβλίο αυτό με τράβηξε πρώτα από το τίτλο του και ύστερα φυσικά από το υπέροχο εξώφυλλο του. Αυτό όμως που με έκανε να το κλείσω βαθιά μέσα μου ήταν η υπέροχη ιστορία του, και οι υπέροχοι και ξεχωριστοί χαρακτήρες του. Οι ολοζώντανες περιγραφές του και η πληρότητα των συναισθημάτων του.
   Ο Κωνσταντής ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου γεννήθηκε σε ένα προσφυγικό ψαροχώρι. Την ώρα που αυτός έπαιρνε την πρώτη του ανάσα η μητέρα του άφηνε την τελευταία δικιά της. Με την έλλειψη της μάνας αλλά και με την κρυφή ενοχή για τον χαμό της μεγαλώνει σε μια δύσκολη εποχή. Στα χρόνια της Κατοχής. Έχει όμως έναν φύλακα άγγελο δίπλα του την γιαγιά του Καλλιόπη που τον προστατεύει και του δείχνει τον δρόμο για την ζωή. Αλλά και ένα μεγάλο μυστικό θα τον φέρει κοντά σε μια μυστηριώδη και σκοτεινή γυναίκα που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ζωή του.
   Ο Κωνσταντής ανήσυχο πνεύμα νιώθοντας πως δεν τον χωράει ο τόπος του για να πετύχει στην ζωή του, θα καταλάβει νωρίς πως πρέπει να φύγει για να διεκδικήσει όσα η ζωή του χρωστάει. Αληθινός μαχητής λοιπόν θα διεκδικήσει το Μερτικό απο τα όνειρα στα οποία ποτέ δεν έδωσε όνομα ούτε θέλησε να γράψει προορισμό. Με οδηγό την ψυχή του και όχι το όνειρο του θα φύγει Μετανάστης στην Βαυαρία και απο εκεί Ανθρακωρύχος στην Λιέγη. Θα παλέψει. Θα πετύχει νίκες αλλά και ήττες. Θα ζήσει ανθρώπινες απώλειες που θα του στοιχίσουν, αλλά και θα τον σκληρύνουν. Η δίψα του να συνεχίσει το ταξίδι και να μην εγκαταλείψει γυρίζοντας πίσω θα τον φέρει στο Παρίσι. Με άδεια τσέπη αλλά γεμάτη ψυχή εκεί θα συναντήσει τον έρωτα τον μεγάλο τον δυνατό. Τον έρωτα που θα τον στιγματίσει και θα τον φέρει απέναντι στο μεγαλύτερο ελάττωμα του τον εγωισμό του. Γιατί ο Κωνσταντής είναι δοτικός αλλά και φιλόδοξος μα πάνω από όλα εγωιστής και αυτός ο εγωισμός λειτουργεί πότε θετικά και πότε αρνητικά επάνω του και στους γύρω του.
   Η Ζωή του θα κάνει πολλούς κύκλους ακόμα. Ο εγωισμός του θα κοντραριστεί σε καινούργιες και διαφορετικές συνθήκες μέχρι εκείνος να βρει τον πραγματικό στόχο της ζωής του και να διεκδικήσει το μοναδικό πραγματικό όνειρο της ζωής του.
   Η ζωή είναι μοιρασιά. Έτσι ο Κωνσταντής θα μοιράσει την ζωή του ανάμεσα στην καρδιά του και στο όνειρο του. Μυστικά πάθη και πόθοι θα γυρέψουν τον ουρανό τους, αναζητώντας το μερτικό τους στην ευτυχία, αλλά και στην δικαίωση.
   Με εξαιρετικό λόγο και με φοβερή διαβάθμιση της πλοκής. Με καταπληκτική σκιαγράφηση των ηρώων και εξαίρετη αποτύπωση της ατμοσφαίρας της εποχής που αναφέρεται. Ένα καθαρά ανθρωποκεντρικό Κοινωνικό μυθιστόρημα που το απόλαυσα με όλη μου την ψυχή. Οι ήρωες έχουν τέτοια δύναμη και τόσο ισχυρή υπόσταση που κατορθώνουν να εισχωρήσουν στην καρδιά και στο μυαλό μας. Η σοφία τους, το πείσμα, η υπερηφάνεια και η τόλμη τους. Τα λόγια και οι πράξεις τους μένουν για καιρό έντονα χαραγμένα εντός μας!!
   Μια δυνατή ιστορία που η δύναμη της γραφής την εξυψώνει. Αλλά και ανυπέρβλητοι ήρωες που χαράσσονται βαθιά στον νου και την ψυχή σας.


Το Βιβλίο κυκλοφορεί απο τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΞΗ



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ