Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για την "Ουρανόεσσα" Κώστας Κρομμύδας


Το Βιβλίο μέσα απο τα Μάτια μου:

Η Σαμοθράκη των νησί των "Μεγάλων Θεών" γίνεται ο τόπος συνάντησης μιας συγκλονιστικής ιστορία που ξεκινάει με το τέλος του πολέμου και την αρχή του εμφυλίου και φτάνει μέχρι στις μέρες μας. Για να κλείσει τον κύκλο της με έναν τρόπο που έρχεται νομοτελειακά να αποδώσει την πραγματική διάσταση των γεγονότων αρκετά χρόνια μετά.

Ο Ανδρέας Στάης Αρχαιολόγος με όραμα, ελπίδα και πείσμα στην επιστήμη του, επιστρέφει στην πατρίδα που τον γέννησε, την Σαμοθράκη. Σε μια εποχή που έχει θρέψει άπειρα μίση, σε μια χώρα διαλυμένη απο τα εμφύλια πάθη εκείνος θα αναζητήσει με περίσσεια προσήλωση και μεγάλο θάρρος το μεγάλο του όνειρο. Διακαής του Πόθος ο εντοπισμός της κεφαλής του αγάλματος της φτερωτής Νίκης, του αγάλματος που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Με την βοήθεια μιας αποστολής Αρχαιολόγων απο την Αμερική θα ξεκινήσει η αγωνιώδης αναζήτηση αυτης της κεφαλής. Μέσα απο αυτή την αναζήτηση θα συναντήσει πολλά και απροσπέλαστα εμπόδια. Θα γνωρίσει φίλους, θα προκαλέσει συμφέροντα, θα αποκτήσει εχθρούς, θα κινδυνεύσει άπειρες φορές. Μα θα γνωρίσει και την αγάπη, τον συγκλονιστικό και ανεπανάληπτο μεγάλο έρωτα, στο πρόσωπο μιας γυναίκας που η μορφή της τον έχει στοιχειώσει. Μέσα απο έναν καταιγιστικό χορό εξελίξεων και συναισθημάτων με κέντρο τις αρχαιολογικές ανασκαφές και φόντο το υπέροχο μυστηριακό τοπίο της Σαμοθράκης θα ζήσουμε ένα εξαιρετικό σκηνικό, με ένα καταπληκτικά τοποθετημένο υπόβαθρο που σκοπό έχει να αναδείξει τον αγώνα των αρχαιολόγων που δίνουν ψυχή και σώμα για να φέρουν στο φως όλα εκείνα τα μνημεία του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Να αναδείξουν την ιστορικότητα του και την Παγκόσμια αξία του. Θίγονται με τρόπο που δεν κουράζει αλλά με έντονα επικριτικό ύφος μέσα απο την πλοκή του βιβλίου, οι αρχαιοκάπηλοι και όλοι αυτοί που στην περίοδο της Κατοχής ξεπούλησαν αρχαιότητες ή κράτησαν αρχαιολογικά ευρήματα για τις προσωπικές τους συλλογές.

   Ταυτόχρονα μέσα απο την σφιχτοδεμένη δομή του μυθιστορήματος αυτού κουμπώνει εξαιρετικά στην πλοκή η αναβίωση των Μυστηριακών Τελετών των Κάβειρων. Άγνωστες πτυχές και κομμάτια μιας αρχέγονης μύησης  θα προκαλέσουν έντονα την φαντασία, θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις και θα τραβήξουν τον αναγνώστη σε ένα δαιδαλώδες ταξίδι της Ψυχής και του μυαλού. Θα τον φέρουν στο Παρόν για να αναζητήσει μέσα απο την ιστορία ενός άλλου Αντρέα τα κομμάτια εκείνα που έχουν μείνει θαμμένα στο Παρελθόν και ψάχνουν απεγνωσμένα την στιγμή που θα βγούν στο φως για να φανερώσουν μια μεγάλη αλήθεια. Όταν το κουβάρι του χθες ξετυλιχθεί απο το μίτο του σήμερα όλα εκείνα τα μεγάλα ανάμικτα συναισθήματα που θα σε έχουν γεμίσει θα έχουν καταφέρει να σε κρατήσουν για καιρό στις εικόνες και στις σκέψεις του βιβλίου. Οι ήρωες του σήμερα θα αναζητήσουν τα χνάρια των ηρώων του χθές για να αναβιώσουν μπροστά στα μάτια μας έναν μεγάλο έρωτα, μια μεγάλη αδικία, μια μεγάλη κλοπή. Και να βρούν τα δικά τους πατήματα ώστε η αγάπη οι αξίες, τα ιδανικά και τα Μεγάλα Οράματα να μην χάσουν ξανά την σημασία τους απο την φθορά του Χρόνου.

Με καλοδουλεμένους χαρακτήρες που σε πείθουν για την υπόσταση τους. Γρήγορο, άμεσο και εύστοχο. Με εξαιρετική αποτύπωση και της Χρονικής περιόδου στην οποία καταγράφονται τα γεγονότα στο χθες και στο σήμερα αλλά και της υπέροχης αναπαράστασης των εικόνων που σε καθιστούν απευθείας κοινωνό του Τόπου, του Χρόνου και της Ατμόσφαιρας. Μιας ατμόσφαιρας που αναδίδει μυστήριο και Έρωτα. Σκοτεινά μυστικά και μισές ή ανολοκλήρωτες αλήθειες. Με μια ενδελεχή έρευνα που δίνει στο βιβλίο και ουσία αλλά και εκείνη την πραγματική διάσταση στην πλοκή και στον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων που καταγράφεται έντονα  μέσα μας. Έχοντας επισκεφτεί την Σαμοθράκη και έχοντας νιώσει όλα αυτά τα έντονα και σημαντικά συναισθήματα που σου βγάζει αυτός ο τόπος ένιωσα πολύ τυχερή που διάβασα αυτό το βιβλίο. Γιατί μπόρεσε να ενώσει την ιστορικότητα του τόπου με την μυστηριακή και απόκρυφη ουσία των Αρχέγονων Τελετών. Να δέσει με πειστικότητα τους ήρωες με τα γρανάζια της Αρχαίας Λατρείας και να εξελίξει την ιστορία του με τρόπο μεθοδικό ώστε να αναδείξει κομμάτια τόσο δεμένα με την Πατρίδα μας. Κατάφερε να μας μυήσει σε όλα εκείνα τα άγνωστα αλλά σημαντικά που κρύβει αυτός ο Τόπος. Αυτός ο Ελληνικός Πολιτισμός. Να αναδείξει τον έρωτα και τους αφανείς ήρωες που έμειναν για πάντα στην αφάνεια.  Θύματα της λησμονιάς, της αδιαφορίας ή της συγκάλυψης. Να στηλιτεύσει αυτούς που καπηλεύτηκαν αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας για να πλουτίσουν. ή αυτούς τους εγκληματίες Πολέμου που διέφυγαν στο Εξωτερικό. Με αγωνία στο κατακόρυφο και με μια διαρκώς αυξανόμενη συναισθηματική έξαρση ο αναγνώστης θα καταφέρει να ζήσει την ΈΚΣΤΑΣΗ" του.

Ένα Ταξίδι Μύησης στις Αξίες και τα ιδανικά. Μύησης στον Απόλυτο Έρωτα με σκοπό την Πλήρωση της Καρδιάς, την Τελείωση της Ψυχής. Ένα όνειρο που διαιωνίζεται χρόνια περιμένοντας να βρεί το ασφαλές "λιμάνι" του. Πραγματικά το Βιβλίο αυτό το ζείς έντονα και είναι τέτοιος ο επίλογος του που καταφέρνει να φέρει μέσα σου την πληρότητα που περιμένεις, Την λύτρωση που αναζητάς.


Ρετετάκου Γεωργία




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου "Λέγε με Ισμαήλ" Τέσυ Μπαϊλα Εκδόσεις Ψυχογιός - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

  Η Τέσυ Μπάϊλα είναι μια συγγραφέας που ακολουθώ από την πρώτη στιγμή που διάβασα δικό της βιβλίο. Έχει έναν δικό της προσωπικό στίγμα στην λογοτεχνία και ένα ιδιαίτερο τρόπο να σε κάνει να κατανοείς και τα ανθρώπινα συναισθήματα, αλλά κυρίως τις ανθρώπινες πράξεις φτάνοντας κατευθείαν στις αιτίες οι οποίες και τις κατευθύνουν, αλλά και μπορούν να τις αλλάξουν. Το μυθιστόρημα κινείται χρονικά ανάμεσα στα γεγονότα του 1955 στα Σεπτεμβριανά και στην απέλαση την Ελλήνων υπηκόων το 1964. Η Κωνσταντινούπολη γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει και ανακατεύει αρμονικά συναισθήματα, βιώματα και συνήθειες και παράλληλα γίνεται το μήλο της έριδας για μίση, για αντιπαλότητες και διεκδικήσεις που γεννά η ανθρώπινη απληστία, και τα πολιτικά συμφέροντα.  Τόπος εξέλιξης της ιστορίας μια γειτονιά στο Πέρα, που κινούνται και πρωταγωνιστούν χαρακτήρες που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένοι στο μυαλό του αναγνώστη γιατί ο καθένας από αυτούς κουβαλά την δικιά του ξεχωριστή ιστορία. Ο Ισμαήλ ο Tούρκος καφετζή