Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για τα "Ματωμένα Εντελβάις" Γιώτα Γουβέλή



Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

Μυστήριο, δράση, αγωνία. Ένα θρίλερ γεμάτο αίμα μέσα στην Ομίχλη των Ελβετικών Άλπεων που θα ανακατέψει με τέχνη την αγωνιώδη πλοκή με το μαγευτικό τοπίο της Ελβετικής υπαίθρου.
   Μια δαιμόνια και πολυμήχανη Ελληνίδα η Μαργκό Γκραφ με έντονο εμπορικό μυαλό διατηρεί μαζί με τον σύζυγο, ένα παραδοσιακό κατάστημα στην Γενεύη. Με μεράκι και μπόλικη φροντίδα γυρνάει τα χωριά και συλλέγει τα πιο εκλεκτά προϊόντα απο τους τοπικούς παραγωγούς της περιοχής. 
   Ένας παραμορφωμένος ωρολογοποιός ο Τζάνι Ντε Σίλβιο. Θύμα του πολέμου, έχει αποσυρθεί απομονωμένος στο Κάστρο του, μακριά απο τον κόσμο. Ζει με την μητέρα του και τα μόνα άτομα που συναντά είναι η Μαρί η νοσοκόμα του και η Μαργκό που τον τελευταίο καιρό γίνεται ο μεσάζων για να πουλάει ο ωρολογοποιός τα χειροποίητα και περίτεχνα ρολόγια του. Τα ρολόγια που φτιάχνει έχουν μια σκοτεινή ιδιαιτερότητα που τρομάζει και μπλέκει τα γεγονότα καθώς μια μυστηριώδης σειρά περίεργων θανάτων θα προκαλέσει διάφορα ερωτηματικά και θα παρασύρει τις εξελίξεις σε μια δίνη ορμητικής χιονοστιβάδας.
   Κοινό στοιχείο των φόνων: Όλα τα θύματα ήταν μνηστήρες της Μαρί. Η Μαργκό που είναι φίλη της Μαρί θα προσπαθήσει να βρει την άκρη. Θα μπλεχτεί όμως σε μια καλοσχεδιασμένη παγίδα που καθώς σφίγγει τον κλοιό της θα φέρει στο φως ζοφερά μυστικά και θα αποδώσει σε όλους τους ρόλους το αληθινό τους πρόσωπο. 
   Η μυστηριώδης και απρόβλεπτη Κιάρα Ντε Σίλβιο. Ο ελκυστικός και σαγηνευτικός Πάστορας Σερζ. Ο αξιωματικός των Ναζί με τα χιλιάδες εγκλήματα στην πλάτη του, που προσπαθεί να κρυφτεί για να αποφύγει την τιμωρία των επαίσχυντων πράξεων του. Όλοι οι πρωταγωνιστές θα πάρουν την θέση τους σε μια καλοστημένη υπόθεση που σκοπό δεν έχει μόνο να αναδείξει την πολύ καλά συγκροτημένη υπόθεση με τις γερές δόσεις θρίλερ και αγωνίας. Αλλά και να τονίσει κάποια κοινωνικά στοιχεία ή να ξαναθυμίσει πράγματα τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε.
   Την ομογένεια των Ελλήνων που σε διάφορα μέρη του κόσμου έχει αφήσει το στίγμα της. Το καλοδουλεμένο κράτος της Ελβετίας κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πως έχει τις ρίζες του και χρωστάει την οργανωτική του δομή σε έναν Έλληνα. Τον Ιωάννη Καποδίστρια.
   Το αιματοβαμμένο Τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας που της έδωσε την δύναμη της Οικονομικής της Κυριαρχίας. Ύποπτες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές καλυμμένες με ένα πέπλο αδιάσπαστης σιωπής.
   Η αναφορά στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και παράλληλα η στοχοποίηση όλων των εγκληματιών πολέμου, που διέφυγαν κλέβοντας θησαυρούς απο την χώρα μας. Αυτοί που ποτέ δεν πλήρωσαν για τα εγκλήματα τους κατά της ανθρωπότητας, βρίσκοντας καταφύγιο σε οικονομικά συμφέροντα και υποθαλπτόμενοι απο την ελλιπή δικαιοσύνη.
   Με φόντο λοιπόν τις Ελβετικές Άλπεις, το μυθιστόρημα της Γιώτας Γουβέλη μας προσφέρει έντονες στιγμές αγωνίας, γρήγορες και ανατρεπτικές εξελίξεις. Μια σκοτεινή και κρυφή ερωτική ιστορία, ένα παρανοϊκό και άρρωστο μυαλό. Μια παράνομη και ασυμβίβαστη έλξη που θα εξελιχθεί σε ερωτική σχέση που θα δοκιμάσει ηθικά και συναισθηματικά τους πρωταγωνιστές της. Στιγμές, εικόνες και αναπάντεχες εξελίξεις θα μας παρασύρουν στα χνάρια ενός ματωμένου παρελθόντος για να βρούμε τις ρίζες της ψυχοσύνθεσης του κάθε ήρωα. Για να ανιχνεύσουμε εκείνα τα συστατικά που έπλασαν την ψυχολογική συνέχεια του κάθε πρωταγωνιστή της ιστορίας μας.
   Ένα εντελώς διαφορετικό βιβλίο που ξεφεύγει από τις συνηθισμένες ιστορίες και εστιάζει στην ψυχοσύνθεση του κάθε χαρακτήρα ώστε να κατανοήσουμε τις αποφάσεις και τις πράξεις του. 
 
Το Βιβλίο Κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Για την υπόθεση του Βιβλίου Μπορείτε να ανατρέξετε ΕΔΩ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ