Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Book Zoom στο βιβλίο "Να με θυμάσαι τον Αύγουστο" Κώστας Αλεξόπουλος Εκδόσεις Υδροπλάνο

 



Ένα βιβλίο γλυκόπικρων αναμνήσεων. Ένα μυθιστόρημα που παίζει με το συναίσθημα και την λογική και μας επαναφέρει στην παιδικότητα, αλλά και στην διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων καθώς πλάθονται τα όνειρα από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση και την ωριμότητα.  Για ένα βιβλίο γεμάτο αναμνήσεις και όνειρα μιλάμε σήμερα μέσα από τα μάτια και την καρδιά του ίδιου του συγγραφέα του. "Να με θυμάσαι τον Αύγουστο" του Κώστα Αλεξόπουλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

Όλα τελειώνουν κι όλα αρχίζουν ξανά.

Τίποτα δεν πεθαίνει, αν εμείς δεν το σκοτώσουμε.!




Περιγράψτε το βιβλίο σας μέσα από μια φράση ή μια μικρή παράγραφο 


Το βιβλίο αγγίζει με τρυφερότητα και ευαισθησία τα παιδικά μας χρόνια στο χωριό, όσοι είμαστε τυχεροί και το ζήσαμε, αλλά επίσης μια προσέγγιση των ονείρων που αρχίζουν να συνωστίζονται στις ψυχές μας από την πρώτη πενταετία της ζωής μας. 


Υπήρξε κάποιο πρόσωπο ή κάποιο γεγονός που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο βιβλίο σας; 


 Η μητέρα του Αλέξανδρου, ο Οδυσσέας κι η Ρενέ. Είναι οι τρυφεροί και δυναμικοί πρωταγωνιστές σε αληθινές ιστορίες. 


Τι θα θέλατε να ανακαλύψει ο αναγνώστης μέσα από αυτό το βιβλίο σας; 


 Τον .. εαυτό του. Το παιδί που ονειρεύτηκε τολμηρά στα πρώτα χρόνια της ζωής του, το παιδί που ερωτεύτηκε, ταυτίστηκε με ήρωες, έπαιξε, έπεσε, έχασε .. συνέχισε.


Όταν ολοκληρώσατε την συγγραφή του βιβλίου σας, εσείς τι ανακαλύψατε μέσα από αυτό για τον εαυτό σας; Τι αποκομίσατε από την συγγραφική διαδικασία και το τελικό αποτέλεσμα; 


Είναι μια καταπληκτική ψυχική διαδικασία που δεν είχα καν φανταστεί πως θα ζήσω. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβρη του 2021 όταν με ειδοποίησαν πως το βιβλίο αξιολογήθηκε, μετά το συμβόλαιο, το εξώφυλλο, το βιβλίο στα χέρια μου. Κι ύστερα τα τόσο τιμητικά σχόλια .. όλων όσοι το διάβασαν. Τίποτα από αυτά τα συμπαντικά δεν είχα φανταστεί. 


Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ηρώων σας; Υπήρξε κάποιος που είναι ο αγαπημένος σας; 


 Ο αθώος κι άκρως συναισθηματικός τρόπος που προσέγγιζε τη ζωή ο Οδυσσέας, η δύναμη της μητέρας του Αλέξανδρου, τα κουλουράκια του ψωμιού που έψηνε στο φούρνο της αυλής και η μεγαλοπρέπεια του Σκριπ που .. περίμενε μέχρι να ξαναδεί το αφεντικό του παρόλο που τον .. ξέχασε στο χωριό.


Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε κατά την διάρκεια συγγραφής του βιβλίου σας; 


Όταν το τέλειωσα .. ήθελα ακόμα τόσα να γράψω. Υπάρχουν τόσο όμορφες και ανθρώπινες ιστορίες δίπλα μας. 


Υπάρχει κάποιο αγαπημένο απόσπασμα από το βιβλίο να το μοιραστείτε μαζί μας; 


Να μοιραστώ .. 

Μια κουβέντα είναι αυτό. Θα προτιμούσα να σας προτείνω. Τη στιγμή του αποχωρισμού του Αλέξανδρου με τον Σκριπ.

Είναι μια στιγμή αληθινή που με συγκινούσε από την πρώτη φορά που την έγραφα αλλά και κάθε φορά που την ξαναδιάβαζα. Περίπου 50 φορές μέχρι να ολοκληρωθεί το βιβλίο. 


Συνήθως σε κάθε βιβλίο συναντάμε βιώματα και μηνύματα του ίδιου του συγγραφέα. Υπάρχει κάποιο βιωματικό στοιχείο που διέπει το βιβλίο σας; Και ποιο ή ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από τις σελίδες του; 

Ασφαλώς υπάρχουν βιωματικά στοιχεία στο βιβλίο. Οι τρυφερές αναφορές που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του Αλέξανδρου είναι .. βιωματικές. Όμως κάποιες περιπέτειες είναι παραλλαγμένες κι ονειρικές. 

Όπως .. έγιναν δηλαδή. Να κινούνται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. 


Με ποιο τραγούδι θα επενδύατε μουσικά αυτό το βιβλίο σας; 

Ωωωωωω ..

Τι μου λέτε τώρα...

Ολόκληρο το βιβλίο μέσα μου είναι ένας στίχος .

Είναι και μια μουσική που δεν τελειώνει.

Ένα τραγούδι που παίζει τις νύχτες μας τις μοναχικές και που θα ήθελα να ξυπνά στην ψυχή κάθε αναγνώστη τις πιο όμορφες αναμνήσεις. 


Φτιάξτε μας ένα απόφθεγμα που προκύπτει από το σύνολο του βιβλίου σας. 

Όλα τελειώνουν κι όλα αρχίζουν ξανά.

Τίποτα δεν πεθαίνει, αν εμείς δεν το σκοτώσουμε.!


Αν υπάρχει κάτι που θέλετε να ειπωθεί για το βιβλίο και δεν έχει προκύψει από τις ερωτήσεις μπορείτε να τι εκφράσετε εδώ.

Το βιβλίο είναι μια ελεγεία στον έρωτα υπό την ευρύτερη έννοια της αιώνιας αγάπης και της αφοσίωσης και το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην εκπληκτική μητέρα μου που αν και αγράμματη με δίδαξε τόσο σοφά πράγματα 

αλλά και στον καλόκαρδο πατέρα μου που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. 

Κάποιες από τις περιπέτειες του Αλέξανδρου είναι αφιερωμένες σ' όλες εκείνες κι εκείνους με τις ραγισμένες ψυχές που ζουν μόνοι χωρίς να το έχουν επιλέξει.


Το βιβλίο Να με θυμάσαι τον Αύγουστο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο




Βιογραφικο Συγγραφέα


Ο Κώστας Αλεξόπουλος γεννήθηκε στο Βρανά Ηλείας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Αθλητική Δημοσιογραφία, Επικοινωνία και Ψυχολογία στον Αθλητισμό, Οργάνωση-Διοίκηση Επιχειρήσεων, Προγραμματισμό, Ανάλυση-Σχεδιασμό Συστημάτων, Διαχείριση Προσωπικού, Ανάπτυξη Τεχνικών και Προώθηση Δράσεων Εταιριών, Δημόσιες Σχέσεις, Τεχνική Γραπτού και Προφορικού Λόγου, Σεμινάρια Πολιτικών και Κοινωνικών Διαλέξεων. Εργάστηκε σε πολλά αθλητικά μέσα ως ρεπόρτερ, αρχισυντάκτης αλλά και διευθυντής. Στις εφημερίδες ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ, ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ, ΕΞΕΔΡΑ, στους τηλεοπτικούς σταθμούς (ΑΝΤ1, NOVA, COSMOTE TV, στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και στα περιοδικά MAX, ENA, FOR HIM, αλλά και ως καθηγητής δημοσιογραφίας στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ.  Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Ειδικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Λατρεύει την ελληνική γλώσσα. Έχει εκδώσει δυο free press εφημερίδες, ποικίλης ύλης (City News, F-act).



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ