Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κριτική μου για το ¨Τρίπτυχο των Ευχών " Γιώργος Δάμτσιος


   Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου 

 
   Αν θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο διαφορετικό και γεμάτο όμορφους συμβολισμούς απλά επιλέξτε το. Συνδυάζει αριστοτεχνικά μια τρισδιάστατη πραγματικότητα φέρνοντας τον αναγνώστη να κρέμεται μετέωρος, ανάμεσα στην πραγματική ζωή και στον φανταστικό κόσμο που έχει δημιουργήσει ο συγγραφέας.
   Η Ευη Καστώνη είναι μια νέα κοπέλα που εξαιτίας της εξωτερικής της εμφάνισης έχει γίνει ο περίγελος του χωριού της. Ο χλευασμός των συγχωριανών της, η χαμηλή αυτοεκτίμηση της και ο εσωστρεφής χαρακτήρας της, την οδηγούν στην απομόνωση και στην περιχαράκωση του εαυτού της. Μετά από ένα περιστατικό ενός ακόμα εξευτελισμού και γελοιοποίησης της απο τους συγχωριανούς της ανηφορίζει θλιμμένη και εξουθενωμένη στον λόφο που συνηθίζει τελευταία να περνάει κάποιες απο τις ώρες της άπλετης μοναξιάς της. Εκει βρίσκει καταφύγιο σε μια εγκαταλειμμένη καλύβα. Ξεσπάει τον θυμό της, φωνάζει την αδικία που την πνίγει και χαμένη στα αδιέξοδα της θα βρεθεί μπροστά στην εύρεση ενός αντικειμένου που μοιάζει με νόμισμα, αλλά δείχνει σαν φυλαχτό. Κάτι σαν το μαγικό λυχνάρι του Αλαντίν. Στην ουσία αποτελεί το διαβατήριο για ένα κόσμο άγνωστο, σκοτεινό, μυστηριακό και αδιευκρίνιστο. Αλλά έναν κόσμο που δίνει ταυτότητα στις προσδοκίες της. Όταν ξαφνικά απο το πουθενά θα σταθεί μπροστά στον ένοικο του φυλακτού, θα βρεθεί μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα. Γιατί ο ένοικος του φυλαχτού ο Μαικ ο Τρίπτυχος όπως μας συστήνεται έχει το χάρισμα να εκπληρώνει ευχές.Η Εύη έχει πολλές ευχές που θα ήθελε να δει να εκπληρώνονται. Τρεις μόνο όμως μπορεί να τις πραγματοποιήσει το παράξενο φυλαχτό διαμέσου του Μαικ. Τρεις ευχές, τρεις αποστολές και πολλές μα πολλές σκοτεινές και πολύπλοκες αμφιβολίες σκεπάζουν την ατμόσφαιρα μετατρέποντας το σκηνικό σε ένα γριφώδες και ανατρεπτικό σκηνικό προθέσεων σκέψεων και αντιδράσεων.
   Ένα παιχνίδι φαντασίας, ένα παιχνίδι με τον χώρο και τον χρόνο ξεκινάει. Με προκαθορισμένο σκοπό και με συγκεκριμένη σειρά κινήσεων. Πρόταση- Συμφωνία- Εκτέλεση- Αντάλλαγμα. Η προκαθορισμένη θετική απόφαση είναι μονόδρομος μέσα στο απελπισμένο και υπό κατάρρευση μυαλό της Εύης. Φοβάται, αμφιβάλει, τρέμει για τους πραγματικούς σκοπούς του ξαφνικού επισκέπτη.  Η επιθυμία της όμως επισκιάζει το αφύσικο και το υπερφυσικό. Το αντίτιμο που τις δίδετε την δελεάζει ζωτικά. Της δίνει ελπίδα και στόχο, να αλλάξει δραστικά την ζωή της. Μέχρι που είναι άραγε ικανή να φτάσει προκειμένου να ενεργοποιήσει τις ευχές που θα κάνει; Γιατί το αντάλλαγμα της ισχυρής επιθυμίας πρέπει οπωσδήποτε να πληρωθεί.
   Τα ανταλλάγματα φαινομενικά αθώα, αλλά υποδόρια και με υποχθόνιο τρόπο δοσμένα είναι έτοιμα να σπείρουν ζιζάνια. Μηνύματα με συγκεκριμένους αποδέκτες -κάποιους απο τους κατοίκους του χωριού- σκορπούν αδιόρατα τις σπίθες μιας φωτιάς που είναι έτοιμη να κάψει όσους βρεθούν στο πέρασμα της. Σαν ντόμινο η αλληλουχία των γεγονότων επηρεάζει πρόσωπα και καταστάσεις. Ο αναγνώστης σκαλίζει τις λέξεις, τις απλές και τις αθώες, ψάχνοντας να βρεί τα καλά κριμένα μηνύματα αυτά που σκεπάζονται πίσω απο τις δήθεν καλές προθέσεις. Αλλά ταυτόχρονα καταφέρνει και να επισημάνει και να τονίζει την τεράστια δύναμη που μπορεί να αποκτήσει κάποιος όταν κρατήσει στα χέρια του έστω και για λίγο την ελπίδα. Να αναγνωρίσει την δύναμη του εαυτού του, που θα βγάλει από μέσα του έναν εσωτερικό κόσμο που είναι ικανός να υπερκαλύψει τις όποιες αδυναμίες της εξωτερικής εμφάνισης. Γιατί ο αναγνώστης γίνεται ένα με την πρωταγωνίστρια. Την νιώθει την ακουμπάει, γίνεται κομμάτι της.
   Με ένα άγριο τέμπο ο συγγραφέας εμβαθύνει στους ήρωες, και αναλύει τις πράξεις τους με τρόπο εξαιρετικό, με έναν τρόπο που εναλλάσσει πολλές φορές τον θύτη με το θύμα. Ιχνηλατεί στα ανεξιχνίαστα μονοπάτια της συνείδησης και αγγίζοντας τα άδυτα της ανθρώπινης  ψυχής, εκμαιεύει με απίστευτο τρόπο κρυφές σκέψεις και ανείπωτες αλήθειες. Αλήθειες που δεν μπορούν να ειπωθούν ακόμα και σε μια κρίση αυτοκριτικής.
   Ένα μάθημα ζωής γεμάτο συμβολισμούς, ανατροπές και εναλλαγές. Αποδεικνύει με την δύναμη των λέξεων και της φαντασίας όλο το κτίσιμο της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Γρήγορο, έξυπνο διεισδυτικό. Απέριττο και αληθινό καταφέρνει συντονισμένα και στοχευμένα να ακουμπήσει πάνω στο ζήτημα του κοινωνικού ρατσισμού, της Ψυχολογικής Βίας και των επιπτώσεων που έχει στην ζωή των ατόμων που τα υφίστανται. Ταυτόχρονα καταφέρνει να κατακερματίσει τις σκέψεις, τις προθέσεις και τις αντιδράσεις. Να καταγράψει με εμφατικό τρόπο τις μεταλλάξεις, τις αναστροφές και την αλλαγή πλεύσης μιας κοπέλας που από το τίποτα βλέπει μπροστά της αυτά που θέλει να αλλάζουν. Θα καταφέρει άραγε η ηρωίδα μας να κατανοήσει την παγίδα που της έχει στηθεί; Θα καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα που έχει αναλάβει να μεταφέρει; Θα μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο με τον ίδιο της τον εαυτό;  Οι όροι προδιαγεγραμμένοι, οι κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να διαβεί είναι ξεκάθαρα οριοθετημένες, Θα καταφέρει άραγε να κρατηθεί στα όρια και να μην μπει στον πειρασμό της απληστίας; Ένα ξεκάθαρο ψυχολογικό θρίλερ που ακολουθεί απαράβατους κανόνες που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραβιαστούν. Γιατί αν τυχόν και παραβιαστούν η τιμωρία θα είναι χειρότερη και απο θάνατο. Απλά διαβάστε το για να δοκιμάσετε τις αντοχές σας και να εντοπίσετε τα ανθρώπινα όρια σας.

Πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε :  ΕΔΩ
 
   Οφείλω να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ για το βήμα που δίνουν σε συγγραφείς να εκδώσουν τα βιβλία τους έστω και αν η Κατηγορία του Φανταστικού δεν αποτελεί ευπώλητο είδος για τους Έλληνες αναγνώστες,

Και μια Μίνι ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Συγγραφέα Γιώργου Δάμτσιου για το Βιβλίο


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ