Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προσεγγίζοντας το Βιβλίο "Σίβυλλα το τίμημα της ύβρεως" Δήμητρα Παπαναστασοπούλου


 Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου


Πάντα μου άρεσαν τα βιβλία που κινούνται ανάμεσα στον μύθο και την ιστορία. Που ανακατεύουν εξαιρετικά τους θρύλους και τις δοξασίες, με μια μυθοπλασία που αναδεικνύει παράλληλα την εκπληκτική ικανότητα του συγγραφέα να πλάθει ξεχωριστά και όμορφα λογοτεχνικά κείμενα.

Το ιστορικό πλαίσιο της ιστορίας κινείται στον 14ο αιώνα και αφορά την ζωή μιας γυναίκας που αγγίζει τα όρια του εξωπραγματικού. 

Μια γυναίκα σχεδόν μυθική, διαθέτει δυνάμεις  να προβλέπει και να μαντεύει μελλοντικά γεγονότα. Να διαβάζει τις σκέψεις των άλλων. Ένα χάρισμα και ταυτόχρονα μια κατάρα. Γιατί ναι μεν έχει ευλογηθεί με αυτό το ιδιαίτερο χάρισμα, όμως σαν άνθρωπος έχει ελαττώματα και αυτός ο συνδυασμός βάζει διαρκώς την ζωή της και των άλλων σε αλλεπάλληλες περιπέτειες. 

  • Συμβολική αναφορά στις Σίβυλλες οι οποίες ήταν γυναίκες που είχαν την ικανότητα να προφητεύουν αυθόρμητα μελλοντικά συμβάντα. Σε αντίθεση με τις Πυθίες που έδιναν χρησμό μόνο έπειτα από αντίστοιχη ερώτηση. 
  • Η κάθε Σίβυλλα πιστεύονταν πως είχε το κληρονομικό χάρισμα από την γέννηση της. Την θεωρούσαν μια ύπαρξη μεσάζοντα ανάμεσα στον Θεό και τον άνθρωπο. Θεωρείται πως είχαν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής από τους άλλους ανθρώπους. 
  • Η Σίβυλλα στο βιβλίο συμβολίζει την πάντα ανθρώπινη ανάγκη για εξουσία και επιβολή. Την ανάγκη του να θεωρεί πως έχει την δύναμη να αλλάξει την ροή των πραγμάτων ελέγχοντας στην ουσία την μοίρα των άλλων. Πόσοι άνθρωποι εξάλλου δεν πιστεύουν πως έχουν την δύναμη με αγαθά ή σκοτεινά μέσα να γίνουν μικροί Θεοί.
  • Εξουσία Ύβρης και Τιμωρία ένα τριπλό νομοτελειακό κατεστημένο που ακολουθεί ανά τους αιώνες μια διαδρομή χωρίς αποκλίσεις. Οι επιλογές μας, η αλαζονεία μας και όλα όσα κουβαλάμε μέσα μας θα φέρον κάποια στιγμή μπροστά μας τον τελικό λογαριασμό της ζωής μας.
  • Χίος, Γένοβα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη Φώκαια. Εξαιρετικές πληροφορίες και εικόνες λαογραφίας, πολιτισμού και κοινωνικοπολιτικής υφής. Το εμπόριο, τα ταξίδια, ο ρουχισμός, οι συνήθειες γενικότερα μας φέρνουν ρεαλιστικά σε μια εποχή που δεν γνωρίζουμε και δεν αναφέρονται συχνά βιβλία.
  • Μέσα από το κείμενο, μαθαίνουμε και για τις τελευταίες μέρες της λειτουργίας του μαντείου των Δελφών.


  • Ένα απο τα ελάχιστα λογοτεχνικά βιβλία που πραγματεύονται το μεταίχμιο της Μυθολογίας και της Ιστορίας. Μιας εποχής που σημαδεύτηκε με την έλευση του Χριστιανισμού που ήρθε να φέρει κάτι καινούργιο στην θρησκεία, αλλά και στον πολιτισμό.  
  • Μέσω των οραμάτων της Σίβυλλα, συναντάμε γεγονότα σημαντικά, όπως η στέψη του Αυτοκράτορα Μανουήλ Β του Παλαιολόγου, την άλωση της Πόλης. Την εκστρατεία του Ταμερλάνου στην Μικρά Ασία.   
"Λουσμένο στο φως μυριάδων κεριών, με τα πολύχρωμα μάρμαρα ν’ αστράφτουν και τα ψηφιδωτά να λαμποκοπούν, το εσωτερικό της εκκλησίας μοιάζει με ήλιο. Μοσχοβολιστός από το λιβάνι που καιγόταν κατά τη διάρκεια της ολονυκτίας της προηγούμενης νύχτας, ο αγιασμένος χώρος είναι έτοιμος να δεχτεί το αυτοκρατορικό ζευγάρι για την τελετή της στέψης του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου, με την ανατολή της καινούριας ημέρας…

 


 

Μια πρωτότυπη ανατρεπτική ιστορία, που έχει μυθοπλασία, μυθικά πρόσωπα, θρύλους. Με έντονο το μεταφυσικό στοιχεία. Με δύναμη της την πάλη των αξιών με τα καίρια ανθρώπινα πάθη που  βάζουν διαρκώς σε περιπέτειες τους πρωταγωνιστές της ζωής από τα πολύ παλιά χρόνια ως σήμερα.

Μια μυθογραφία που αποδίδεται μαγικά μέσα από την εξαιρετική πένα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου. Ο Εγωισμός, η αλαζονεία, η εξουσία, η επιβολή. Τα τρωτά σημεία όλης της ανθρώπινης υπόστασης παρουσιάζονται με έναν τρόπο διδακτικό αλλά συνάμα και ελπιδοφόρο. Μέσα στο το κάθε τίμημα που πληρώνουμε από τα λάθη μας, κρύβεται μια νέα ανανεωμένη διδαχή που είναι ικανή να αλλάξει την ροή πολλών γεγονότων.

Αυτό που μου αρέσει πάντα στα βιβλία της Δήμητρας είναι ο λιτός και απλός λόγος, οι περιγραφές της και η σπουδαία μελέτη που έχει κάνει για να μπορέσει να μας δώσει ένα βιβλίο εποχής. Ένα βιβλίο ιστορικής και μοναδικής αξίας. Επίσης ξεχωρίζει πάντα με την πρωτοτυπία της θεματολογίας της, δίνοντας μας μυθιστορήματα που μας πάνε σε εποχές άγνωστες και μυστηριακές.

 Για τους αναγνώστες λοιπόν που ψάχνουν βιβλία μιας άλλης εποχής. Βιβλία βασισμένα σε εξαιρετική μελέτη, με πλούσια και έντονη πλοκή. Με στοιχεία και σημεία που ζωγραφίζουν τον καμβά της ιστορίας, το προτείνω ανεπιφύλακτα.

 





Το Βιβλίο Κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική










Δείτε και το Βίντεο που σας ετοίμασα στο You Tube. Αν σας αρέσουν τα Βίντεο μου μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μας για να ενημερώνεστε και οπτικοακουστικά. 



ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κριτική μου "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι" Πηνελόπη Κουρτζή - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου

 Μια Μοναδική εποχή. Ένα Παγκόσμιο φαινόμενο που καθόρισε ζωές, αξίες, αντιλήψεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο άβατο στην Ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στην δεκαετία του 70, αποτελεί το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή "Το κορίτσι με το σαλιγκάρι." Με φόντο την παραλία των Ματάλων στην Κρήτη παρακολουθούμε μια ιστορία γεμάτη ένταση, ανατροπές και κυρίως μεταστροφές. Μέσα από την προσέγγιση μιας ζωής που μοιάζει ανοίκεια, αλλά μετατρέπεται σε έναν κόσμο που αλλάζει μέσα από την επαφή με την φύση, την θάλασσα, τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους.  Η Υπατία είναι μια γυναίκα εύθραυστη, μεγαλωμένη μέσα σε μια υπερπροστευτική οικογένεια που την εγκλώβισε μέσα σε μια ζωή χωρίς πρωτοβουλίες και χωρίς ελευθερία. Επιστρέφει από το Λονδίνο τον Μάρτιο του 1969 έχοντας στις αποσκευές της ένα πληγωμένο σαλιγκάρι. Όπως και το σαλιγκάρι με το σκασμένο καβούκι έτσι και εκείνη με σπασμένο κέλυφος βγαίνει α

Η Κριτική μου για το " Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε " Άντονυ Ντορ

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Με δυο παράλληλες ιστορίες αυτή της Μαρί Λορ Λεμπλάν, ενός τυφλού κοριτσιού από την Γαλλία. Και αυτή του Βέρνερ Πφέννιχ ενός ορφανού αγοριού από την Γερμανία μαθαίνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο το φως και το σκοτάδι του πολέμου. Το φως και το σκοτάδι της Ψυχής των ανθρώπων. Η Μαρί Λορ έχει μάθει να ζεί στο σκοτάδι απο πολύ μικρή ηλικία, ζει με τον πατέρα της ο οποίος είναι κλειθροποιός στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Μαθαίνει να ζει και να κινείται μέσα στην γειτονία που κατοικεί απομνημονεύοντας την διαδρομή που βασίζεται σε μια μακέτα που έχει κατασκευάσει ο πατέρας της και αποτελεί πανομοιότυπη απομίμηση και της παραμικρής λεπτομέρειας της γειτονίας. Ψηλαφώντας και απομνημονεύοντας τις λεπτομέρειες μπορεί να βαδίζει μέσα στα στενά σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Να εξερευνά, να φαντάζεται και να ονειρεύεται.  Όταν όμως οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να καταφ

Η Κριτική μου για το " Αμαλία " Σπύρος Πετρουλάκης

Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου Η Αμαλία είναι το τέταρτο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που διαβάζω. Ένα Βιβλίο εντελώς διαφορετικό απο τα προηγούμενα του. Τόσο στον ρυθμό, όσο και στην εξέλιξη του. Ένα Βιβλίο με δυνατές εικόνες που κάνουν επίθεση στο μυαλό. Με σκηνές σαν μέταλλο σκληρές. Που γεμίζουν με ένταση την καρδιά του Αναγνώστη. Αλλά και εύπλαστες που χαλαρώνουν όταν το μυαλό και η ψυχή του δεν αντέχει άλλο. Η Ιστορία εναλλάσσετε ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με σωστές και ισορροπημένες τοποθετήσεις που εντείνουν την αγωνία και ανεβάζουν κατακόρυφα το μυστήριο. 35 Χρόνια πριν σε ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας σε μια κλειστή κοινωνία η εξαφάνιση της γιαγιάς Αμαλίας προβληματίζει αλλά και αρχίζει να βάζει σε ένα περίεργο ρυθμό εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει και να υπολογίσει την πορεία τους. Μια οικογένεια που ζει μέσα σε ένα κλίμα που το τρέφει η δειλία και η βία. Ένα χάρισμα δοσμένο σαν βαριά κληρονομία. Ένας φθόνος που πηγάζει από σκοτεινά και απροσδιόριστ