Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου
Τα παραμύθια πάντα εντός τους κρύβουν αλήθειες. Αλήθειες που απλά περιέχουν περισσότερες δόσεις φαντασίας. Με πιο χρωματιστές και ωραιοποιημένες εικόνες, για να ξυπνούν τα συναισθήματα, αλλά και τα αισθητήρια της γνώσης και της μάθησης των μικρών μας φίλων.
Στην Παραμυθοποιό λέξεις και εικόνες ζωντανεύουν για να φέρουν κοντά την παιδικότητα στο θέατρο και κατ΄επέκταση στον πολιτισμό. Έχει λοιπόν κάτι απο την μαγεία του παραμυθιού και κάτι απο την μυσταγωγία του ηθοποιού.
"Μια φορά και έναν καιρό η Ισμήνη ζούσε το δικό της μοναδικό παραμύθι. Από αυτά τα παραμύθια που όλοι ζούμε και δεν τα εκτιμούμε...."
Η "Παραμυθοποιός" δημιουργεί εικόνες με λέξεις, εκφράσεις και σημασίες που επεξηγούνται με την διήγηση και την όμορφη διδακτική περιγραφή αλλά και από μια εξαιρετική εικονογράφηση. Έτσι με έναν μαγικό τρόπο το παιδί μαθαίνει για το Θέατρο και το πως μέσα από αυτό, τα όνειρα του μπορούν να ζωντανέψουν και να πάρουν μορφή πέρα από κάθε φαντασία.
Η Ισμήνη η ηρωίδα του παραμυθιού μαθαίνει μικρές και σημαντικές λεπτομέρειες, για τους ηθοποιούς, για τις παραστάσεις, τα σκηνικά και το πως στήνετε γενικότερα μια παράσταση με όλους τους φανερούς και τους κρυφούς συντελεστές της. Παράλληλα μέσα από προτροπές μαθαίνει να φτιάχνει τις δικές της ιστορίες σχηματίζοντας το δικό της παραμύθι.
Ένα σημαντικό μήνυμα που περνάει λοιπόν το παραμύθι αυτό πέρα από την εξαιρετική διασύνδεση παιδιού και θεάτρου-ηθοποιού, είναι το γεγονός της προτροπής που θα πρέπει να δίνουν οι γονείς στα παιδία τους ώστε μετά την ανάγνωση των παραμυθιών να αφήνουν την φαντασία των παιδιών να λειτουργήσει συνδέοντας την ιστορία που μόλις διάβασαν με την δικιά τους μοναδική καινούργια ιστορία που θα γεννηθεί στο μυαλό τους. Διαβάζουμε λοιπόν μια ιστορία και ζητάμε από τα παιδάκια μας να γράψουν την συνέχεια ή να επεκτείνουν κάποιες λεπτομέρειες και κάποια περιστατικά από τις ζωές και τις συμπεριφορές των ηρώων. Μπορούμε επίσης να τους ζητήσουμε να επαναλάβουν το παραμύθι με τα δικά τους λογάκια.
Παράλληλα καταφέρνει να διεγείρει και την φαντασία των γονιών, να μπορέσουν να δημιουργήσουν στο μυαλό του παιδιού μεταξύ πραγματικού και παραμυθένιου κόσμου. Γιατί το θέατρο έτσι και αλλιώς από μόνο του είναι ένας ζεστός και παραμυθένιος τόπος. Η πλατεία του θεάτρου, το βεστιάριο, η κουΐντα. Τα παρασκήνια. Η ταξιθέτρια, η αμπιγιέζ. Το τρίτο κουδούνι. Θεατρικές ορολογίες που εμποτίζουν δημιουργικά το παιδικό μυαλό, δίνοντας του το προνόμιο να γνωρίσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού μας. Ένα παραμύθι γεμάτο τρυφερότητα και αγάπη. Ένα παραμύθι δοσμένο με ευαισθησία και μαγεία.
"Η φαντασία και τα όνειρα μας είναι μοναδικά....Τα όνειρα Ισμήνη μου είναι για αυτούς που τα πιστεύουν."
Ένα παραμύθι λοιπόν για τους μικρούς μας φίλους, που το προτείνω ανεπιφύλακτα. Γιατί είναι σημαντικό το παιδί από μικρό να συνδεθεί με μορφές της τέχνης. Και το θέατρο και το επάγγελμα του ηθοποιού είναι τέχνη. Αλλά ακόμα πιο σπουδαία είναι ΗΘΟΣ.
Το Παραμύθι κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου